Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Hetki ennen lunta

Vietimme joulua vanhempieni luona Itä-Suomessa ja piipahdimme tapaninpäivänä mökillä katsomassa, että kaikki oli kunnossa. Oli vaikea uskoa, että vielä joulukuun lopulla maa oli aivan sula ja lumeton. Aivan kuin lehdet olisivat vasta äsken varisseet pihaa ympäröivistä koivuista.

Kiersin kasvimaan huolella, sillä pelkäsin, että syyskylvökseni ja talvivalkosipuleiden istukkaat olisivat alkaneet kasvaa leudon syksyn ansiosta liian aikaisin. Onneksi huoleni oli turha. Siemenet ja sipulit ovat malttaneet odottaa kevättä multapinnan suojaksi haravoidun paksun lehtipeitteen alla.

Lumituisku
Tapanin lumituisku ei vielä tehnyt maata valkoiseksi, mutta viikkoa myöhemmin talvi saapui mökkipuutarhaan.

Aika monet kasvit olivat leudossa säässä kuitenkin jatkaneet kasvuaan. Maahan jättämiemme lehtikaalien varsiin oli tullut uudet sormen mittaiset lehdet. Lehtikaalien lailla myös ilmasipuli ja viinisuolaheinä olivat alkaneet kasvaa uudelleen.

Salvia, laventelit ja timjamit näyttivät yhä pirteiltä ja vihreiltä. Timjamista keräsinkin muutaman puntin mukaani, koska unohdin ottaa sitä talteen liian vähän syksyllä.

Muukaan puutarha ei ollut vielä täysin talviteloilla ja siellä täällä pilkotti heleää vihreää. Kävin toiveikkaana katsomassa jouluruusujani, mutta ei niissä näkynyt nuppuja. Oikeastaan hyvä niin, sillä keväällä ehdin nauttia niiden kukinnasta pidempään.

Pian taivas tummui ja alkoi sataa lunta. Maa peittyi täplittyi valkoiseksi, mutta lumi suli pian pois.

Nyt, viikkoa myöhemmin, maisema näyttää jo aivan toiselta. Parin viime päivän ajan pakkasta on ollut kireimmillään yli kymmenen astetta ja kaikki on kevyen pakkaslumen peitossa. Talvi on vihdoin saapunut mökkipuutarhaan.

Tuoksukurjenpolvi
Tuoksukurjenpolvi

Kommentit (2)

  1. Sanna

    ”Kiersin kasvimaan huolella, sillä pelkäsin, että syyskylvökseni ja talvivalkosipuleiden istukkaat olisivat alkaneet kasvaa leudon syksyn ansiosta liian aikaisin. Onneksi huoleni oli turha.”

    Sinun huolesi oli turha, mutta minä vaikka kuvittelin laittaneeni talvivalkosipulit myöhään sain huomata niiden kasvattaneen jo melkoiset varret. Enkä älynnyt edes suojata lehdillä. Puput oli käyneet niitä sitten popsimassa. Noinkohan ne sieltä keväällä jatkaa kasvua? Jännityksellä kevättä odotan kuinkahan käy ensimmäisten valkosipulieni.

    • heidihaa

      Pidetään peukkuja! Olen kuullut kokeneemmilta valkkariharrastajilta, että sipulit lähtevät yleensä keväällä ihan hyvin kasvuun, vaikka niiden piipat nousisivatkin näkyviin jo syksyllä. En sitten tiedä, miten puput vaikuttavat asiaan.

Kommentoi »

Vastaa