Vaihtoehto B ja seinien siirtelyä – Kotiräätälin kanssa räätälöimistä
Kaupallinen yhteistyö: Design-Talo
Oli taas aika tavata Kotiräätälimme Esko Happonen. Design-Talon Kotiräätälit avustavat joka vaiheessa talon alkuvaiheen suunnittelusta aina muuttopäivään saakka – huomioiden myös sen, että pysyt budjetissa. Laitoin pötyä pöytään ja istahdimme muutamaksi tunniksi keskustelemaan jälleen projektistamme.
Tontillamme on rakennusoikeutta 170 neliötä varsinaiselle asuinrakennukselle, mutta asemakaavamääräyksen mukaan yhteen tasoon saa rakentaa maksimissaan 70 % – tämä tarkoittaa käytännössä 119 neliötä. Tiedämme, että alueella on tästä jonkin verran joustettu, mutta varmuuden vuoksi Esko piirsi meille suunnitelmieni pohjalta toisenkin talon. Alueella on parikin sellaista epäsymmetristä kattoa, joihin olen ihastunut. Olohuone on korkeaa tilaa ja yläkertaan on sijoitettu vierashuone, työhuone sekä wc ja vaatehuone.
Raaka fakta on kuitenkin se, että jos joudumme rakentamaan kahteen tasoon, kustannukset nousevat 10 000–20 000 eurolla. Mun polveni ovat olleet hajalla jo teini-ikäisestä lähtien, joten rappuset heikentäisivät selkeästi meikäläisen asumisviihtyvyyttäni. Mieluusti siis suosisimme yksitasoista ratkaisua ja sen tuunailua Eskon kanssa jatkoimme. Laitamme myöhemmin kunnalle etukäteen kyselyä paljonko poikkeamaa saa olla ja viilaamme sitten pohjan loppuun.
Yksitasoisen pohjan piirustuksissa siirrätin master bed roomin seinää 15 senttimetriä, jotta sängyn päätyyn jäisi paremmin tilaa kulkea. Haaveissani olisi saada myös jonkinlainen penkki sängynpäätyyn, jotta päiväpeiton ei tarvitsisi lojua yöllä (hiekkaisella) lattialla. Näitä perinteisiä koiraperheen haasteita… Istuskelin myös hetken meidän vessanpöntöllä ja mittailin millaista tilaa leveydeltään siihen kaipaisin. Hieman siirtelimme siis myös kylppärin väliseiniä.
Sitten tuli ikkunoiden vuoro. Olimme kaavailleet eteiseen sekä keittiöön kapeaa ja korkeaa ikkunaa tuomaan lisää luonnonvaloa huonetilaan. Design-Talolla yksilöllinen räätälöinti onneksi onnistuu, mutta päättäminen on välillä vaikeaa. Päädyimme kokoon 4.3 x 20.9. Repeilin, kun mittaa ei ollut lähistöllä, ja Esko havainnollisti käsillään ikkunan leveyttä – kuulemma on mitattu, että hänen kätensä vaaksamitta on aikalailla tarkalleen 20 senttimetriä. Kyseisen koon ikkunoissa ikkunan leveys on siis noin 40 senttiä. Näillä mennään.
Seuraava vaihe on tutustua Lupapisteeseen ja laittaa sitä kautta kyselyä menemään päättäville tahoille. Sitten vaan toivotaan, että yksitasoinen jo lähes valmiiksi viilattu pohjaratkaisumme saa vihreää valoa ja pääsemme hakemaan virallisesti rakennuslupaa.