Blogit
Viikonlopputarhuri

Pelargonit kaipaavat saksimista

Pelargonit ovat talvehtineet ihmeellisen hyvin kotimme ikkunoilla. Tuoksupelargoni ’Mint Chocolate’ on jopa kukkinut keittiössä pirteästi helmikuun alusta lähtien. Nyt nuppuja näkyy jo muutamassa muussakin pelargonissa. Olen kastellut pelargonit kerran viikossa ja antanut niille muutaman kerran myös munankuorivettä. Kuivuneita lehtiä olen rapsinut pois aina kastelun yhteydessä.

Jouduin heittämään pois vain muutaman täysin kupsahtaneen yksilön, joiden joukossa oli harmittavasti myös luonnonlaji Pelargonium gibbosum, kyhmypelargoni. Se oli vielä alkuvuodesta ihan suhteellisen hyvinvoiva, mutta onnistuin vahingossa sohimaan sitä siirtäessäni kaikki sen rennot lehdet poikki. Tämän onnettomuuden jälkeen ruukkuun jäänyt lehdetön tynkäkin kuivettui nopeasti koppuraksi.

pelargonit mint chocolate
Tuoksupelargoni ’Mint Chocolate’ on kukkinut jo yli kuukauden verran, ja nuppuja tulee koko ajan lisää.

Toimiva talvetusvinkki

Olen huomannut, että jostakin internetin puutarha-aiheiselta keskustelupalstalta muutama vuosi sitten lukemani vinkki pelakuiden talvetukseen tosiaan toimii: Normaalissa huonelämmössä pelargonit kannattaa kääntää ikkunalaudalla niin, että niiden lehdet osuvat ikkunalasiin.

Ilmeisesti vinkin ajatuksena on, että kun pelargonin lehdet koskevat kylmään lasiin, kasvi ymmärtää, että nyt on talvi ja vetäytyy lepotilaan. Jos joku pelargoni on näyttänyt talven mittaan nuupahtaneelta tai muuten huonovointiselta, olen käännellyt sitä niin, että suuri osa sen lehdistä on painunut vasten ikkunaa. Pian kasvi onkin näyttänyt jo paljon pirteämmältä!

Pelargonit kaipaavat saksia

Leikkelin ensimmäisistä pelargoneista pistokkaita jo viime viikolla ja tänään saksin niitä lisää. Osa talvehtineista pelargoneista kaipaa nimittäin uudistamista. Niissä on jopa kymmeniä senttejä kalju ja melko ohut varsi, vain latvassa on lehtiä.

Vaikka yleisesti ottaen pidän vähän konkkeloisista ja kookkaista pelargoneista enemmän kuin tiiviiksi muotoilluista yksilöistä, rajansa kaikella. Puolikaljut pelargonit täytyy leikata viimeistään sitten, kun niiden pulkannarua muistuttavat varret eivät pysyisi pystyssä ilman tukea.

Napsin samalla pistokkaita myös muutamasta suosikistani, kuten nimettömästä ja todella kestävästä tähtipelargonista, joka tekee hauskan kaksiväriset kukat, joissa on valkoisella pohjalla punaisia roiskeita.

Otin pistokkaita pelargonien latvoista. Riivin pois alimmat lehdet niin, että jäljelle jäi vain muutama pieni lehti. Näin pelakuilla pitäisi riittää voimia hyvin juurtumiseen.

Turvenapit turpoamaan

En ole aikaisemmin käyttänyt turvenappeja pelargonien pistokaslisäyksessä, joten saa nähdä mitä tästä tulee. Onko teillä niistä hyviä kokemuksia?

Liotin nappeja hetken aikaa vedessä, ja ne turposivat täyteen mittaansa. Sitten tein teräväkärkisellä syömäpuikolla kolon napin keskelle ja solautin pistokkaan siihen. Lopuksi painelin pottia kevyesti niin, että turve varmasti ympäröi pistokkaan tiiviisti.

pelargonit hupun alla
Muovihupun alla pistokkaat säilyvät tasakosteina.

Muovihupun alle

Asetin pistokkaat tiiviisti rinnakkain korkealaitaisiin astioihin. Lisäksi laitoin pistokkaiden päälle ilmavasti läpinäkyvän muovipussin, josta leikkasin kulman pois. Tarkoituksena on, että näin pistokkaat pysyvät tasaisen kosteina. Muutaman viikon kuluttua varmasti jo näkyy, kuinka hyvin pistokkaat ovat alkaneet juurtua.

Kommentit (4)

 1. pioni

  Kiitos talvetusvinkistä!
  Meillä pelargonit talvehtivat sisätiloissa normilämmössä ja tosiaan parhaiten voi se, joka on ollut kaikista lähimpänä ikkunaa.

  • heidihaa

   Minullakin ne ovat ihan huoneenlämmössä eteläikkunoilla, tosin meillä on yleensä melko viileää.

 2. Elin – Happily Green

  Kiitos todella paljon talvetusvinkistä. Kiikutin hätähousuna jo ensimmäiset Mårbackat kukkakaupasta kotiin ja aloin jo nyt murehtimaan sitä että hieman tyyriimmät pelargonit olisi kiva saada kestämään mutta kun sitä sopivaa kellaria ei ole.
  Täytyykin tulevana talvena antaa kukille mahdollisuus. Kerrankin jotain iloa siitä että 70-luvun talossa vetää ikkunoista oikein kunnolla 🙂

  • heidihaa

   Kyllä huonetiloissakin voi saada pelargonit menemään ihan hyvin talven yli! Minullakin ne ovat ihan vain eteläikkunalla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *