Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 11. luukku: Hyasintti-ideoita

Ostin eilen valkoisena kukkivan hyasinttiruukun kotini ulko-oven pieleen. Voimakkaille tuoksuille herkkänä en voi valitettavasti tuoda hyasinttia sisätiloihin, mutta ainakin saan pienen annoksen sen kauneutta ja tuoksuakin aina kotiin tullessani.

Kaupassa kukkasta maksaessani hämmennyin hetkeksi, sillä ulkomaalaistaustainen myyjä ei tunnistanut kasvia vaan kysyi minulta sen nimeä etsiäkseen kaupan systeemeistä hinnan tuotteelle. En ollut ajatellutkaan, että hyasintti ei varmaankaan ole maailman mittapuussa kovinkaan tunnettu joulukukka! Joulutähdet taitavat olla muualla maailmassa sitä paljon suositumpia.

Suomalaiseen jouluun hyasintti on kuulunut jo pitkään. Niin pitkään, että siitä on tullut vähän turhankin tuttu, jopa klisee. Siksi ajattelin suoda tuolle kukkaistuoksuiselle perinnekukalle hieman huomiota ja esitellä muutamia vähän erilaisia hyasintti-ideoita, joita olen vuosien mittaan bongaillut. Toivon, että ne saavat jokusen hyasinttiin tympiintyneenkin mielen muuttumaan.

Hyasintti koroissa

Floristimestari Pirjo Kopin luomus jokusen vuoden takaa.

Hyasintti korkkareissa
Hyasinteilla koristellut glitterkorkkarit – enemmän on enemmän.

Hyasintti kranssissa

Hyasintit jäätyivät kauniisti ulko-oveen ripustamassani kranssissa, jonka toin aikoinaan tuliaisina Maarianhaminan Blomstallet-kukkapuodista.

hyasintti kranssissa
Jos jäätyneet hyasintit pääsevät sulamaan ja lötsähtämään, ne voi helposti vaihtaa uusiin.

Hyasintti purkissa

Vanhoista ja rupisiksi ruostuneista säilykepurkeista ja niihin sopivista katemateriaaleista syntyy sopiva pesä hyasintin sievälle sipulille.

Hyasintti purkissa
Väärän värisiä säilykepurkkeja on voi myös maalata sopivammilla sävyillä. Suosittelen kalkkimaalia, jolla syntyy kaunis mattapinta.

Hyasintti tuutissa

Hyasinttikimppu muuttuu mielenkiintoisemmaksi, kun jokainen kukka kääräistään tötterön sisään ennen kuin koko komeus sidotaan yhteen. Tämäkin on Pirjo Kopin käsialaa.

hyasintti kimpussa
Hyasinttikimppu kestää kauempana pidempään, kun nostat sen yöksi viileään. Jos ulkona ei ole pakkasta, hyasintti pärjää sielläkin.

Hyasintti nakuna

hyasintti nakuna
Hyasintit pysyvät matalina, jos et juurikaan kastele niitä ja säilytät ne viileässä ja valossa.

Puhtaiksi pestyt pienet hyasintit lekottelevat rennosti sammalpedillä.

Hyasintti maustettuna

hyasintti maustettuna
Hyasinttien ja kanelin tuoksujen yhdistelmä on ehkä maailman jouluisin.

Huumaavalta tuoksuvassa asetelmassa on kanelitankojen lomaan on aseteltu väritrio leikkohyasintteja. Myös tämä on Pirjo Kopin työtä.