Pääsiäisillallinen: Nyhtökaritsaa, valkosipuliperunoita ja hunajajuureksia

Palmusunnuntaina nautimme perheen kesken illallista ja nyhtökaritsa sai koko perheeltä arvosanaksi 10+. Olin napannut lähikaupasta karitsan paistin, tarjouksessa kun sattuivat olemaan. Verkkoon pakatut paistit eivät yleensä ole lihana sieltä parhaimmasta/mureimmasta päästä. Tästä syystä päätin hauduttaa kyseistä karitsan paistia pitkään ja hartaasti. Karitsan paistin kanssa pataan päätyi balsamiviinietikkaa, reilusti valkosipulia, yrttejä ja säilöttyjä sitruunoita.

Nyhtökaritsa oli taivaallista, vaikka itse niin sanonkin. Silloin tietää todella onnistuneensa, kun ruoka aiheuttaa huokailuja ja tällä kertaa kävi niin. Kuvat ei valitettavasti tee todellakaan oikeutta tälle ihanalle ruoalle. Nyhtölihoista tuntuu olevan kovin vaikea saada onnistunutta kuvaa. Suurin syy nyhtökaritsan onnistumiseen olivat ehdottomasti säilötyt sitruunat ja niiden liitto balsamiviinietikan kanssa. Säilöttyjä sitruunoita käytetään paljon lähi-idässä. Itse olen etsinyt säilöttyjä sitruunoita jo pitkään ja halunnut päästä niitä kokeilemaan ruoanlaitossa. Taas kerran Punnitse ja säästä liikkeestä löytyi tämäkin pitkään etsitty tuote.

Nyhtökaritsan kanssa tarjoilin perheelle valkosipuliperunoita ja hunajajuureksia. En tiedä onko kyseessä ruokamuisto, mutta mielestäni pääsiäinen ja valkosipuliperunat vain kuuluvat yhteen. Ehkäpä lampaanviulu on lapsuudessani aina tarjottu valkosipuliperunoiden kera. Täytyypä kysyä äidiltäni asiasta. Näissä valkosipuliperunoissa oli jujuna väliin piiloitettu vuohentuorejuusto.

Tähän aikaan keväästä suosin vielä juureksia. Juurekset mautettiin reilusti hunajalla ja paahdettiin pehmeiksi uunissa. Kiertoilmauunissa voi kätevästi tehdä valkosipuliperunat ja hunajajuurekset yhtäaikaa, silloin kannattaa kuitenkin laskea uunin lämpötilaa parilla kymmenellä asteella. Aivan ihana ateria, jota voin todella lämpimästi suositella teille vaikka pääsiäisillalliseksi. Tämän aterian jämät ovat pelastaneet ankean sairastupa viikon…

 

 

 

 

Nyhtökaritsa

Ainekset

1,2 kg
karitsan luuton paisti (ei pakaste)
2 kpl
sipulia
10 kpl
valkosipulinkynttä
0
kaksi rosmariinin oksaa
0
kourallinen tuoretta timjamia
½ dl
balsamiviinietikkaa
1 rkl
hunajaa
4 dl
vettä
3 kpl
säilöttyjä sitruunoita
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Poista karitsan paistin pinnalta ylimääräinen rasva. Kuori sipulit ja lohko, nosta pataan. Poista karitsan paistista verkko. Mausta karitsan paisti suolalla ja pippurilla. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja ruskista karitsan paistin pinta joka puolelta. Nosta karitsan paisti pataan. Kaada vesi pannuun ja irroita maut pannusta. Kaada vesi pataan. Lisää kuoritut valkosipulin kynnet, yrtit ja balsamiviinietikka. Leikkaa säilötyt sitruunat lohkoiksi ja lisää pataan. Nosta pata uuniin 150 asteeseen ja anna hautua viisi tuntia. Nosta karitsan paisti padasta ja riivi haarukoilla säikeiksi. Lisää lientä haluamasi määrä lihan joukkoon. Tarjoile heti.

Valkosipuliperunat vuohenjuustolla

Ainekset

1 kg
perunoita
0
voita vuoan voiteluun
100 g
vuohen tuorejuustoa
4 kpl
valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 dl
kermaa
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuori perunat ja viipaloi veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Voitele uuni vuoka ja asettele peruna viipaleita hiukan limittäin, kun vuoan pohja on peittynyt perunaviipaleista mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla valkosipulilla. Aloita seuraava kerros, jatka näin kunnes puolet perunaviipaleista on käytetty. Laita vuohentuorejuusto nokareina perunaviipaleiden päälle. Lado loput perunaviipaleista kuten aimmin ja mausta kerrokset suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla valkosipulilla. Kaada kerma vuokaan ja nosta vuoka uuniin 200 asteeseen ja paista kunnes pinta on saanut tarpeeksi väriä noin 50-60 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Hunajajuurekset

Ainekset

2 kpl
palsternakka
3 kpl
porkkana
½ dl
oliiviöljyä
1 rkl
hunajaa
½ kpl
sitruunan mehu
0
suolaa
0
mustapippuria myllystä
1 tl
kuivattua timjamia
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuori juurekset ja leikkaa veitsellä viipaleiksi. Sekoita öljy, sitruunamehu, hunaja, suola, mustapippuri ja timjami hyvin keskenään. Kaada seos juuresten joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada juurekset sekä öljyseos uunivuokaan. Paahda uunissa 200 asteessa 40-50min, kunnes juurekset ovat saaneet tarpeeksi väriä

Kommentit (2)
  1. Nanna- kaikki äitini reseptit
    1.4.2015, 07:35

    Totta joka sana mitä sanoit nyhtölampaasta. Meikllä se on ollut pääsiäisien ykkönen jo yli 10 vuotta,, tänä pääsiäsenä oli kiva havahtua, että esim kaikki lehdetkin on vihdoin oivaltanut sen herkullisuuden.

    Kiitos ostovinkistä säilöttyjen sitruunoiden osalta, täytyy käydä kurkkaamassa, kun en ole vielä missään törmännyt enkä ole saanut aikaiseksi itsekään tehdä.

    Ja valkosipuliperunoistakin olen samaa mieltä!
    Ihana ateria!

  2. sari kalliomäki
    1.4.2015, 14:54

    Mielettömän houkutteleva kombo ja tuota nyhtölammasta pitää kyllä koklata, meillä vaan on possuiltu. Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa ja mökkeilyä teille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *