Blogit
Viikonlopputarhuri

Helleterveiset kasvimaalta!

Lupailin kasvimaan kuulumisia Instagramin puolella jo eilisillaksi, mutta en saanutkaan tietoteknisistä syistä tätä päivitystä valmiiksi kuin vasta tänään. Pahoitteluni! Täällä itärajalla eivät oikein yhteydet tahdo pelata!

Mutta siis, ensin hyvät uutiset. Kolmen viikon hoitotauosta, rankkasateista ja helteistä huolimatta kasvimaalla kasvaa jotain muutakin rikkaruohoja!

Rikkaruohojakin toki on riittämiin, ja minulla onkin parhaillaan meneillään kasvimaan pääpolkujen siistiminen, joka tosin edistyy aika hitaanlaisesti näillä helteillä (pitäähän välillä ehtiä myös vähän lueskella keinussa, syödä vesimelonia, uida ja heitellä palloa/keppiä/vinkulelua/frisbeetä/mitätahansamuutaesinettä kahdelle koiralle).

Tämän vuoksi tarjoilen tällä kertaa vain lähikuvia, pahoittelut siitäkin.

Perunoista olemmekin jo saaneet purtavaa ihan mukavasti. Itse asiassa ensimmäinen rivi on jo popsittu kokonaan potuista tyhjäksi! Pottumaan viimeiselle riville istutettujen maissien tähkätkin pullistuvat lupaavasti. Kohta nekin ovat valmiita herkuteltaviksi!

Tänä vuonna istutimme varhaisperunaksi ’Amandine’-lajiketta, jonka jalostukseen on käytetty viime vuoden makusuosikkiani ’Charlotte’-perunaa.

Uudet 'Amandine'-perunat maistuisivat Hupille ja Vikellekin.
Uudet ’Amandine’-perunat maistuisivat varmaan Hupille ja Vikellekin.

’Amandine’ olikin oikein maukas ja kaunis, hieman pitkulainen ja käyrä pottu. Kovin satoisaksi sitä ei kylläkään voi kehua, mutta harvoin nämä herkkuperunat sellaisia ovatkaan. Tätä varhaislajiketta taidan valita ensi vuodeksikin.

Eilisiltana nostin ensimmäisen erän ’Charlotte’-pottua. Johtunee alkukesän runsaista sateista, että sen maku oli minusta hivenen hailakampi kuin vaikkapa viime vuonna – ihan hyvä silti.

Vanha maatiaislajike Laivaperuna kukkii hennon vaaleanpunaisena.
Vanha maatiaislajike Laivaperuna kukkii hennon vaaleanpunaisena.

Sateet ovat vaikuttaneet myös perunoiden maan päällä olevaan kasvustoon. Varret ovat venyneet lähes köynnösmäisen pitkiksi ja retkottavat rentoina ja mehevinä myös viereisten rivien päällä. Perunoiden nosto on tästä syystä tavanomaista hankalampaa, kun pottumaalla pitää ensin setviä, minkä lajikkeen varret missäkin röhnöttävät.

Meille näyttää muuten kasvaneen myös kaksi potunnoutajakoiraa kasvimaan laidalle. Heittelen perunannostossa esiin tulevat siemenperunat aina kasvimaan laidan pöpelikköön, jolloin Hupi ja Vikke säntäävät salamana etsimään niitä. Etsintäurakka on aika vaikea, mutta koirat viipottavat ryteikössä niin kauan, että löytävät joka ikisen sinne heitetyn perunan ja kantavat sen ylpeinä pihanurmikolle mutusteltavaksi. Mahtaa olla maistuvaa herkkua, yyh…

Sinisen 'Blue Congo' -lajikkeen kukissakin on tavallista tummempi sävy.
Sinisen ’Blue Congo’ -lajikkeen kukissakin on tavallista tummempi sävy.

Ainakaan vielä perunoissa ei näy ruton merkkejä, mutta varsinkin tällaisena kesänä siihen on kyllä syytä varautua!

Tilanne näyttää hyvältä myös herne- ja papumaalla, vaikka fasaanit tai muut siivekkäät olivat käyneet napsimassa osan vasta itäneistä siemenistä parempiin suihin, tai siis nokkiinsa. Jouduin kyhäämään pikaisesti lisää köynnöstukia, kun olinkin sekoittanut osan salkopapulajikkeista, ja ne päätyivät pensaspapupenkkeihin.

Sokeriherne 'Gigante 'Svizzero'.
Sokeriherne ’Gigante ’Svizzero’.

Sokeriherne ’Gigante Svizzero’ kukkii kauniisti ja ensimmäiset palot alkavat ilmestyä. Tämän vanhan lajikkeen kukat ovat niin suurikokoiset ja upeat, että minusta ne vetävät ulkonäkönsä puolesta melkein vertoja tuoksuherneiden kukille, eikö?

Aivan näin mukavasti ei pyyhi kaali- ja kurpitsamaalla. Sieltä on oikeastaan vain huonoja uutisia. Lehtikaalit jurovat, ja saa nähdä, saanko niistä tänä kesänä juuri mitään satoa. Sama vika vaivaa kurpitsoitakin. Valtaosa niistä möllöttää lähes yhtä pienikokoisina kuin alkukesän istutusvaiheessakin.

Missä meni vikaan? Voisiko syynä olla se, että tänä vuonna katoin sekä kurpitsa- että lehtikaalipenkit ruohosilpun sijasta hyvin palaneella hevosenlannalla? En todellakaan tiedä, mutta ensi vuonna palaan varmasti tuttuun ja toimivaan katemateriaaliin!

Nyt palaan vielä hetkeksi heiluttamaan haraa kasvimaalle ennen iltasaunaa. Mukavaa hellepäivän iltaa!

Kommentit (1)

  1. Evita Hukkanen

    Toivottavasti vältyt koteloilta. Viime kesänä mokomat söivät lehtikaalini ja salaattini ja tänä kesänä kasvimaalta löytyy vain yrttejä. Terveisin toinen itärajan kesäasukki.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *