Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Siemeninventaario suoritettu!

siemeninventaario niputan pussit kuminauhoilla
Nyt siemenpussit ovat taas hyvässä järjestyksessä kylvöajankohdan mukaan niputettuina.

Tänä sunnuntaina ohjelmassa oli siemeninventaario. Otin siis esille koko siemenvarastoni ja levittelin ja lajittelin sen sisällön olohuoneen pöydälle. Säilytän siemeniäni pahvilaatikossa ja erikokoisissa peltilaatikoissa. Alkukesän kylvöjen jälkeen puutarhassa riittää niin paljon muuta puuhaa, että siemenpussit jäävät varastoon täydelliseen epäjärjestykseen. Seassa on paljon myös tyhjäksi kulutettuja pusseja, jotka voi jo heittää pois.

siemeninventaario Vikke auttaa
Vikke tutki siemenlaatikkoa melkein yhtä innokkaasti kuin minä. Puutarhakoiratkin taitavat jo odottaa kevättä!
siemeninventaario pussit pöydällä
Lajittelin pussit läjiin kylvöajankohdan mukaan ja niputin ne yhteen kuminauhalla.

Näin uuden kylvökauden alussa järjestelen siemenpussit taas uudelleen. Ilman kunnollista inventaariota on mahdotonta hahmottaa, mitä siemeniä sekalaisesta varastosta jo löytyy ja mitä pitää hankkia lisää. Siemeninventaario auttaa hahmottamaan myös, mitä siemeniä missään tapauksessa EI SAA hankkia lisää.Voi apua, kehtaanko edes kertoa varastosaldojani tiettyjen vihanneslajien kohdalta. Mitä ilmeisemmin minulla on joku keskivaikea pakkomielle ainakin kurpitsojen ja lehtikaalien lajikkeiden suhteen. Vai mitä sanot siitä, että löysin siemenlaatikoista seitsemän lehtikaalilajikkeen ja 13 talvikurpitsalajikkeen siemenpussia. Ei kun hetkinen, toisen laatikon pohjalta löytyi vielä kolme kurpitsalajiketta lisää! Ainakin näiden kahden lajin suhteen yritän pitää tiukan ostolakon koko kevään ajan! Tomaattilajikkeitakin löytyi varastoista 19.

siemeninventaario kurpitsojen siemenpussien pino
Kurpitsojen siemenpussien pino kertyi yllättävän korkeaksi. Näitä ei todellakaan tarvitse hankkia lisää ennen kuin entiset on käytetty!
siemeninventaario kierrätetty siemenpussi
Moneen kertaan kierrätettyjä siemenpusseja lukiessa pitää olla tarkkana, että pysyy kärryillä pussin nykyisestä sisällöstä. Tänä keväänä pussista löytyy muutama ’Katja’-ulkotomaatin siemen.

siemeninventaario siemenpussit nipussaJärjestelin siemenpussit kylvöajankohdan mukaan pinoihin niin, että yhdessä läjässä ovat tässä kuussa kylvettävät lajit (mm. tomaatit, basilikat, munakoisot) ja toisessa pinossa ne, jotka kylvetään huhtikuussa eli lehtikaalit, kurpitsat ja kurkut. Suoraan maahan kylvettäviä vihannesten, kukkien ja yrttien siemeniä kertyi niin paljon, että niille varasin yhden kokonaisen peltilaatikon. Erottelin omaan pinoonsa myös syyskylvettävät lajit.

Joidenkin lajien siemenpussien kohdalla pysähdyin miettimään, milloin onkaan niiden oikea kylvöaika. Olen ostanut aika paljon siemeniä ruotsalaisesta Örtagårdens Fröer -siemenkaupasta. Heillä on hirmu hyvät syötävien kasvien siemenvalikoimat, mutta heidän siemenpusseissaan ei ole lainkaan kylvöohjeita. Onneksi yrityksen kotisivuilta ne löytyvät hyvin, mutta kätevämpää minusta olisi lukea ne suoraan pussin kyljestä.

Kirjoitin muistiin, että sekä roomankamomilla, sitruunakynteli että espanjalainen salvia kylvetään maalis-huhtikuussa ja että koiruohon siemenet voi kylvää suoraan maahan eikä niitä saa peittää. Olen kyllä aikoinaan siemenet ostaessani lukenut kuvailut yrteistä ja niiden käytöstä, mutta tässä välissä ne olivat jo ehtineet unohtua. Oli hyvä muistaa, miksi olin ne hankkinut.

Sitruunakynteliä suositeltiin erityisesti niille ihmisille, jotka eivät koskaan käytä kynteliä ruoanlaitossa (hep!). Yrtin maun kerrotaan olevan fantastinen – mausteisen pippurinen sitruunavivahteilla. Espanjalaisen salvian taas kerrottiin olevan aromiltaan voimakkaampi kuin tavallinen ryytisalvia. Laji on keskeinen espanjalaisessa keittiössä. Se on arka eli saa nähdä, miten se pärjäilee mökkipuutarhassa.

siemeninventaario lehmänpavun siemenet
Lehmänpapujen kylvöohjeet kävin lukemassa muistin virkistykseksi Exotic Gardenin sivuilta. Örtagårdens Fröer -sivuston ohjeiden mukaan keltalehtinen sitruunamelissa kylvetään suoraan maahan keväällä.

Siemeninventaario nosti esiin myös pienen pussin lehmänpapuja. Olen saanut sen ’Red Noodle’ -lajikkeen siemeniä joskus ystävältäni, mutta en ole tullut niitä vielä koskaan kylväneeksi. Ehkä siksi, että lämpöä vaativalle köynnöskasville pitäisi löytää tilaa kasvihuoneesta. Tutkin tarkemmin tämän minulle vieraan lajin tietoja Exotic Gardenin sivuilta. Lehmänpapu eli Vigna unguiculata kuuluu pitkäpapuihin eli samaan sukuun kuin vaikkapa mung-pavut ja adzuki-pavut. Lehmänpavun palot ovat jopa puolimetriset! Pitäisiköhän niitä tänä kesänä kokeilla kylvää?

Olin myös ehtinyt unohtaa pussillisen lakritsikasvin siemeniä, jotka sain kevään ensimmäisessä siemenvaihtokokoontumisessa eräältä puutarhatuttavalta. Hän oli tilannut siemeniä ison erän Kiinasta. Muistan joskus kokeilleenikin lakritsikasvin kylvöä todella huonolla menestyksellä. Yksikään siemen ei itänyt. Toivottavasti tällä kertaa on onni myötä. Luin jo Hyötykasviyhdistyksen sivuilta tarkat kylvöohjeet:

Viljely: Esikasvatus maalis-huhtikuussa. Siementä ei peitetä, vaan kevyesti painetaan mullan pintaan, itää valossa. Siementen liottaminen yön yli nopeuttaa itämistä. Kylvökset pidetään valoisassa ja kylmässä, 5–10°C, esim. lavassa. Varottava märkyyttä, kylvöksen tulee olla ilmava. Itää epätasaisesti noin 14–20 päivässä. Viihtyy avoimilla, hiekkaisilla paikoilla kuten meren läheisyydessä eikä viihdy savimaassa.Kasvi on talvenarka ja kestää max -15°C, joten se kannattaa talvettaa kellarissa tai vastaavassa paikassa. Kukkien poistaminen kasvattaa juuren kokoa.”

Ensi viikolla ryhdyn toimeen ja jatkan kylvöjä maaliskuun siemenpussinipusta. Edellisen kylvörupeaman melkein kaikki chilit ovatkin jo itäneet.

Erään siemenlaatikon pohjalle oli varissut aikomoinen satsi jonkin kasvin siemeniä. Ne näyttävät tutuilta, mutta en saa päähäni, mille lajille ne kuuluvat. Osaatko auttaa?

Kommentit (2)

  1. Varpuslintu // Viikarivartti

    Hihi, tätä oli kiva lukea! 🙂

    • heidihaa

      Mukava kuulla!

Kommentoi »

Vastaa