Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 18. luukku: Kukkaispiparit

kukkaispiparit
Koristele piparit kasvimaailman inspiroimina kukkaispiparkakuiksi. Minun pipareistani löytyy sekä mykerö- että sarjakukkaisia fantasiakukintoja.

En tiedä, mikä näistä kolmesta on minusta kaikkein kivointa: pipareiden leipominen, koristeleminen vai syöminen. Ehdottomia jouluajan puuhia kaikki tyynni!

Tämän päivän luukussa tuoksuu kardemummalta, kanelilta, neilikalta, siirapilta ja appelsiinilta. Niillä on maustettu leipomani kukkaispiparit, sillä puutarhaharrastajana valmistan piparini tietysti kasvimaailman inspiroimana. Kukkaispiparieni joukosta löytyy sekä sarja- että mykerökukkaisia fantasiakukintoja :).

Pipari-ihmisissä on selkeästi ainakin kaksi koulukuntaa. On meitä, jotka pitävät enemmän rapeista ja melko ohuista pipareista. Ja sitten niitä, joiden mielestä pipareiden tulee olla paksuja ja hieman pehmeitä. Kukkaispiparit on leivottu perinteiseen Rettigin piparitaikinaan, josta tulee herkullisen rapsakoita pipsuja. Ne sopivat siis paremmin tuolle ensimmäisen ryhmän piparisteille.

Rettigin pipareiden ohje löytyy Inga ja Kristiina Aaltosen Pienestä piparkakkukirjasta (Otava, 2006), jossa on kiehtovaa luettavaa ja reseptejä kaikenlaisille piparkakkuihmisille. Googlaamalla resepti löytyy kyllä netistäkin.

Suhtautuminen pipareiden koristeluun jakaa ihmisiä varmasti melkein yhtä paljon. Minusta sekä koristelluilla että naturelleilla pipareilla on paikkansa. Koristellut piparit ovat hauskemman näköisiä ja maultaan moniulotteisempia (tosin pipareiden oma maku uhkaa joskus kadota runsaiden koristeluiden alle), mutta omatekoiset piparit ovat herkullisia sellaisenaankin.

Minä koristelen piparini ranskan- ja amerikanpastilleilla ja sitruunamehusta ja tomusokerista valmistetulla kirpeänmakealla kuorrutteella, joten piparini tuoksuvat koristelun jälkeen myös sitruunalta ja mintulta.