Munien värjääminen luonnonväreillä

height=”1095″ width=”730″>

Pääsiäinen lähestyy ja se on tullut ainakin itseäni vastaan joka puolella. Eräänä päivänä facebookin uutisvirrassa tuli vastaan Ylen artikkeli munien värjäämisestä luonnonväreillä. Tätähän oli pakko heti kokeilla.

Artikkelissa oli listä luonnollisistä väriaineista:

  • vadelma – vaaleanpunainen
  • mustikka – tumma sinivioletti
  • punakaali – sininen
  • kurkuma – keltainen
  • paprikajauhe – oranssi
  • vihreä tee – vihreänruskea
  • pikakahvijauhe – suklaanruskea
  • punasipulin kuori – punaruskea
  • keltasipulin kuori – kellanruskea

Itse päätin kokeilla neljää eri värjäystä. Jääkaapista löytyi punajuurta ja punakaalia, sekä maustehyllystä kurkumaa ja paprikajauhetta. Keitin munat edellisenä päivänä ja laitoin väriliemeen värjäytymään yön yli. Seuraavana aamuna aamiaisella nautituista värikkäistä munista lapset olivat innoissaan. Värjäysliemet olivat kyllä herkullisen värisiä, mutta ihan tämän asteisia värejä ei muniin harmikseni tullut. Omasta mielestäni parhain väritulos tuli kurkumalla ja punakaalilla eli keltaiset ja siniset munat onnistuivat parhaiten. Artikkelin mukaan munien pintaan voi tehdä valkoisella vahaliidulla kuvioita tai kieputtamalla esimerkiksi narua munien ympärille ennen värjäystä.

height=”1094″ width=”730″>

Munien värjäys:

  • 12 munaa
  • punakaalia
  • punajuurta
  • kurkumaa
  • paprikajauhetta
  • vettä
  • valkoviinietikkaa
  • suolaa

Keitä ensin munat noin 10 minuutin ajan. Valmista sitten väriliemet.

Sininen punakaaliväriliemi: Mittaa kattilaan vettä 6 dl, 1tl suolaa ja 3 kourallista punakaalisukaleita. Anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Siivilöi ja lisää joukkoon 1 tl valkoviinietikkaa. Anna liemen jäähtyä hetki. Nosta 4 keitettyä munaa liemeen, peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna värjäytyä seuraavaan päivään.

Punainen punajuuriväriliemi: Mittaa kattilaan vettä 6 dl ja 1tl suolaa. Kuori kaksi isoa punajuurta ja lisää kuoret kattilaan. Pilko punajuuret kuutioiksi ja lisää kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Siivilöi ja lisää joukkoon 1 tl valkoviinietikkaa. Anna liemen jäähtyä hetki. Nosta 4 keitettyä munaa liemeen, peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna värjäytyä seuraavaan päivään.

Keltainen kurkumaväriliemi: Mittaa kattilaan vettä 6 dl, 1tl suolaa ja 1 ruokalusikallinen kurkumaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä 4 minuuttia. Lisää joukkoon 1 tl valkoviinietikkaa. Anna liemen jäähtyä hetki. Nosta 4 keitettyä munaa liemeen, peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna värjäytyä seuraavaan päivään.

Oranssi paprikaväriliemi: Mittaa kattilaan vettä 6 dl, 1tl suolaa ja 1 ruokalusikallinen paprikajauhetta. Anna kiehua miedolla lämmöllä 4 minuuttia. Lisää joukkoon 1 tl valkoviinietikkaa. Anna liemen jäähtyä hetki. Nosta 4 keitettyä munaa liemeen, peitä kelmulla. Nosta jääkaappiin ja anna värjäytyä seuraavaan päivään.

height=”1095″ width=”730″>

Munien kuorimisen jälkeen paljastui, että valkuainen oli myös hennosti värjäytynyt. Pinkit munat saivat perheen prinsessat innostumaan. Värjääminen oli hauskaa puuhaa ja saattaa olla, että tänä viikonloppuna kokeilemme jotain muita väriliemiä. Värjätyt munat sopivat kyllä erinomaisesti pääsiäisenä aamiaisella nautittaviksi. Mukavaa pääsiäisen odotusta!

 

 

 

Kommentit (2)
  1. Punajuuren keitinvesi,ja säilytyvesi on hyvä väriaine.
    Se sopii myös jos käytää suodatinpusseja askarlessa.

  2. sari kalliomäki
    24.3.2015, 20:10

    Koitin viime vuonna kahvia, teetä ja mustikoita. Kaikista tuli kyllä kivat värit. Nyt voisi vähän laajentaa repertuaaria tuon listan mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *