Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Leivontapäivä

Leipomuksia

Pakkasten aikaan leivinuuni on lämmennyt ainakin joka kolmas päivä. Samalla olen leiponut enemmän kuin koko kiireisenä syksynä yhteensä: ohrarieskoja, ruisleipäsiä, suolaisia piirakoita viime kesän sadosta…

Ohrarieskat ovat helpoimpia ja nopeimpia valmistaa. Ne sopivat hyvin hätäisellekin leipurille. Taikinaan tulee vain ohrajauhoja, kylmää vettä ja suolaa. Täällä Myllyn Parhaan tarkempi resepti, jonka teen aina moninkertaisena. Taikinasta muotoillut ohuet rieskat paistuvat kuumassa, yli 300-asteisessa, uunissa muutamassa minuutissa. Ne ovat parhaimmillaan vielä lämpiminä.

Eilen illalla paistoin rieskojen lisäksi myös ruisleipäsiä. Niiden valmistus vaatii enemmän aikaa, mutta ei juurikaan enemmän vaivaa. Tällä reseptillä leivistä tuli sisältä pehmeitä ja kuoreltaan mukavan rapsakoita:

45 g hiivaa

7,5 dl vettä

6 dl ruisjauhoja

3 tl suolaa

pieni loraus siirappia

noin 7 dl ruisjauhoja.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva ja 6 dl ruisjauhoja.Peitä astia leivinliinalla ja jätä tekeytymään noin puoleksi tunniksi lämpimään paikkaan.
Lisää sitten joukkoon loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina 16 osaan, pyöritä palaset palloiksi ja litistä ne sitten littanoiksi leipäsiksi. Kohota leivät liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa. Pistele leipästen pintaan lopuksi muutama reikä haarukalla ja paista ne sitten uunissa.
Noin 270-asteisessa leivinuunissa leipäset paistuivat valmiiksi noin 10 minuutissa. Sähköuunissa sopiva paistolämpötila voisi olla noin 250 astetta, jolloin leipäsiä pitää paistaa hieman kauemmin.
Minusta leipäset maistuvat herkullisilta itse tehdyn hummuksen kanssa. Viime vuoden valkosipuleita on jäljellä vielä niin runsaasti, että lisään sitä hummukseen runsaalla kädellä. Ensin hieron valkosipulinkynnet suolan kanssa morttelissa silkkiseksi tahnaksi.
Kommentoi »

Vastaa