Maalämpökaivon porausta – bonuksena ilmainen suihkulähde!

Kaupallinen yhteistyö: Nivos Oy

Viime torstaina olin taas tikkana aamusta tontilla. Pienoisessa univajeessa tosin, sillä palohälytin alkoi piippailemaan kolmelta aamuyöstä pattereiden vaihtoa. Miten se muuten aina meneekin niin, että se piippailu alkaa aina yöllä! Meidän koirat meni äänestä ihan sekaisin, ja Fionaa piti käyttää pienellä lenkillä lopulta hiljentyneessä yössä.

Mutta nyt oli vuorossa jälleen isoja koneita ja jännittäviä hetkiä! Paikalle saapui kalusto maalämmön porauskaivoa varten. Ilma oli onneksi aika suotuisa, vaikka pakkasta oli seitsemän jälkeen kotoa lähtiessä toistakymmentä astetta. Naapureilta saimme luvan käyttää heidän vesipistettään pölyn sidontaan. Jälleen olen kiitollinen mahtaville uusille naapureillemme!

Poraus alkuvaiheessa. Oikealla kontti, johon pöly ohjattiin veteen sitomalla, kun pora pääsi kallioon saakka.

Kun poraus alkoi, alkoi myös jännitys. Mikäli savikerros olisi kovin paksu ennen kalliota, se merkitsisi lisäkustannuksia. Kuulemma läheisellä tontilla oli jouduttu poraamaan noin 18 metriä ennen kuin kallio tuli vastaan. Silloin teräksistä suojaputkea joudutaan asentamaan reilusti arviota enemmän ja se tietää useamman satasen lisäkustannuksia. Mutta heti ensimmäisen “putken” jälkeen poran rööri alkoi puskea pölyä saven sijaan. Hetki jännitettiin oliko kyseessä vain iso kivi vai kallio. Ja kalliotahan se oli! Jo noin 4,5 metrin syvyydessä. Poraajan mukaan kallioperä on myös porauspölyn perusteella hyvin laadukasta maalämpöä ajatellen.

Vähän jykevämpi kompura…

Paikalla oli myös Nivoksen Jerkko Starck, firman asiantuntija. Ihanan pitkällä pinnalla Jerkko jaksoi selittää mulle prosessia, kun kyselin kuin pahempikin kyselyikäinen pikkupoika. “Mitä nuo on, miksi tuo pitää tehdä noin, mihin sitä vettä tarvitaan, milloin niitä vaakaputkia vedetään”.
Opinpa muutaman uuden sanankin, jolla voin jatkossa besserwisseröidä! Esimerkiksi kuinka pneumaattisesti, eli kaasun (ilman) paineen ja virtauksen avulla, siirretään syntynyt porauspöly letkua pitkin konttiin.

Tässä kuvassa on 3 metrin mittainen teräsputki joita siis upotetaan pehmeään maahan kunnes kallioperä tulee vastaan.

Poraus meni kuin elokuvissa. Mutta! Seuraavana päivänä yksi naapureistamme laittaa meille videon, josta näkyy, että maalämpökaivostamme on tullut suihkulähde! Olin juuri tulossa Kajaanin keikalta iltalennolla kotiin ja heti lentokoneen laskeuduttua luin kännykästä nämä uutiset. Päässä miljoona kysymystä ja kamala huoli! Onneksi mieheni oli soittanut jo vastaavalle mestarille ja saanut kiinni meidän maanrakennustöistä vastaavankin ja he eivät olleet onneksi asiasta niin huolissaan. Sain vielä Jerkonkin kiinni ja hän valaisi, että tämä on suhteellisen harvinaista, mutta ei kuitenkaan täysin poikkeuksellista. Sinänsä tämä kertoo myös hyvästä veden vaihtuvuudesta kaivossa eli kaivon lämmönsiirtokyky on sitten oikein hyvä.

Ilmainen suihkulähde, mutta ei ihan kauneimmasta päästä…

Vedentuloon kaivosta voi tosiaan olla moniakin syitä kuten poikkeuksellisen korkealla oleva pohjaveden taso, paine maaperässä jolloin vesi pyrkii hakemaan sen helpoimman reitin eteenpäin, pieni vesitasku kallioperässä ja niin edelleen. Mutta niin tai näin näissä harvinaisissa tapauksissa veden tulo kyllä tasoittuu parissa päivässä, ja kokonaan se loppuu aina viimeistään kun kaivo tulpataan.

Mieheni kävi perjantai-iltana pari tuntia tontilla puuhastelemassa ja ohjasi putkiviritelmillä vettä hieman kauemmaksi perustuksista. Noh, taas oli oppia ikä kaikki ja tilanteesta ei pahasti yöunet menneet. Nyt alkuviikosta miehet tulevat laittamaan loput liitännät ja viimeistään silloin vedentulo loppuu.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *