Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Vihdoinkin se on täällä: Kukkiva kasvimaa POTAGER -puutarhakirja

Muuttolintujen, leskenlehtien ja jäiden lähdön lisäksi yksi varma kevään merkki on se, että kirjakaupan hyllyille putkahtaa uusi puutarhakirja jos toinenkin. Tänä vuonna kirjakaupoista löytyy myös minun, Teija Tuiskun ja Gunilla Törnroosin uutuus, Kukkiva kasvimaa POTAGER.

puutarhakirja paketista
Tämä on jännittävä hetki: Kukkiva kasvimaa POTAGER -kirjalähetys on saapunut perille!

Oman kirjan kansien avaaminen ensimmäistä kertaa on oikeastaan aika jännittävä hetki:

Ummmhhh, avaan postinaisen tuoman suuren pahvilaatikon ja vedän henkeeni juuri painosta tulleiden kirjojen vahvaa, hieman pistävää tuoksua. Kaivan muovipehmusteiden keskeltä esiin päällimmäisen kirjan, istun alas ja alan selailla sivuja.

Sivut tuntuvat niin kovin tutuilta, sillä olen tuijotellut ja tutkinut niitä jo melkein kyllästymiseen asti tietokoneeni ruudulta useiden viikkojen ajan. Muistan unissanikin ulkoa, miltä sivut näyttävät, mikä kuva kuuluu mihinkin lukuun, mitkä sanat millekin sivulle.

Samalla kertaa kaikki tuntuu aivan uudelta, sillä näen nyt kirjamme ensimmäisen kerran paperille painettuna. On aina yhtä kutkuttavaa ja vähän pelottavaakin tutkia, miltä painojälki näyttää, ovathan värit oikein. Sivuja käännellessäni jännitän samalla sitä, ettei ainakaan ensimmäisellä selauksella sivuilta pomppaisi esiin jotakin kamalaa virhettä – vaikka sekä minä, muut kirjan tekijät sekä kustannustoimittaja olemme syynänneet koko teoksen läpi moneen kertaan ennen kuin se lähti painoon. 

puutarhakirja Kukkiva kasvimaa POTAGER Akateemisessa kirjakaupassa
Oman kirjan näkeminen kirjakaupan hyllyllä tuntuu mahtavalta, mutta samalla myös hieman epätodelliselta. Kuvauspaikka Akateeminen kirjakauppa.

Seuraava ainakin yhtä jännittävä hetki on se, kun uusi puutarhakirja päätyy lukijoiden käsiin. En oikein osaa edes kuvailla, miltä tuntuu kuulla, että joku on lukenut kirjamme ja vielä ihastunut siihen, saanut siitä innoitusta ja inspiraatiota oman potagerinsa perustamiseen. Vaikka teemme kirjojamme lukijoita varten, tuntuu silti jotenkin ihanan hassulta, uskomattomalta ja samalla kiitollisuutta herättävältä, että joku tuolla jossakin ihan oikeasti ostaa ja lukee niitä, ehkä jopa odottaa uuden kirjamme ilmestymistä.

Tätä hetkeä varten on kuljettu pitkä tie. Puutarhakirja ei synny hetkessä. Kukkiva kasvimaa POTAGER -kirjan valmistelutyöt alkoivat toden teolla viime keväänä, ja jo sitä ennen meidän tekijöiden mielissä oli idea uudesta puutarhakirjasta. Tuntui, että suosiotaan kasvattavista potagereista ei oikein löydy suomalaista kirjallisuutta.

puutarhakirja lauttamatka kemiönsaarelle
Kemiönsaarelle kulkevan lyhyen lauttamatkan aikana ehdimme valokuvaaja Teija Tuiskun kanssa vielä kerran kerrata päivän suunnitelmat kirjan aineiston valmistelussa.

Vajaa vuosi sitten huhtikuun loppupuolella teimme valokuvaaja Teija Tuiskun kanssa ensimmäisen retken Gunilla Törnroosin luokse Westersin puutarhaan Kemiönsaarelle. Lauttamatkalla mantereelta saarelle tuoksui vienosti suolainen meri. Aurinko paistoi, tuntui kovin keväiseltä. 

Seuraavina kuukausina nämä maisemat, tuoksut ja tulivat hyvin tutuiksi. Taisin vähän rakastua sekä Kemiönsaaren maisemiin, Gunillan ajatuksiin puutarhoista ja kasveista – sekä tietysti hänen upeaan potageriinsa. En voi kuin ihailla, kuinka taitavasti, luovasti ja ajatuksella Gunilla on Westerin puutarhansa rakentanut!

Omassa mielessäni alkoi kirjan tekoprosessin aikana myös kyteä ajatus, josko toteuttaisin pienen rivaripihani remontin kokonaan potagerin hengessä. Miltä kuulostaa?

Kukkiva kasvimaa POTAGER -kirjamme esittelyvideo löytyy nyt Intagram-tililtäni. Lisäinfoa kirjasta on tarjolla myös kirjan omilla Facebook-sivuilla @kukkivakasvimaapotager. Kirja löytyy tietysti myös kirjakaupoista kautta maan! Edummisillaan sen taitaa saada verkkokirjakauppa Adlibriksestä: https://www.adlibris.com/fi/kirja/kukkiva-kasvimaa-potager-9789513198718.

Tässä vielä muutama makupala kesän kulusta Westersissä (kuvat: Teija Tuisku):

puutarhakirja Kukkiva kasvimaa POTAGER toukokuun kuvitusta, kuva: Teija Tuisku
Toukokuu: Gunillan kasvihuone on täynnä taimia sekä talvehtimassa olleita ruukkupuita. Uskomatonta mutta totta, viinirypäleet alkavat jo kypsyä!
puutarhakirja Kukkiva kasvimaa POTAGER heinäkuun kuvitusta, kuva: Teija Tuisku
Heinäkuussa potagerin värit hehkuvat kirkkaina, kun harmaakäenkukat ja tulikukat panevat parastaan.
puutarhakirja Kukkiva kasvimaa POTAGER elokuun kuvitusta, kuva: Teija Tuisku
Loppukesällä Gunillan potagerissa on täyteläinen tunnelma. Lehti- ja palmukaalit ovat kasvaneet niin, että ne muistuttavat pieniä puita.