Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 6. luukku: Kierrätetty joulupallo

joulupallo kuusenoksilla
Kierrätetty joulupallo sopii myös ulos, mutta vesikeleillä puuvillalangasta virkattu pitsi saattaa vettyä rumaksi.

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tänään joulukalenterin 6. luukusta pompsahtaa kierrätetty joulupallo. Luvassa on siis jouluaskartelua!

Äitini on tänä syksynä kierrättänyt kirpputoreilta löytyneitä halpoja joulupalloja uuteen uskoon virkkaamalla niille pitsipäällisiä erivärisistä puuvillalangoista. Niistä tuli minusta aika kivan näköisiä, joten ajattelin että ehkä joku muukin haluaisi kokeilla samaa.

Muovisia joulupalloja löytyy usein kirpputoreilta poskettoman halvalla, mutta eivät pallot uusinakaan paljoa maksa. Voit tietysti käyttää askartelussa myös omia vanhoja joulupalloja, joiden väriin olet ehtinyt jo kyllästyä.

joulupallo pohjakuvio
Joulupalloa lähdetään virkkaamaan pohjasta, josta tehdään hitusen palloa suurempi kuppi. Pohja näyttää tältä.

Pallon pitsimäinen päällinen tehdään näin: Ensin virkataan puolikupin mallinen alaosa, jota tulee siis noin pallon puoliväliin. Virkkaustyyli on vapaa, mutta ajatuksena on vaihdella oman maun mukaan esimerkiksi eripituisia pylväitä ja ketjusilmukoita niin, että kuviosta tulee sopivan peittävää ja pitsimäistä.

Sitten joulupallo asetetaan paikalleen pussimaiseen kuppiin ja jatketaan virkkausta. Kun pallon yläosa alkaa lähestyä, kurotaan virkkaus ylhäältä kiinni pallon kannan ympärille ja lanka päätellään.

Jos tykkää iloisen kirjavista joulupalloista, voi virkkuutyön tietysti toteuttaa useammalla erivärisellä langalla.

Mukavia näpertelytuokioita!