Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Joulukalenterin 10. luukku: Sitruksinen juustodippi

sitruksinen juustodippi ja hapanjuurisuolakeksejä
Sitruksinen juustodippi sopii hyvin hapanjuureen leivottujen suolakeksien kanssa.

Joulukalenterin tämän päivän luukusta löytyy helppo sitruksinen juustodippi. Tämä pirteän makuinen paksu kastike tai tahna on talven keskelle ihana tuulahdus Välimereltä. Se sopii niin uunijuuresten kaveriksi kuin suolaisten keksien tai raakojen vihannesten dippailuun. Minun mielestäni se on ihanaa myös leivän päällä – varsinkin hapanjuurileivän. Minä herkuttelin juustodippiä hapanjuureen leipomieni suolakeksien kanssa. Ohje niihin löytyy Juurella leivottu -blogista täältä.

Olen löytänyt tämän ihana-aromisen tahnan ohjeen vuonna 2014 julkaistusta Sweet Paul Eat & Make -kirjasta, joka on muuten todella inspiroiva norjalaissyntyisen, nykyisin Yhdysvalloissa asuvan stylisti Sweet Paulin eli Paul Lowen teos. Se on muhkea kokoelma askartelua, ruokaa ja kaikkea kaunista – suosittelen!

Alkuperäisessä ohjeessa dippiin käytetään fetaa, mutta minusta fetaa pehmeämpi salaattijuusto (esim. Apetina) käy tähän reseptiin vielä paremmin, sillä se on helpompi sekoittaa kuohkeaksi tahnaksi. Salaattijuusto on usein myös hieman miedomman makuista kuin feta. Joskus olen jättänyt dipistä kokonaan pois valkosipulin, jos syöjien joukossa on ollut joku, jolle raaka valkosipuli ei sovi, eikä tämä ole minusta vaikuttanut mitenkään negatiivisesti tahnan makuun. Sitruunamehun ja sitruunankuoriraasteen määrää voi säätää sen mukaan, kuinka paljon pidät sitruunasta. Jos saatavilla ei ole luomusitruunoita, jättäisin käyttämättä sitruunankuoriraasteen ja lisäisin dippiin vain hiukan enemmän hedelmän mehua.

Sweet Paulin sitruksinen juustodippi

Ainekset
( 4 Annosta )

1
paketti fetaa tai salaattijuustoa
2
kunnon lorausta hyvää (neitsyt)oliiviöljyä
2
ruokalusikallista luomusitruunan mehua
1–2
teelusikallista raastettua luomusitruunan kuorta
1
valkosipulin kynsi viipaloituna (voi jättää poiskin)
10 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Sweet Paulin sitruksinen juustodippi

(Sweet Paul Eat & Make, 2014)

Sekoita juusto ja muut ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla melko tasaiseksi tahnaksi. Ei haittaa, jos joukkoon jää hiukan sattumia.

Jos tahna tuntuu liian paksulta, voit lisätä joukkoon enemmän öljyä tai sitten hieman vettä.

Maista ja lisää tarvittaessa vielä sitruunamehua ja sitruunankuoriraastetta.

Annostele dippi tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle koristeeksi vielä raastettua sitruunankuorta. Tarjoile heti.

Joulukalenterin 9. luukku: Omenakynttilä

Joulukalenterin luukuista on avattu jo yksi kolmasosa! Tämän päivän luukussa tuikkii yksinkertainen omenakynttilä. Eikö olekin hassua, miten marraskuu tuntuu matavan hitaasti laahustaen, mutta joulukuussa päivät humpsahtavat ohi joutuisasti? Enää 15 päivää, ja on jo aatto!…

Joulukalenterin 8. luukku: Käpytuulikello

Tänään joulukalenterin luukussa helähtää käpytuulikello. Isäni oli askarrellut vanhempieni puutarhan joulukoristeeksi luonnonläheisen tuulikellon kuusenoksista ja sembramännyn kävyistä. Kellon pohjana on kanaverkkoa, joka on muotoiltu kartion muotoiseksi. Sen päälle asetellaan havuja niin, että ne peittävät verkon…

Joulukalenterin 7. luukku: Mustavalkoista mökkipuutarhassani

Joulukalenterin 7. päivän luukusta pääsee piipahtamaan mökkipuutarhassani. Maisemat mökkipuutarhassani ovat nyt melkein mustavalkoiset. Nuoskaista lunta on jo jonkin verran maan peittona, mutta lumen yläpuolelle jääneet kasvinosat ovat mustuneita tai ruskeiksi kuihtuneita.Ensivilkaisulla mökkipuutarha on tähän aikaan vuodesta…

Joulukalenterin 6. luukku: Kierrätetty joulupallo

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tänään joulukalenterin 6. luukusta pompsahtaa kierrätetty joulupallo. Luvassa on siis jouluaskartelua! Äitini on tänä syksynä kierrättänyt kirpputoreilta löytyneitä halpoja joulupalloja uuteen uskoon virkkaamalla niille pitsipäällisiä erivärisistä puuvillalangoista. Niistä tuli minusta aika kivan näköisiä,…

Joulukalenterin 5. luukku: Maatiaisamaryllis

Vihdoinkin! Äidilläni on jo monta vuotta ollut maatiaisamaryllis, mutta vasta tänään näin sen ensimmäisen kerran kukkivana. Kukkia on odotettavissa lisääkin, sillä kasvi on tehnyt kolme kukkavartta. Yksi kukkavarsi oli tosin venähtänyt niin pitkäksi, että se…

Joulukalenterin 4. luukku: Slow-ajatuksia

Okei, myönnetään, että joulukalenterin tämän päivän luukun kuvamaailma eli hapanjuurella leivottu leipä ei varsinaisesti liity puutarhaan. Mutta anna kun selitän… Kävin marraskuun alussa yhden päivän kurssilla, jossa mahtavan Leipävallankumous-kirjan (joululahjavinkki kaikille leipureille!) tekijä ja hapanjuurileivonnan…

Joulukalenterin 3. luukku: Hempeä huonetuoksu

Joulukalenterin luukusta tulvahtaa tänään huonetuoksu, joka hajustaa kodin hienovaraisesti laventelin, sitruunan ja ruusun raikkailla ja kukkaisilla aromeilla. Minulla on hieman herkkä nenä, joten en voi esimerkiksi polttaa kotona tuoksukynttilöitä ilman epämukavaa oloa. Onneksi hyvää hajua…

Joulukalenterin 2. luukku: Lämmittävä omppujuoma

Tänään joulukalenterin luukusta löytyy lämmittävä omppujuoma. En ole kovinkaan suuri perinteisten glögien ystävä (monet glögeistä ovat minusta joko tunkkaisen mausteisia tai sitten alkoholi maistuu niissä liikaa), mutta siideripohjaiset, maustetut kuumat juomat lämmittävät mukavasti pakkasiltoina. Ensimmäisen…

Joulukalenterin 1. luukku: Joulunodotuskukka

Joulunodotuskukka virittää jouluun Marraskuulle on sanottu nyt heipat ja tänään siirryimme joulukuun puolelle. Minulle tämä kalenterin lehden kääntäminen sopii mainiosti, sillä marraskuu ei kuulu suosikkikuukausiini. Totta puhuen se ei sijoitu edes kuukausien top kymppiin. Joulukuu,…

Lokaa ja kuita eli syksyn viimeiset päivät mökkipuutarhassa

Huh, meinasi tulla ihan hoppu, mutta sain sittenkin tehtyä viimeiset syystyöt mökillä ajoissa! Nyt on mökin vedet ja sähköt poikkaistu, saunapata ja kasvihuoneen vesitankki tyhjätty vedestä, automaattinen kastelujärjestelmä purettu ja otettu talteen lämpimään, talvivalkosipulit istutettu,…