Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Huovisen hamsteri hykertelee säilöjän sisällä

hamsteri korianterinsiemenet
Ylimääräiset korianterin siemenet voit kylvää ensi keväänä!

Tämä hamsteri on kerännyt, perannut, siistinyt, silpunnut, pakastanut ja purkittanut viime viikot syksyn satoa.

Pääsadonkorjuun jälkeisiä tuntojani kuvaakin jotakuinkin täydellisesti joskus muistiin kirjoittamani Annukka Tiitisen runo:
 Kellarin hyllyt purkkia, purnukkaa täynnä.
Pakastin piripinnassa, yrttejä paperipusseissa.
Huovisen hamsteri hykertelee meissä kaikissa.
hamsteri lehtikaalijauhe
Tein osasta lehtikaaleja kuivaamalla viherjauhetta, jota voi lisätä esimerkiksi liemiruokien mausteeksi.

Minun sisäinen hamsterini aktivoituu aina tähän aikaan vuodesta. Tuntuu, että haluan saada talteen mahdollisimman suuren saaliin vihanneksia, marjoja, sieniä, yrttejä ja mitä vielä.

hamsteri suppilovahterot
Suppilovahverot ovat alkaneet nousta sankoin joukoin esiin.
hamsteri suppilovahveroita kuivattavana
Riivin pienet suppilovahverot kuivausta varten halki, isommat yksilöt revin useampaan osaan.

Kiertoilmauuni on hurissut keittiössäni yötä myöten, jotta sain herkkutattisaaliini sekä osan lehtikaaleista kuivattua (valtaosa lehtiksistä odottaa vielä korjaajaansa kasvimaallani mökillä).

Parhaillaan kuivatan ensimmäistä erää suppilovahveroita takan päällä. Mielessäni on kyllä käynyt tänä vuonna yltyneen sienestysintoni myötä yhä useammin ajatus, että olisikohan jo aika hankkia kunnon kasvikuivuri. Jos sinulla on antaa suosituksia hyvistä ja kohtuuhintaisista malleista, niin vinkkaapa kommenttilaatikossa!
hamsteri chilit kuivumassa
Chilit kuivuvat hyvin huoneenlämmössä. Laitan ne säilytysastiaan vasta sitten, kun ne ovat rapisevan kuivia. Kokonaisista paloista on helppo murtaa sopivan kokoisia palasia ruokiin.

Suosin säilönnässä niin kuin monessa muussakin asiassa ”sieltä, mistä aita on matalin” -menetelmää eli helpointa mahdollista keinoa. Yksinkertaisin säilöntätapa onkin vain asetella sato ilmavasti vaikkapa laakealle tarjottimelle tai suurelle lautaselle ja jättää se kuivumaan. Esimerkiksi chilit ja yrtit kuivuvat hyvin pelkässä huoneilmassakin.

Korianterinsiementen riipiminen kuivuneista varsista on juuri sopivan helppoa hommaa lievästi syysflunssaisessanakin. Pyöreiden korieanterin pompuloiden käsittelyssä sormiin tarttuu raikas sitruksinen tuoksu, jonka haistaa hieman tukkoisallakin nenällä.
hamsteri pensaspavut
Paloittelen pensaspapujen palot muutamaan osaan ja poistan kovan kannan. Nopean ryöppäyksen jälkeen ne ovat valmiita pakastettavaksi. Harmi, että hieno violetti väri muuttuu kypsennettäessä tylsän vihreäksi!
hamsteri härkäpapu
Härkäpavut riivin paloistaan ja ryöppään nopeasti. Sen jälkeen siemenet on helppo kevyesti puristamalla plumpsauttaa ulos hieman kitkerältä maistuvasta kuorestaan.
hamsteri red epicure
’Red Epicure’ -härkäpavun siemenet ovat suloisen punaisia kuin pienet porsaat.

Suuri osa sadostani on tallessa pakastimessa. Varsinkin papuja kasvoi tänä vuonna kehnosta startista huolimatta yllättävän hyvin. Jopa härkäpavuista riitti jonkin verran pakkaseen siitä huolimatta, että yleensä manaankin härkäpavun vievän liian paljon tilaa kasvimaalla siihen nähden, että yksittäinen kasvi tekee niin vähän satoa.

Pakkaseen päätyi myös useampi purkillinen toffeenmakuista uuniomenahilloa, mutta sen aineksissa jouduin turvautumaan ystäväni isojen omenapuiden satoon. Kaupunkipihani nuoren perheomenapuun muutamista hedelmistä ei ollut hilloaineksiksi, ja kesämökkini ison villiomenapuun sato taas oli niin huonolaatuista, ettei hedelmälihasta jäänyt matojen ja muiden vioitusten poistamisen jälkeen juuri mitään jäljelle.
Linkin takana on muuten yksi ohje tuon herkullisen ja helpon omppuhillon tekoon. Kannattaa kokeilla, jos omenoita on vielä jäljellä!
Meillä kotonan karamelliomenahillo uunissa

hamsteri uuniomenahillo
Toffeinen uunomenahillo saa hienon arominsa karamellisoituvista omenoista. Se on herkkua jogurtin kanssa!