Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 20. luukku: Entisaikain joulukukat

joulukukat jouluruusu
Jouluruusu oli tavallinen joulukukka myös sata vuotta sitten, mutta se joutui vuosikymmeniksi unohduksiin.

Tiesitkö, että monet tämän päivän trendikkäimmät joulukukat olivat in jo sata vuotta sitten?

Tämän joulukalenterin viimeisen torstain aiheena ovat siis historialliset joulukukat. Hyasintti on jo pitkään ollut Suomen yleisin joulukukka, mutta sata vuotta sitten joulukukiksi hankittiin myös esimerkiksi jouluruusuja, kieloja ja syreeninoksia. Kaikki nuo kolme ovat viime vuosina nousseet taas takaisin näkyviin.

Puhtaanvalkoisena kukkivan jouluruusun suosio on tästä kolmikosta kaikkein suurin. Suloisen perennan voi hankkia itselleen muutamalla kolikolla markettienkin kukkaosastoilta.

joulukukat syreeni
Hyödetyt syreenit ja kielot tuoksuvat paljon miedommin kuin luonnolliseen aikaan kukkivat. Minä en ole koskaan kokeillut syreenin hyötämistä, mutta kriikunan oksat olen saanut muutamana kevättalvena kukkimaan.

Syreeni ja kielo taas ovat tämän päivän joulukukkien joukossa todellista luksusta. Niitä ei löydy marketeista eikä kaikista kukkakaupoistakaan. Hinnaltaan ne ovat huomattavan arvokkaita muihin joulukukkiin verrattuna. Syynä niiden hintavuuteen on harvinaisuuden lisäksi myös se, että sekä kielojen että syreeninoksien kukkaan hyötäminen on melko työlästä.Ajatella, että entisaikoina oli ihan tavallista hyötää joulukukkansa itse! Varsinkin kielojen juurakoita haettiin yleisesti metsästä syksyllä ja hyödettiin jouluksi kukkaan. Täytyy nostaa hattua tuollaiselle omistautumiselle ja viitseliäisyydelle! Luulen, että noita omalla työllä ja taidolla aikaan saatuja joulukukkia myös arvostettiin paljon enemmän kuin tämän päivän massatuotteita, joista monet heitetään joulun jälkeen kompostiin tai jopa kaatopaikalle.

Aloin miettiä, tuntuisivatkohan joulukukat arvokkaammilta ja merkityksellisemmiltä, jos niihinkin soveltaisi hitaan elämän oppeja? Niitä samoja, joista kirjoittelin jo joulukalenterin 4. luukussa. Mitä jos ensi jouluna kokeilisinkin kasvattaa joulukukat itse?

EDIT 21.12. Korjasin luukun päivämäärän, kun oli lipsahtanut väärin. Tämä on siis 20. päivän luukku.