Hengittävä ja peittävä hirsimaali – musiikkia korvilleni

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Luonnonmaalit Oy

 

Auro1

 

Rakkaan (ja niin kovin työlään) talomme sisäseinät ovat kahdenlaisia: kipsilevyisiä tai puupaneelisia väliseiniä sekä hirsisiä ulkoseiniä. Muutama viikko sitten kerroin täällä löytäneeni kipsiväliseiniin täydellisen valkoisen sävyn, se olikin valtava helpotus! Mutta samanaikaisesti olen metsästänyt kuumeisesti hirsiseiniin käytettävää sisämaalia. Hirsitalon rakentajalle hirsiin vedeltävä maali, jos mikä, aiheuttaa sydämen tykytystä, sillä koko hirsitalon idea vesittyy, mikäli hengittävän hirren peittää tässä vaiheessa ei-hengittävällä maalipinnalla. Asiaan perehtymättömälle hirsitalon rakentajalle sisämaalin valinta on siis todella kuumottava asia, sillä mistä tavallinen kuluttaja voi kaikkien kauniiden myyntipuheiden viidakossa tietää, mikä maali on ihan oikeasti turvallisin valinta!

No, kerronpa miten tämä maalin metsästykseni sujui: maalivalmistajien sivuilla surffatessani törmäsin jos jonkinlaisiin maalivaihtoehtoihin, joiden kerrottiin olevan hirsille sopivia, luonnonöljypohjaisia ja ennen kaikkea hengittäviä. Ensimmäiset ajatukseni siis asiaan hiukan perehdyttyäni olivat, että maalivaihtoehtoja on lukemattomia, kunhan vain löytäisimme mahdollisimman peittävän sellaisen. Haluamme nimittäin myös hirsipintaisista seinistä mahdollisimman valkoiset, jotta kaikesta seinäpinnasta tulee yhtenäistä valkoista pintaa kontrastina lattialle, jossa puun kuvio tulee hyvinkin selvästi esiin (kerron lattiasta lähiaikoina lisää).

Peittävän valkoisen pinnan saamiseksi suositeltiin eri firmoissa joko useampaa maalikerrosta tai jopa pohjamaalia. Jostain syystä erityisesti pohjamaalaus, vielä mahdollisen usean maalipinnan alla, alkoi kuulostamaan ei niin hyvältä (hengittävältä) vaihtoehdolta – siitäkin huolimatta, että kyseessä olisikin niin sanottu luonnonmukainen maali. Testasimme maalausta muutamalla maalilla, joista jo ensimmäisen kerroksen jälkeen näki, että peittävään pintaan kerroksia olisi tarvittu..no useita.

Auro3

Mitä sitten tapahtui? Ajauduin yllättäen Suomen Luonnonmaalit -nimiselle saitille, ja koska yrityksen sivuilta löytyi myös numero, johon soittaa, päätin pirauttaa vantaalaiseen (ja myös netissä toimivaan) liikkeeseen. Onneksi tein sen, sillä kyseisellä yrityksellä on kullanarvoista tietoa AIDOSTI luonnonmukaisista tuotteista (ja suuri asiakasryhmä ovat esimerkiksi allergiset perheet, jotka rakentavat tai remppaavat). Kyseiseen liikkeeseen valitaan myytäväksi vain ja ainoastaan sellaisia tuotteita, joiden sisältämät aineet ovat tiedossa, eli esimerkiksi maalien valmistajat ovat pystyneet listaamaan joka ikisen ainesosan, jota tuotteissa on käytetty. Tuli tunne, että nämä ihmiset haluavat meille vain hyvää. Voitte siis kuvitella, että olin riemuissani!

Päädyimme lopulta maalaamaan seinämme Suomen luonnonmaalien maahantuomalla saksalaisella superekologisella Auron maalilla, joka vieläpä saatiin sävytettyä Tikkurilan valkoisella, jota meillä on väliseinissä. Ekologisuutensa lisäksi maali oli erittäin peittävä, ja saimme kauniin valkoisen pinnan kahden maalikerroksen jälkeen. Mieheni, joka maalasi, oli myös todella onnellinen todella helposti levittyvästä, astetta paksummasta maalista.

 

Auro5

Auron maaleja on valmistettu vuodesta 1983 ja aina puhtaasti luonnon raaka-aineista. Maali on hinnaltaan ehkä perusmaaleja astetta tyyrimpää, mutta hirsitalon rakentajan ei välttämättä kannata säästellä tässä kohtaa. Aurolta löytyy muuten myös huoneilmaa puhdistava maali, johon ehkä tutustumme myös jossain vaiheessa.

Toivottavasti näistä tiedoista oli iloa jollekin samaa maaliasiaa pähkäileville. Kertokaa ihmeessä myös omista kokemuksistanne hirsitalon sisämaalien kanssa!

Meillä on nyt talon kaikki katot ja seinät maalattu – ja ah, niin valoisalta näyttää!

Auro2

 

Kommentit (5)
  1. Mitä tarkoittaa superekologinen maali? Miten sitä mitataan ja millä mittareilla? Hengittävyys? Tiiviys?

    1. Jotta puhuisin täysin oikeilla termeillä, tarkistin vielä Suomen Luonnonmaalien kauppiaalta vastauksia:

      Mitä tarkoittaa superekologinen maali?

      1) Auro valmistaa maalit käyttäen luonnon raaka-aineita. Maaleissa ei käytetä teknokemian tuotteita ellei se ole aivan välttämätöntä. (aivan tavallisissa ekomerkityissä ja M1 luokitelluissa maalituotteissa on usein käytetty kymmeniä kemikaaleja).
      2) Nämä luonnon raaka-aineet viljellään (pellavaöljy, rypsiöljy..jne) sopimusviljelijöiden toimesta biodynaamisesti (luomu) mahdollisimman lähellä maalitehdasta.
      3) Raaka-aineet, jotka kerätään luonnosta (esim karnaubavaha), tulevat yrityksiltä, jotka maksavat henkilökunnalle asiallisen korvauksen ja ovat sitoutuneet tekemään keräilyn luontoa pilaamatta.
      4) Tehdas kompostoi, kierrättää ja uusiokäyttää kaiken mahdollisen. Jopa jätevedet kompostoidaan. Tehtaalla ei muodostu mitään kierrätyskelvotonta jätettä.
      5) Lopullinen maalituote on biohajoava ja kompostoitavissa / tavallinen maali on ongelmajäte.

      Miten sitä mitataan ja millä mittareilla?

      Valitettavasti ekologisuudelle ei ole mittaria. Käytössä olevat ekomerkit ovat viherpesua. Ekomerkitty tuote ei ole myrkytön tai vaaraton. Ekomerkitty tuote alittaa tietyt keksityt raja-arvot. M1 luokitelluista tuotteista saa haihtua huoneilmaan formaldehydistä lähtien kaikenlaisia epäpuhtauksia, kunhan tietty raja-arvo alitetaan.

      Kuluttajan on todella vaikeaa erottaa ekologiset tuotteet kaupan hyllyltä. Ja vielä vaikeampaa on niiden keskenään vertaileminen. Yksi hyvä konsti on tiedustella mitä raaka-aineita tuotteen valmistamiseen on käytetty. Jos niitä ei voida tai haluta ilmoittaa, ei tuote ole ekologinen. Kaikki oikeasti ekologisten tuotteiden valmistajat erityisesti haluavat kertoa mistä raaka-aineista tuotteet valmistetaan. Tästä on erityisesti etua kemikaaleille herkistyneiden, allergisten tai puhtaampaa sisäilmaa tavoittelevia asiakkaita palveltaessa.

      Hengittävyys?

      Kaikki AURO maalit valmistetaan ilman muovisideaineita. Kyseisessä talossa käytetty Auro Seinämaali 321 on hengittävä. SD-arvo on 0,1μ. Sd-arvolla tarkoitetaan vesihöyryn diffuusiovastusta. Mitä suurempi diffuusiovastus, sitä suurempi on materiaalin kyky vastustaa vesihöyryjä. Maaleista tuttu sd-arvo saadaan kertomalla diffuusiovastusluku μ materiaalin paksuudella metreinä.

      Vain muutama maalilaatu on aidosti hengittävä (itse maali ottaa kosteutta vastaan ja luovuttaa sitä pois kun ympäristön kosteus on maalipintaa matalampi). Tällaisia maaleja ovat esimerkiksi keittomaalit ja kalkkimaalit. Nyt käytetty AURO seinämaali 321 läpäisee vesihöyryä, eli se soveltuu esimerkiksi hirsirakentamiseen tai muuhun hengittävään rakenteeseen.

      Tiiviys?

      Tiiviydellä tarkoitettaneen tuon hengittävyyden vastakohtaa. Maaleilla ei taloa voi tiivistää, vaan se on tehtävä tarkoitukseen soveltuvilla höyrynsulkutuotteilla.

      Jos vielä kaipaat lisätietoja, kannattaa varmaan ottaa suoraan yhteyttä kauppiaaseen 🙂

      1. Pekka Matilainen
        3.8.2017, 18:32

        Hei,
        Mistä löydän vahvistuksen tuolle SD-arvolle. Kiitos etukäteen.

        1. Hei,
          anteeksi vastauksen viivästyminen. Suosittelen ottamaan SD-arvon tiimoilta suoraan yhteyttä kauppiaaseen eli Suomen Luonnonmaaleihin. Hyvää syksyä toivottaen,
          Henna

  2. Milla - Sukhimatot
    28.4.2017, 19:17

    Mielenkiintoista! Tälle on varmasti kysyntää kun on kuullut, miten paljon sisäilmaoireet ovat lisääntyneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *