Blogit
Viikonlopputarhuri

Ylenpalttinen Isola Bellan puutarha

Isola Bella
Korkeimmalle kohoava yksisarvinen on saaren yhä omistavan Borromeon mahtisuvun tunnus.

Ihanasti tuoksuvia ruusuja ja säntillisiin muotoihin trimmattuja puksipuupalloja ja -reunuksia, täydellisen sieviä lummelampia ja uljaita roomalaisia jumalia esittäviä patsaita, obeliskeja ja pylväsrivistöjä. Taidokkaita stukkokoristeita kerros toisensa perään. Lumivalkoisia riikinkukkoja, jotka tepastelevat ylväinä kuin Euroopan omistajat.

Koko komeuden kruunaa yksisarvinen, jolla ratsastaa rakkauden jumala Amor.

En oikein tiedä, millä sanoilla kuvailisin Isola Bellan puutarhaa Italian Piemontessa. Runsas? Ylellinen? Suureellinen? Ne kaikki tuntuvat jotenkin vähättelyltä puhuttaessa tästä ylenpalttisen koristeellisesta barokkipuutarhasta, joka on ammentanut inspiraatiota muun muassa Babylonin riippuvista puutarhoista.

Vierailin saarella viime viikolla, kun vietimme miehen kanssa alppipatikointini jälkeen lomaviikon läheisessä Stresan kukkaisassa pikkukaupungissa.

Runsautta

Isola Bella on samalla kertaa sekä taianomaisen kaunis, kuin sadusta, että överimahtipontinen – vähän kuin ylimakea kermakakku, jonka tekijällä on villisti laukkaava mielikuvitus ja joka ei osaa lopettaa koristelujen pursottamista ajoissa. Täydellinen vastakohta Less is more -ajattelulle.

Maggiorejärvestä kohoavan puutarhan ja palatsin piti suunnittelijoidensa mukaan luoda vaikutelma järvellä seilaavasta purjelaivasta.

Kivikkoisella saarella oli aikoinaan vain pieni kalastajakylä, kunnes Borromeon mahtisukuun kuulunut Carlo III päätti 1600-luvun alussa rakentaa sille Isabella-vaimolleen omistetun palatsin, jonka puutarhassa kasvaisi sitruspuita ja kukkia. Saaren nimeksi tuli vaimon mukaan Isola Isabella, myöhemmin nimi lyheni Isola Bellaksi.

TeatroMassimo

 Isola Bella suunniteltiin tarkoituksella mahdollisimman näyttäväksi. Sen oli tarkoitus viihdyttää ja tehdä lähtemätön vaikutus palatsin vieraisiin. Isola Bellasta muodostuikin pian ylellisten luksuspitojen näyttämö, jossa juhli koko Euroopan kermojen kerma.Sekä hulppeasti sisustettu palatsi taideaarteineen että upea puutarha ovat nykyään avoinna turisteille.
Saarelle on lyhyt venematka läheisestä Stresasta sekä muista Maggiorejärven rantakaupungeista. Se on minusta ehdottomasti päiväretken arvoinen kohde sekä puutarha- että historiahulluille.
Rakkaudenpuutarha
Giardino Dell’Amore eli rakkauden puutarha.

Isola Bellan kasvillisuus on hieno sekoitus monivuotisia lajeja, esimerkiksi hortensioita, kamelioita, magnolioita, palmuja ja sitruspuita ja kattava kokoelma yksivuotisia koristekasveja. Kaikesta näki, että puutarhasta pidetään hyvää huolta.

IMG_0503
Lummelammista poistettiin ylimääräisiä lehtiä, jotta upeat kukat tulisivat paremmin esille.
Kasvihuoneelle
Kasvihuoneelle johtavaa tietä reunustivat näyttävät kirjopeippilajikkeet.
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *