Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Kastelu on aliarvostettu taito!

Kastelu on yksi tärkeimpiä ja samalla myös vaikeimpia puutarhatöitä! Tämän ja monta muuta viljelyvinkkiä sisäistin kunnolla vasta viime kesänä, kun haastattelin moneen otteeseen Kukkiva kasvimaa POTAGER -kirjamme (<-linkistä pääset kirjan Facebook-sivulle) asiantuntijaa Gunilla Törnroosia. Hänen ihana Westersin puutarhansa Kemiönsaarella ei tarvinne sen kummempia esittelyjä.

Gunillan mielestä liian moni tarhuri suhtautuu kasteluun liian kevyesti ja hutiloiden – kastelu on vain pitkävetistä letkun jatkona seisoskelua. Väärin! Kastelu vaatii taitoa ja huolellisuutta! Liian moni meistä kastelee aivan liian vähän. Itsekin olen huomannut, että melko runsaaltakin tuntuneen veden hölväyksen jälkeen multa saattaa lopulta olla kostunut hyvä jos muutaman sentin syvyydeltä. Gunilla neuvoikin tutkimaan maata kastelun jälkeen.

Ei riitä, että vain pintakerros on saanut vettä. Maan pitää olla syvemmältäkin märkää.

Monesti kastelu on myös kovin epätasaista. Eturivin kasvit ja istutusten keskustat tuppaavat saamaan enemmän vettä kuin reuna-alueet.

Jos luulet kastelleesi tarpeeksi, kastele vielä saman verran lisää,

Gunilla kertoi omaksi nyrkkisäännökseen.

kastelu kuunlijat sadepisaroissa
Kuunliljat ja muut mökkipuutarhan kasvit saivat alkuviikosta onneksi muutaman kunnon saderyöpyn niskaansa. Niistä huolimatta kastelin kasvimaan kylvöksiä.

Mökkipuutarhani kasvimaalla on ollut hirmuisen kuivaa, kuten kuulemma monella muullakin seudulla viime aikoina. Tavallisesti melko savipitoisessa maassa on ollut näin alkukesällä sen verran kosteutta, että en ole yleensä kastellut esimerkiksi kylvöjen yhteydessä lainkaan. Mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Ajattelin, että viikon alussa kylvämäni pavut ja herneet eivät mitenkään lähde itämään kuivana pölisevässä maassa, vaikka liotinkin siemeniä yön yli ennen kylvöä.

Samalla kun virittelin letkuja kasvimaalle, alkoi taivaalta tippua sadepisaroita. Täydellistä, ajattelin ja jatkoin kastelua, vaikka villatakkini alkoi vettyä. Kun maa on valmiiksi sateen kostuttama, kasteluvesi imeytyy paremmin ja kastelu on tehokkaampaa. Muistan, kuinka muinoin kesätöissä Helsingin kaupungin puisto-osastollakin kastelimme aina mieluiten sateella Kallion puistojen istutuksia.

kastelu taimet odottavat istutusta kasvihuoneessa
Istutin kasvihuoneeseen itse kasvattamiani taimia: erilaisia tomaatteja, chilejä, paprikoita ja muutaman munakoisonkin. Niiden lisäksi ostin puutarhamyymälästä muutaman basilikan taimen ja ananaskirsikan.
kastelu vikke iloisena kasvihuoneessa
Vikke-koira on mukana kaikissa puutarhatöissä, kasvihuoneellakin.

Kasvihuoneessa kastelu täytyy tietysti hoitaa keinotekoisesti kesän sadetilanteesta huolimatta. Koska en pääse kastelemaan joka päivä, mökkipuutarhan kasvihuoneessa on automaattinen kastelujärjestelmä. Askartelin sen paikoilleen taas viime viikonloppuna ennen kuin istutin tomaatit, chilit, paprikat, munakoisot, basilikat ja ananaskirsikan. Kastelujärjestelmä pitää ottaa pois aina syksyisin, etteivät sen keraamiset anturit vaurioidu pakkasissa.

Tämä ei sitten ole mikään maksettu mainos, mutta joka vuosi tähän aikaan tekisi mieli hehkuttaa, kuinka kätevä tuo kasvihuoneeseen valitsemani Blumat-kastelujärjestelmä on! Sen asentamiseen menee ehkä tunti tai kaksi, ja ensimmäisinä päivinä kastelujärjestelmää pitää tietysti hieman säätää, jotta keraamiset anturit tippaisivat vettä juuri sopivasti niin, että multa pysyy tasakosteana mutta ei kastu liian märäksi. Mutta sitten helpottaa, sillä lopun kesää riittääkin, että muistan täyttää riittävän usein kasvihuoneen vieressä olevan 1000-litraisen vesitankin. Kesästä riippuen tuo määrä vettä riittää viikon tai kahden verran kasvihuoneen kahden reilun kokoisen viljelylavan kasteluun. Niin kätevää, suosittelen!

kastelu blumat kasvihuoneen lavassa
Tältä Blumat-kastelujärjestelmä näyttää asennettuna.
kastelu keraaminen anturi
Multaan painetut keraamiset anturit täytetään ensin vedellä ja liotetaan vesiastiassa vähintään tunnin ajan. Sitten ne kytketään kastelujärjestelmän letkuihin. Ruskeasta nupista kiertämällä säädetään veden tippumisvauhtia.