Hirvitournedos ja palsternakkapyree

Viime viikonloppuna hemmottelin ahkeria talkoolaisia vanhempieni mökillä hirven ulkofileestä valmistetuilla tournedos -pihveillä. Oikeaoppisesti tournedos kuuluu valmistaa sisäfileestä, mutta hyvin onnistui myös hirven ulkofileestä. Pekoni piti vähärasvaiset hirven ulkofileepihvit mehukkaina ja talkoolaiset sanoivat pihvejä erinomaisiksi. Itseäni hiukan hirvitti valmistaa hirven ulkofilettä pitkästä aikaa, mutta onneksi lopputulos oli onnistunut.

Hirven ulkofileepihvien kanssa herkuttelimme aivan mahtavan makuisella palsternakkapyreellä. Palsternakkapyree sopi maultaan järisyttävän hyvin hirven kera nautittavaksi. Annos kruunattiin aikaisemmin blogissa julkaistuilla punaviinikastikkeella ja hunajaisilla uunijuureksilla. Kaikki reseptit löytyvät tämän postauksen lopusta. Koko komeus tarjoiltiin vielä äitini ihanilta arabian lautasilta. Lopputulokseen olin kerrankin itsekkin täysin tyytyväinen. Talkoolaiset olivat myös perin tyytyväisiä, joten ehkä meillä on osanottajia puutalkoissa ensi vuonnakin.

Lisää hyviä hirvireseptejä löytyy blogiarkistosta.

Hirvitournedos ja palsternakkapyree

Ainekset

1,2 kg
hirven ulkofilettä
0
6 viipaletta pekonia
0
paistinarua
0
suolaa ja mustapippuria
0
voita ja öljyä paistamiseen
Palsternakkapyree
1 kg
palsternakkaa
2 dl
kuohukermaa
0
suolaa
Muut ainesosat

Tee näin:

Ota hirven ulkofilee hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Puhdista hirven ulkofilee mahdollisista kalvoista ja leikkaa kuudeksi pekonin levyiseksi pihveiksi. Kääräise jokaisen pihvin ympärille pekonisiivu ja kiinnitä ne paistinarulla. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna pannussa nokare voita ja tilkka öljyä. Ruskista pihvit molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan, kunnes pinta on saanut hyvin väriä. Ruskista myös pihvien sivut. Nosta pihvit uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa kunnes pihvien sisälämpötila on 52-55 astetta, noin 5-10 minuuttia. Anna pihvien vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Kuori ja kuutioi palsternakat. Keitä palsternakkakuutiot suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Soseuta palsternakat sauvasekoittimella ja lisää samalla vähitellen kermaa, kunnes palsternakkapyreen koostumus on oikea. Kaikkea kermaa ei välttämättä tarvitse käyttää. Mausta palsternakkapyree suolalla.

Tarjoile hirven tournedos pihvit palsternakkapyreen, punaviinikastikkeen ja hunajaisten uunijuuresten kera.

Punaviinikastike Riistalle

Ainekset

0
nokare voita
½ dl
palsternakkaa kuutioituna
½ dl
juuriselleriä kuutioituna
1 kpl
salottisipuli hienonnettuna
1 kpl
pieni porkkana kuutioituna
2 rkl
kiinteää hunajaa
5 dl
punaviiniä
0
kourallinen tuoretta timjamia
0
tuoretta rosmariinia 2 oksaa
½ rkl
katajanmarjoja
4 dl
kastikepohjaa (demi-glace)
0
suolaa ja mustapippuria
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuumenna laakea kasari tai pannu ja sulata nokare voita. Kuullota hienonnettua salottisipulia muutama minuutti. Lisää kasariin kuutioitu selleri, palsternakka ja porkkana. Kuullota vielä muutaman minuutin ajan. Lisää pannuun hunaja. Sekoittele koko ajan ja anna hunajan karamellisoitua. Lisää punaviini ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää murskatut katajanmarjat, timjami ja rosmariini. Keitä keskilämmöllä kasaan noin 20 minuuttia. Lisää kasariin kastikepohja ja keitä kasaan vielä noin 20 minuuttia tai kun kastike on sopivan paksuista. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Siivilöi kastike kastikekulhoon.

Hunajaiset Uunijuurekset

Ainekset

200 g
juuriselleriä
4 kpl
porkkanoita
4 kpl
punajuuria
2 rkl
hunajaa
0
oliiviöljyä
0
mustapippuria myllystä
0
suolaa
2 rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2 rkl
tuoreen timjamin lehtiä
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuori ja kuutioi juurekset. Levitä juurekset uunivuokaan. Valuta juuresten päälle hunaja. Jos käytät kiinteää hunajaa notkista hunaja tilkalla kiehuvaa vettä. Mausta juurekset rosmariinilla, timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle vielä oliiviöljyä. Paahda juureksia uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *