Laattaa lattiaan!
No niin, vihdoin ollaan päästy siihen vaiheeseen, että pääsin opettelemaan laatoitusta. Tämähän oli yksi mun unelmista tämän raksaprojektin aikana. Ja myös yksi syy siihen, että valitsimme sisustusta vaille valmiin ratkaisun muuttovalmiin sijaan. HAH Servicen Jyrki on nuoresta iästään huolimatta mahtava opettaja! Antoi heti mun tehdä kaikkea ja opasti vaihe vaiheelta mitä kannattaa ottaa huomioon. Millainen koostumus laastimassassa on hyvä olla ja milloin laastikammalla on saatu aikaan hyvät makkarat. Lattialaattojen tartuntapinta pitäisi olla 100%.
Jotta tästä kirjoituksesta tulisi romaanin sijaan novellin mittainen, niin kerron seuraavassa kirjoituksessa tarkemmin laattojen valinnasta.
Viime viikon keskiviikkona laatoitimme yhdessä Jyrkin kanssa harjoittelumielessä urheiluvaatehuoneen ja sitten viikonloppuna kaverikseni saapui siskoni, jolla oli myös suuri hinku oppia laatoittamaan. Ilmoitin, että haluan suht ohuet saumat. Lopulta päädyin kahteen milliin ja ostin rautakaupasta sen kokoisia muovisia laattaristikoita. Ja toinen, jota olin miettinyt jo pitkän tovin, oli laattajako. Aikaisemmin en ole laatoistusten laattajakoihin edes sen kummemmin kiinnittänyt huomiota, mutta onneksi Pukkilan Minttu kyseli mielipidettäni jo hyvissä ajoin. Tarkastelin ympäristöäni tarkemmin koko kevään ja kesän ajan ja päädyin 1/3 laattajakoon.
Ja sitten summausta siitä mitä opin.
- Malta mitata. Koska tilamme oli haasteellinen (eteisen käytävää kahteen suuntaan ja ilman kynnystä sama laatta jatkuu vaatehuoneen puolelle), niin mittaamiseen ja laattajaon suunnitteluun meni ainakin puolitoista tuntia!
- Tee sopivan letkeää laastia. Muutamaan satsin tein selkeästi liian tökkiä tavaraa ja sen työstäminen laastakammalla oli turhan työlästä. Ja toki helpommin tulee myös tasoeroa laattojen välille, jos laastin koostumuksessa on suuria eroja.
- Paina saumat tarkasti oikeaan mittaan. Muutaman sauman kohdalla tämä aavistus multa falskasi. Ehkä saattaa olla syy myös siihen, että pitkällä lähes viiden metrin matkalla laaserilla laitettu suora viiva ei sitten lopulta pitänytkään ihan paikkansa. No eroa oli reilu sentti, jota ei silmä onneksi huomaa (ja nyt mietin, että miksi tunnustin tämän teille! :D)
- Muista aina katsoa laatasta, että mitä reunaa on leikattava! Väsymyksestä huolimatta tässä meille ei tullut yhtäkään kämmiä! Muutama muu mittavirhe kyllä tuli, mutta ei mitään radikaalia tai piikkausta vaativaa.
- Käytä polvisuojia! Homma on silti rankkaa polville, vaikka ne olisi hyvin suojattukin!
Videossa vielä muutamia juttuja koottuna, jos haluat tsekata vähän tarkemmin kuinka tempoilimme laattaleikkurin kanssa ja rälläköimme laattoja. Siellä myös kuvaa noin 15 neliön urakasta, jonka siskon kanssa saimme lähes valmiiksi viikonlopun aikana.
Loppuun vielä tunnustus, että en tehnyt aina ihan niinkuin opetettiin. Piirtelin kyllä lattiaan viivoja, joiden mukaan tsekkasin, että laatat tulee linjaan, mutta linjalautaa ei kyllä tullut käytettyä. Tosin sen verran oltiin hitaitakin, että tehtiin aina yksi laattarivi kerrallaan. Mutta tavoite saavutettiin – yhtään varvasta ei murrettu, kun seuraavana päivänä tepasteltiin valmiilla lattialla (eli ei pahoja pykällyksiä ei jäänyt) 🙂