Yrittäjäksi aikovalle
Oletko sinä haaveillut joskus, että voisit päättää itse omat työaikasi, tai tehdä just sitä duunia mitä rakastat? Oletko haaveillut omasta kahvilasta, tai kauneushoitolasta? Haaveillut että saisit olla itsesi pomo ja määrätä itse töistäsi?
Mä en itseasiassa ollut suoranaisesti osannut edes haaveilla tuollaisista, paitsi omasta sisustuskaupasta olen kyllä haaveillut pitkään. Olen myös haaveillut että saisin työskennellä kotona ja siten päättää omasta aikataulusta. Kummatkin haaveet toteutui melkeinpä vahingossa. Kotona tosin en työskennellyt yrittäjänä, vaan kaupungin perhehoitajana. Yrittäjäksi päädyin melko yllättäen, todella hätäisellä päätöksellä. (Liian hätäisellä.)
Kohta mulla tulee kolme vuotta täyteen yrittäjänä. Ne maagiset kolme vuotta, joiden aikana monet lopettaa ja joiden aikana on paljon opittavaa ja kehityttävää. Tosin mä voin sanoa että en kyllä ole vieläkään mitenkään valmis yrittäjä, enkä vieläkään palkkaa paljoa itselleni maksa. En vaikka jopa valmistuin virallisestikin yrittäjäksi tässä keväällä, kun sain yrittäjän ammattitutkinnon suoritettua.
Tämä kolme vuotta on ollut todella antoisaa, ihanaa, rankkaa, tuskastuttavaa, ylä-ja alamäkeä, harmaita hiuksia, onnistumisia, itkua, naurua, ihania ihmisiä, oppimista niin itsestä kuin työstä, tunteiden koko kirjo oikeastaan. Ekat pari vuottahan yrittäminen oli vain sivutoimista, mutta nyt viimeinen vuosi on ollutkin sitten ihan täysin työtä. Tosin ei nyt 40 tuntia viikossa, mutta melkein.
Ajattelinkin tässä kohtaa antaa muutaman vinkin, jos itsekin harkitset yrittäjäksi ryhtymistä. Ensinnäkin, suosittelen ottamaan asioista selvää edes pääpiirteissään ennen kuin aloitat. Muuten heti alkuun tulee hirveä tietotulva, stressi ja ahdistus. Siinä alussa on niin hirveästi opittavaa verotuksesta, kirjanpidosta, itse työstä, työtiloista jne jne. Nimimerkillä kokemusta on. Hirveä tietotulva ja ahdistus kun päätäpahkaa ryhdyin hommiin ja hakemaan y-tunnusta jne. Joten älä tee niinkuin minä.
Koulu ja yrityskeskus
Yksi hyvä tapa on käydä just joku yrittäjän ammattitutkinto ensin. Itse kävin siis jälkikäteen vuoden ajan kerran kuussa koulussa, ja sielä käytiin yrittäjyys pääpiirteissään melko hyvin läpi. Onnistuu siis hyvin myös töiden ohella. Toinen vaihtoehto on aikuisopiston erilaiset kurssit. Just kävin niitäkin tutkimassa, ja sieltä löytyy kyllä kaikkea some-osaamisesta lähtien. Tai seminaarit, webinaarit, yrittäjämessut jne. Nuo on sellaisia paikkoja joissa voi just töiden tai vaikka äitiysloman aikana käydä oppimassa asiasta, aina kun ehtii.
Toinen tosi hyvä paikka on kuntien uusyrityskeskukset. Itse kävin Vantaan uusyrityskeskuksessa Jumbon lähellä. Netistä varasin ajan, ja käynti opastuksessa oli ilmainen. Heiltä saa myös ilmaista lyhyttä lakiapua esimerkiksi sopimuksien täyttämisessä. Voit mennä sinne yritysideasi kanssa, ja he kyllä neuvovat miten sun olisi hyvä toimia. Sinne voi mennä aina tarvittaessa uudelleen täsmentämään tietoja.
Liiketoimintasuunnitelma
Jos sulla on jo melko selkeä bisnesidea, suosittelen täyttämään Liiketoimintasuunnitelman. Googlettamalla löytyy valmiita ilmaisia pohjia. Näitä täyttämällä pystyt vähän hahmottamaan sun ideaa, millaista asiakaskuntaa sulla olisi, yrityksen vahvuudet, kilpailijat, sun vahvuudet jne. Samalla saisit hyvin pyöritettyä päässäsi ideaa eri kulmista. Liiketoimintasuunnitelman kanssa on hyvä mennä sinne yrityskeskukseenkin. Itse tein tuon vasta koulussa, mutta hyvä kun tein, opin paljon uutta. Lisäksi suosittelen tekemään aikataulun itsellesi, noin pääpiirteissään. Aika kun tunnetusti menee nopeasti, suorastaan lipuu ohi. Hommat tulee tehtyä kun ne aikatauluttaa.
Vertaistuki muista yrittäjistä. Etsi vertaistukea. Esimerkiksi Facebookissa on yrittäjäryhmiä, koulutuksissa ja koulussa voi verkostoitua jne.
Sivutoimiseksi
Ryhdy ensin sivutoimiseksi yrittäjäksi. Jos vaikka teet käsitöitä, voit ryhtyä pienesti ensin sivutoimiseksi yrittäjäksi ja myydä vaikka markkinoilla ja tapahtumissa tuotteita. (Esim meidän kahvilassa saa pitää pop up-myyntiä!) Näitähän on jotain ukko.fi- palveluita tms, en niistä tosin tiedä sen enempää. Lisäksi nykyään löytyy muutamakin pieni korttilaite, joilla pystyy edullisesti rahastamaan asiakkaita kortilla. Nykyään kun kellään ei käteistä ole. Mulla on itselläni Izettle-laite. Itse laite taisi maksaa 39€ ja Izettle veloittaa vaan pienen osuuden sun korttimyynneistä. Ei mitään kuukausimaksuja tms. Eli vaikka myisit kerran kuussa, se veloittaa vaan niistä myynneistä, ei mitään muuta. Izettlen voi yhdistää vaikka kännykkään, ottaa mukaan ja siihen voi lyödä myös käteismaksut. Kuitit saa sähköisenä asiakkaan puhelimeen tai sähköpostiin. Ihan superkätevää! Muitakin vastaavia laitteita löytyy, kuten Sumup ja olikohan OP-kassa.
Verkkokauppapohjiakin löytyy tosi monenlaisia valmiina. Jos verkkokauppaan päädyt, niin sellainen on suht helppo tehdä. Tosin mä voin varoittaa että kilpailu sielä on aika kovaa… Itse myyn verkossa tosi vähän, myymälässä paljon enemmän. Mun verkkokauppapohja on Finqu. Ihan hyvä, melko hintava kyllä.
Plussat ja miinukset
Tässä nyt muutama vinkki josta lähteä hakemaan tietoa. Omalla kokemuksella voin sanoa että yrittäjyys on rankkaa mutta ihanaa. Varsinkin alku oli tosi rankkaa. On täytynyt todella opetella työn ylä-ja alamäet. On täytynyt opetella moniosaajaksi, ja hyväksyä ettei vaan ehdi kaikkea. Mullakin menee aina työpäivät ihan supernopeasti, kun täytyy ehtiä tehdä niin kauheasti kaikkea. Palvella asiakkaat, tilata uutuuksia, hinnoitella, hyllyttää, pakata tilauksia, päivittää verkkokauppaa, ottaa tuotekuvia, mainostaa somessa jne jne. Parasta on kun saa päättää omat työajat ja lomat. Ja se tunne kun joskus menee yksin tyhjään myymälään ennen asiakkaita. Kun oma ja naapurin ekokaupan myymälät on niin ihanat, kotoisat ja just se oma unelma. Kun viereisen huoneen kahvilassa tuoksuu tuore pulla ja kivat kollegat moikkaa. Kun saa itse päättää omista tuotteista, sisustaa, kukaan ei pomota eikä määrää.
Varjopuolia on sitten se kun kaikkea ei osaa, stressaa, tulot on epätasaisia, ainainen epävarmuus, liian pieni palkka. (Ainakin vielä. ) Varjopuolia on myös se että oot aina yrittäjä, myös vapaalla. Jos joku vittuilee sulle kaupassa, pitää vaan hymyillä ettei maine mene. (oon tässä vähän huono……) Mutta sen olen myös oppinut, että siihen palkkaan ei auta ruikutus, vaan asialle pitää tehdä jotain. Lähteä hakemaan niitä asiakkaita. Mainostaa, jakaa flyereita, muuttaa omaa toimintaa.
No joo, tästä aiheesta vois jatkaa vaikka kuinka, joten lopetan tähän. Tosin nyt saa kysyä! Laita mulle kysymyksiä jos joku mietityttää, ehkä osaan nyt, näin kolmen vuoden hurjalla kokemuksella jotain neuvoa. 🙂
Kivaa loppuviikkoa!
-Henna-
Kiitos Henna tästä postauksesta! Sain lisää motivaatiota hypätä taas yrittäjäksi. Olisi unelma tehdä jotakin mistä pitää kovasti. Ehkä voisin harkita jonkin yrittäjyyskurssin käymistä. Edellisen yritykseni kanssa sain paljon tukea esimerkiksi tili- ja perintätoimistoilta, he auttoivat raha-asioiden kanssa painiessa.
https://www.laatuperinta.fi/perintaetoimisto
Kiva kuulla jos se inspiroi!