Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 19. luukku: Talvetustsekki!

Joulukalenterin luukusta ponnahtaa tänään hieman tylsä mutta tärkeä aihe – talvetustsekki.

talvetustsekki oliivipuu
Oliivipuuni talvehtii keittiössä, jossa on noin 19-20 astetta lämmintä. Talven aikana se pudottaa osan lehdistään, mutta kevättalvella se alkaa kasvattaa uusia tilalle.
talvetustsekki ananaskirsikka
Kokeilen tänä vuonna ensimmäistä kertaa talvettaa myös ananaskirsikan. Se on kylmässä kellarissa, jonne tulee vähän luonnonvaloa. Lämpötila pysyttelee kellarissa kuitenkin aina plussan puolella. Ainakin toistaiseksi talvetus näyttää sujuvan hyvin, sillä kasvi on tehnyt typistämiini oksiin uusia alkuja!

Joulukiireiden ja muiden talvitouhujen keskelläkin on syytä muistaa aina silloin tällöin vilkaista syksyllä sisälle nostettuja puutarhakasveja: pelargoneja, oliivipuita ja muita lämpimien alueiden kasveja, jotka eivät menesty meidän oloissamme ulkona ympärivuotisesti. Tutki huolellisesti kaikki talvetuksessa olevat kasvisi. Tämä lyhyt lista auttaa ottamaan huomioon talvetuksen onnistumisen avaintekijät:

Talvetustsekki:

  • Saavatko kasvit riittävästi valoa? Useimmat kasvit hyötyvät talven aikana lisävalosta, mutta kestävimpiä lajien talvetus voi onnistua pilkkopimeässäkin. Ainakin mummoni talvetti menestyksekkäästi  pelargoninsa pimeässä ja viileässä kellarissa.
  • Ovatko ne sopivassa lämpötilassa? Huonelämpötilaa viileämpi, mutta plussan puolella pysyttelevä lämpötila on monille kasveille passeli. Sitkeimmät kasvit menevät talven yli huoneenlämmössä. Esimerkiksi minun oliivipuuni asuu talvet keittiössä, tosin melko lähellä ikkunaa.
  • Tarvitsevatko ne kastelua? Mitä viileämpi säilytyspaikka, sitä harvemmin kasvit kaipaavat vettä. Varo kastelemasta liikaa!
  • Eiväthän talvetettavat kärsi taudeista tai tuholaisista? Vitsaukset iskevät helpommin huonokuntoisiin kasveihin. Eristä ongelmakasvit muista talvetettavista, etteivät ne pääse tartuttamaan seuralaisiaan.