KIRJAHYLLYT

bookcase1

photo Historiska Hem

Runsaamman sisustustrendin myötä kirjahyllyt ovat palanneet viime vuosina takaisin koteihin. Isoja, koko seinän peittäviä kirjahyllykokonaisuuksia on näkynyt kuvissa jo pitkään, ja viime aikoina varsinkin erilaiset kiinteät, paikalleen rakennetut hyllyt ovat nousseet trendikkäiksi. Vanha kunnon Elfakin toimii toki edelleen mainiosti, kuten yllä oleva kuva näyttää. Itse olen aika innostunut kirjahyllyistä, mutta en ajattele tätä mitenkään tämän hetken trendinä – minusta kirjat ovat olennainen osa kotia, ja niitä on mukava pitää esillä ajasta riippumatta.

bookcase2

photo Historiska Hem

Pidän erityisesti oviaukkojen ympärille suunnitelluista ratkaisuista, joissa hyllyt on asennettu yhtenäisesti myös oven päälle. Jos meillä olisi vähänkään enemmän kirjoja, haluaisin rakentaa vähän tämän tyyppisen hyllykön meidän ruokasaliin pariovien ympärille. Se sopisi siihen loistavasti. Hyllyä ei kuitenkaan viitsi rakentaa turhan päin; minusta kirjahyllyn juttu on nimittäin juuri siinä, että se myös on täynnä kirjoja. Enää ei tarvitse piilotella kaikkea pois näkyvistä ja asettaa esille vain harkittuja koriste-esineitä, vaan harrastukset, mielenkiinnon kohteet ja tavarat saavat olla näkösällä. Kiinnostavimpia onkin juuri tällaiset kodit, joissa kaikkea persoonallista ei ole siivottu pois näkyvistä.

bookshelf1

photo ESNY via Only Deco Love

Hyllyt maastoutuvat kauniisti seinään, kun ne maalaa samalla seinäsävyllä. Lotta Agaton näytti viimeisimmässä kodissaan esimerkkiä tästä jo jokunen vuosi sitten. Tällainen ratkaisu on helppo ja edullinen rakentaa itsekin vaikka Ikean keittiökaappimoduuleista, hyllynkannakkeista ja hyllyistä. Maalia vain päälle, ja tyylikäs kokonaisuus on sillä selvä.

bookshelf3

bookshelf2

photo Fantastic Frank | Fantastic Frank

Kirjat ja lehdet ovat minusta yksi parhaista yksittäisistä sisustuselementeistä, ne levittävät ympärilleen jotain sellaista kotoista ja viihtyisää tunnelmaa, jota on vaikea pukea sanoiksi. Makuja tosin on monia; mieheni mielestä meidän tv-tason aiemmin peittäneet kirja-ja lehtipinot olivat epämääräinen ryjäläjä, ja minusta taas ne toivat mukavan rentoa fiilistä virtaviivaisen tason keskelle. Nyt ne on aseteltu Ikean hyllyyn ja case on closattu hetkeksi aikaa – ja tv-taso näyttää minusta tosi orvolta. 🙂 Mutta on niillä kirjoilla vaan tehoa: Pariisissa lounastin eräässä kahvilassa, jonka seiniä peittivät valtavat kattoon asti ulottuvat kirjahyllyt. Niiden tuoma fiilis oli aikamoinen, todella luokseenkutsuva ja intiimi, ja houkuttivat minutkin ovesta sisään ja peremmälle. Täytyykin kaivella kuvia kahvilasta joku päivä tänne blogiinkin.

Onko teidän kotona kirjoja, ja miten olette ratkaisseet niiden säilytyksen?


I am very much into this bookshelf trend, book piles and huge shelves bring such a nice athmosphere to home. If we had more books I would definitely build a fixed bookshelf to our dining room around the paired doors. It would fit there perfectly! But I don´t want to keep it half empty, and therefore there´s no need to have it – the bookshelf must be filled with books, otherwise it may look a bit sad.

Kommentit (11)
  1. Pidän myös kirjoista ja niiden luomasta tunnelmasta. Meillä on aika paljon kirjoja ja niille on tehty koko seinän kokoinen kirjahylly ns. ruokailuhuoneeseemme. Kirjoja on tosin vähän liikaa, kun ne eivät enää mahdu siististi hyllyyn. Kirjoja pitäisi kai konmarittaa…

    Sitä sisustusratkaisua, että kirjat käännetään selkä taaksepäin, en kyllä oikein tajua. Se näyttää kyllä seesteisemmältä, mutta itse en silloin löytäisi etsimiäni opuksia millään. Tosin näissä tapauksissa en tiedä, käytetäänkö kirjoja lukemiseen lainkaan vai ovatko ne vain koristeita.

    1. En minäkään ihan ymmärrä sitä. Näyttähän kirjat väärinpäin käännettynä kuvissa toki siisteilä ja yhtenäisiltä, mutta eihän niitä voi tuolla lailla käyttää ollenkaan… Toimii ehkä sellaisilla, joilla on kasapäin vaikka perittyjä kirjoja, joita ei lueta muttei haluta heittää poiskaan.

  2. Kirjojen kääntäminen selät seinään päin on mustakin outoa, vaikkakin toimii näissä stailatuissa kuvissa.

    Meillä on kirjoja sekä työhuoneessa liukuovien takana että olohuoneessa matalassa Lundiassa. Lundiaan olemme tehneet itse valkoiset ovet eli kirjat ovat piilossa lukuun ottamatta muutamia kookkaita kirjoja, jotka ovat hyllyjen päällä lappeellaan. Mua harmittaa pitää kirjoja piilossa, mutta ne näyttäisivät (ja näyttivät) esillä ollessaan turhan levottomilta, eikä niitä toisaalta ole tarpeeksi, jotta niistä saisi ison näyttävän hyllyllisen. Kirjat mahtuvat hyllyynsä ihan nippa nappa, lisäksi keittiössä on vielä keitto- ja matkailu(!?)kirjat.

    Vaikka kirjoja on nytkin aika maltillisesti, olen viime aikoina vähän karsinut niitä. Luen kirjan kerrallaan (osa tulee nyt luettua ekaa kertaa, sekin kertoo jo jotain) ja punnitsen, haluanko säilyttää vai en. Mitä sellaisia kirjoja hyllyssään pitää, joista ei oikeastaan edes pidä ja joihin ei halua palata uudelleen? Sitten on sellaisia tärkeitä kirjoja, jotka ilman muuta haluan säilyttää. Mutta huh, kuinka paljon mulla onkaan kirjoja sitten joskus, kun perin vanhempieni kirjavarastot! Heillä on kolmessa huoneessa useamman seinän laajuiset korkeat kirjahyllyt, hui.

    1. Joo, ehkä tuo kirjojen kääntäminen onkin enemmän stailauskikka kuin elävää elämää. Ei kovin käytännöllinen järjestely ainakaan.

      Oi, kuulostaa sinänsä ihanalta, mutta onhan tuo säilytys aina vähän kinkkistä puuhaa. Yhdessä vaiheessa ostin itsekin vähän useammin kirjoja, mutta sitten huomasin, ettei niitä oikeastaan tule luettua sitä yhtä kertaa enemmän. Useampaan kertaan selailtavat keitto-, taide- ja sisustuskirjat ovat eri juttu, mutta romaanien suhteen olen koittanut olla tarkempana – niiden hankkiminen onkin jäänyt viime aikoina vähiin.

      Huh, kunnioitettava kirjakokoelma siellä. Siinähän sitten onkin järjestämistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *