Blogit
Viikonlopputarhuri

Papujuhlien aika!

Pakastin tänään ensimmäisen ämpärillisen papuja.

Papupenkkejä silmäillessäni totesin, että luvassa on vielä ainakin jokunen ämpärillinen lisää, jos vain säät sallivat. Esimerkiksi ’Purple Queen’ -pensaspavun lähes mustanvioleteista paloista vasta ensimmäiset olivat kypsyneet. Salkopavutkin saavat vielä kasvaa jokusen hetken ennen poimimista.

Papusia
Kuvan vaaleat pavut ovat ’Beurre de Rocquencourt’ -lajiketta, kapeat violetit palot kuuluvat ’Purple Queen’ -pensaspavulle. Vihreiden ’Lingua di Fuoco’ -borlottopapujen kyljissä näkyy tänä vuonna jostain syystä vain hentoiset punertavat liekkikuviot. Vaaleat, violettikuvioiset borlottopavut ovat ’Merveille de Piemonte’ -lajiketta.

Papupenkit ovat tänä kesänä kasvaneet niin reheviksi, että niiden väleissä kulkevat kapeat polut ovat häipyneet näkyvistä. En ole koskaan tukenut mitään pensaspapuja, mutta ehkä italialaistyyppisten borlottopapujen kasvustot kannattaisi tosiaan tukea pystyyn, sillä ne tuppaavat kasvamaan muita pensaspapuja korkeammiksi. Rennot varret kaatuilevat topakampien, lyhytkasvuisempien lajikkeiden päälle tai roikkuvat maata vasten, jolloin myös pavut saavat helposti multaroiskeita.

Niinpä aloitin papujen säilönnän pesulla. Huljuttelin palot puhtaiksi, sitten nipsaisin veitsellä pois palkojen molemmat päät ja paloittelin palot muutamaan osaan.

Kiehautin palkoja 2–3 minuuttia (Marttojen sivulla on hyvät ohjeet kullekin kasvikselle sopivasta käsittelystä ennen pakastamista, klikkaa tästä).

Harmi, että palkojen hienot värisävyt eivät kestä keittämistä. Violeteista pavuista tulee keitettäessä tumman vihreitä, upean violettikuvioisen ’Merveille de Piemonte’ -lajikkeen palot muuttuvat kelmeiksi olmeiksi – onneksi niiden maku on kuitenkin mainio!

Kumoan kiehautetut pavut saman tien siivilään ja huuhtelen niitä jääkylmällä vedellä. Muuten ne jatkavat kypsymistään vielä kiehauttamisen jälkeenkin ja muuttuvat lötköiksi.

Pussitin pavut sopiviksi annoksiksi (noin muutama kourallinen per pussi), mutta osasta valmistin tuoreeltaan iltapalaksi paahdettuja papuja tällä Chocochilin ohjeella.  Olipas hyvää ja helppoa!

Uunista ulos
Nam! Paahdettuja papuja on helppo valmistaa.
Levitä kiehautetut pavut uunipellille.
Levitä kiehautetut pavut uunipellille.

1. Kumoa kiehautetut pavut uunipellille leivinpaperin päälle. Jos pavut ovat kosteita, painele pavut kuiviksi keittiöliinalla tai talouspaperilla.

2. Leikkaa valkosipulin kynsiä ohuiksi viipaleiksi ja sekoita viipaleet papujen joukkoon. Itse käytin kokonaisen uuden sadon valkosipulin, mutta vähempikin varmasti riittää.

Lisää valkosipulia, oliiviöljyä ja mausteita.
Lisää valkosipulia, oliiviöljyä ja mausteita.

3. Lorauta vihannesten päälle reilusti hyvää oliiviöljyä ja ripottele vielä mausteiksi suolaa ja mustapippuria.

4. Paahda papuja noin 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa.

5. Viimeistele pavut saksanpähkinämurskalla.

Sitten vain: Nam!

Kommentit (2)

  1. Annika saaresta

    Ai vitsit, näyttää hyvältä tuo papuresepti! Taitaa mennä kokeiluun!

    • heidihaa

      Kantsii kokeilla, on hyvää :)!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *