Punajuuri-Aura voileipäkakku
Sain idean tähän voileipäkakkuun, kun tein ensimmäistä kertaa punajuuritahnaa. Kaikki ei mennyt kuis strömsössä kakkua tehdessä eli auramoussen joukkoon piti tulla myös pannulla paahdettua hasselpähkinärouhetta. Uhmaikäisen kanssa ei aina ole niin yksinkertaista asioida kaupassa ja kotona huomasin rouheen sijaan ostaneenikin jauhetta. Voileipäkakkua on siis tehtävä uudestaan rouheen kera.
Jos voileipäkakkuun haluaa enemmän purutuntumaa, niin kannattaa soseuttaa voin osa punajuurista ja leikata loput pieniksi kuutioiksi. Päätin hetken mielijohteesta kokeilla voileipäkakun tekemistä perunalimppuun ja lopputulos oli erittäin onnistunut, mutta hyvin voi käyttää jotain muuta paahtoleipää.Vaikkei kaikki mennyt ihan suunnitelmien mukaan oli lopputulos kuitenkin erinomainen ja voin suositella lämpimästi. Tämä sopii erinomaisesti vaikka pikkujoulu pöytiin.
Punajuuri-Aura voileipäkakku:
10:lle
1 pkt Linkosuon Oiva perunalimppua (paahtoleivän mallista)
kasvisleintä kostutukseen
Punajuuritahna:
500g punajuuria
1 dl pinjansiemeniä
½dl oliiviöljyä
n.2rkl balsamicoa
n. 2rkl hunajaa
(savu)suolaa
mustapippuria myllystä
Auramousse:
1 dl kuohukermaa vatkattuna
120g ranskankermaa
1 pkt auraa
2 rkl punajuuritahnaa
suolaa, mustapippuria
hienonnettua ruohosipulia
½ sitruunan mehu
2 liivatetta
Pinnalle:
1 dl kuohukermaa vatkattuna
120g ranskankermaa
savusuolaa
Koristeluun:
viinisuolaheinää
iso punajuuri keitettynä ja jäähdytettynä
Valmista punajuuritahna. Keitä punajuuret kypsiksi suolatussa vedessä. Anna jäähtyä hetki ja kuori punajuuret. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Lohko punajuuret ja laita kulhoon. Lisää paahdetut pinjansiemenet, oliiviöljy, 1rkl balsamicoa ja 1rkl hunajaa. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta (savu)suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
Lisää tarvittaessa balsamicoa, hunajaa, suolaa ja pippuria. Itse lisäsin maistamisen jälkeen 1 rkl balsamicoa ja 1 rkl hunjaa, mutta määrä kannattaa päättää maistamalla koska punajuuren oma makeusaste vaihtelee aika paljon. Anna tahnan tekeytyä hetki jääkaapissa.
Valmista auramousse. Sekoita vatkattuun kermaan ranskankerma. Murustele aura joukkoon ja lisää punajuuritahnaa, sekoita. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla ruohosipulilla. Laita liivatteet likoamaan. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja lisää liivatteet. Kaada ohuena nauhana sekoittaen mousseen. Nosta jääkaappiin ja anna jähmettyä ainakin 30min.
Leikkaa perunalimpuista reunat pois. Yhteen kerrokseen käytin 3 leipää ja yhden puolikkaan. Asettele ensimmäinen kerros leipiä ja kostuta kasvisliemellä. Laita 1/3 punajuuritahnasta leipien päälle ja lisää sen päälle 1/3 auramoussesta.
Laita päälle seuraava kerros leipiä. Toista kunnes kaikki kolme kerrosta on tehty. Kostuta myös päällimmäiset leivät ja nosta voileipäkakku jääkaappiin tekeytymään ainakin 6 tunniksi tai yön yli.
Sekoita kermavaahto ja ranskankerma, mausta savusuolalla. Levitä tasaisesti voileipäkakun pinnalle. Kuori keitetty punajuuri ja tee kuorimaveitsellä mahdollisimman leveää ja pitkää “nauhaa”. Kääri ruusuiksi. Asettele viinisuolaheinät kakun sivuille ja pinnalle ruusujen alle. Nosta ruusut kakun pinnalle.
Vinkki: Huolehdi siitä, että ruusut eivät ole suorassa kosketuksessa voileipäkakun kuorrutukseen, muuten punajuuren väri leviää.