Sähkärit johtotehtävissä

Kaupallinen yhteistyö: Designtalo

Viime viikon loppupuolella Designtalon sähköasentajat kävivät tekemässä sähkövedot taloon. Aikaisemmin blogissani onkin puitu sähkösuunnitelmaa ja sitä todellakin viilattiin ihan viimeiseen saakka. Viime tinkaan lisäsimme vielä ns. hotelli-kytkimen eli Designtalon slangilla kotona/poissa-kytkimen, sillä sen hintavaikutus ei ollut kovinkaan merkittävä ja luo taas sitä kaipaamaani huolettomuutta.

 

Sähkäreiden ensimmäisen työkeikan jälkeen nukuin yöni huonosti. Soitin heti seuraavana aamuna sähköistä vastaavalle työnjohtajalle ja halusin vielä pienen muutoksen sähkövetoihin. Yön pimeinä tunteina tajusin nimittäin, että muutama kattolampun katkaisija oli laitettu katkaisin ”ryppääseen” ylimmäksi, vaikka meille niihin ei edes tule kattovaloja, pelkät varaukset. Ei siis kovinkaan loogista. Useammassa huoneessa valaisemme seinän tai katon kautta ledillä eli epäsuoralla valolla. Asia onneksi hoitui ja työnjohtaja vielä muistutti, että saa kyllä soitella. Pitkään nimittäin pohdin, että kehtaanko soittaa ja pyytää näin viime vaiheessa muutosta. Mutta näitä muutoksia on hankala tehdä myöhemmin. Nythän ollaan tekemässä mahdollisimman huoletonta kotia, joten olisi pöljää, jos en olisi tähän yksityiskohtaan puuttunut ja sitten myöhemmin arjessa epäkäytännöllisyyttä kironnut.

 

Jos mulla olisi ollut aikaa töiltäni, niin olisin mieluusti ollut sähkömiesten kanssa yhdessä pohtimassa lopullisia paikkoja pistokkeille ja katkaisijoille. Sen verran ehdin käydä paikan päällä tiedustelemassa, että onko jotain tiettyjä paikkoja mihin katkaisijaa tai pistorasiaa ei voi laittaa. Sen verran olin jo asiaa opiskellut, että seinän sisään menevien liukuovien kohdalle ei sähkövetoja ja -rasioita voi laittaa. Yleensä sähkörasiat kiinnitetään sivusta koolauspuuhun eli suoraan koolauksen kohdalle rasiaa ei voi asentaa.

Melkoinen arsenaali on tulossa katkaisijoita olohuoneen ja keittiön väliseen seinään!

 

No tästä seurasi heti yksi pieni ongelma. Olette varmaan jo huomanneet, että olen tietyissä asioissa tarkka. Olin ajatellut laittaa ruokapöydän takan kohdalle ja siihen keskelle kattovalaisimen. Nyt katon koolauspuu on suoraan takan keskilinjassa! Eli paikka valaisimelle tulee nyt sitten 10-15 senttiä viereen. Pitänee vain hyväksyä tämä… Olohuoneessa pyysin vielä hieman säätämään television pistokkeiden paikkaa, sillä ajattelimme laittaa johdot menemään seinän sisästä, kuten täällä Timpurille talo-blogissa on asiasta kerrottu. Molemmissa television paikoissa meillä on varauduttu neljällä ethernet-rasialla, sillä tekniikkahärpäkettä on kertynyt aika paljon.

 

 

Argh, tämä hieman (insinööri)silmää häiritsee…

 

Nyt piti jo miettiä missä on tarkalleen sohvan ja television paikka! Pikkasen siirsin alkuperäisestä merkinnästä rasiajonoa.

 

Kiersin sähkömiehen kanssa ulkoseinät ja merkkasimme valaisimien paikat ulkovuorauspaneeleihin. Selvitin vielä sen, että ulkopistorasiat on mahdollista laittaa alas toisiksi alimpaan vuorilautaan eikä normaaliin tapaan ylös. Joku minua tästä aikoinaan tämän blogin kautta opastikin, että on ehkä tyhmää laittaa ulkovalo ja sähkörasia lähekkäin, sillä silloin valo valaisee rumaa sähkörasiaa. Pääasiassa näitä ulkorasioita tulee käytettyä vain jouluvaloja varten.

 

Ovikellolle oli tehty myös sähköveto, mutta ei olleet pojat tajunneet, että oikea ovi tulee avautumaan toisin päin. Jouluvaloille on pistoke alhaalla.

 

Perjantaina iltapäivästä sain soiton, että pojat olivat saaneet hommansa päätökseen ja sain tiedot mistä saamme jatkossa sähköä sisätöitä varten. Muutama ”ohiveto” oli kuitenkin pojille sattunut (propsit pojille rehellisyydestä ja soitosta!) ja selvittelemme työpäällikön kanssa myöhemmin, että miten nämä korjaillaan. Sunnuntaina kävimme raksalla kuvailemassa ja samalla ihmettelemässä johtojen määrää. Muutamassa kohdassa tarvitsen ehkä vielä tulkin, että miksi missäkin on reikä.

Saapa nähdä, että kirjoitanko sitten vuoden päästä tekstin, että mitä olisi sittenkin kannattanut tehdä toisin. Suunnitteluun ja muutoksiin on kulunut parikymmentä tuntia, mutta käytäntö lopulta näyttää mikä on toimiva ratkaisu.

Tästä menee sähköt teknisen tilan puolelle

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *