Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Huovisen hamsteri hykertelee säilöjän sisällä

hamsteri korianterinsiemenet
Ylimääräiset korianterin siemenet voit kylvää ensi keväänä!

Tämä hamsteri on kerännyt, perannut, siistinyt, silpunnut, pakastanut ja purkittanut viime viikot syksyn satoa.

Pääsadonkorjuun jälkeisiä tuntojani kuvaakin jotakuinkin täydellisesti joskus muistiin kirjoittamani Annukka Tiitisen runo:
 Kellarin hyllyt purkkia, purnukkaa täynnä.
Pakastin piripinnassa, yrttejä paperipusseissa.
Huovisen hamsteri hykertelee meissä kaikissa.
hamsteri lehtikaalijauhe
Tein osasta lehtikaaleja kuivaamalla viherjauhetta, jota voi lisätä esimerkiksi liemiruokien mausteeksi.

Minun sisäinen hamsterini aktivoituu aina tähän aikaan vuodesta. Tuntuu, että haluan saada talteen mahdollisimman suuren saaliin vihanneksia, marjoja, sieniä, yrttejä ja mitä vielä.

hamsteri suppilovahterot
Suppilovahverot ovat alkaneet nousta sankoin joukoin esiin.
hamsteri suppilovahveroita kuivattavana
Riivin pienet suppilovahverot kuivausta varten halki, isommat yksilöt revin useampaan osaan.

Kiertoilmauuni on hurissut keittiössäni yötä myöten, jotta sain herkkutattisaaliini sekä osan lehtikaaleista kuivattua (valtaosa lehtiksistä odottaa vielä korjaajaansa kasvimaallani mökillä).

Parhaillaan kuivatan ensimmäistä erää suppilovahveroita takan päällä. Mielessäni on kyllä käynyt tänä vuonna yltyneen sienestysintoni myötä yhä useammin ajatus, että olisikohan jo aika hankkia kunnon kasvikuivuri. Jos sinulla on antaa suosituksia hyvistä ja kohtuuhintaisista malleista, niin vinkkaapa kommenttilaatikossa!
hamsteri chilit kuivumassa
Chilit kuivuvat hyvin huoneenlämmössä. Laitan ne säilytysastiaan vasta sitten, kun ne ovat rapisevan kuivia. Kokonaisista paloista on helppo murtaa sopivan kokoisia palasia ruokiin.

Suosin säilönnässä niin kuin monessa muussakin asiassa ”sieltä, mistä aita on matalin” -menetelmää eli helpointa mahdollista keinoa. Yksinkertaisin säilöntätapa onkin vain asetella sato ilmavasti vaikkapa laakealle tarjottimelle tai suurelle lautaselle ja jättää se kuivumaan. Esimerkiksi chilit ja yrtit kuivuvat hyvin pelkässä huoneilmassakin.

Korianterinsiementen riipiminen kuivuneista varsista on juuri sopivan helppoa hommaa lievästi syysflunssaisessanakin. Pyöreiden korieanterin pompuloiden käsittelyssä sormiin tarttuu raikas sitruksinen tuoksu, jonka haistaa hieman tukkoisallakin nenällä.
hamsteri pensaspavut
Paloittelen pensaspapujen palot muutamaan osaan ja poistan kovan kannan. Nopean ryöppäyksen jälkeen ne ovat valmiita pakastettavaksi. Harmi, että hieno violetti väri muuttuu kypsennettäessä tylsän vihreäksi!
hamsteri härkäpapu
Härkäpavut riivin paloistaan ja ryöppään nopeasti. Sen jälkeen siemenet on helppo kevyesti puristamalla plumpsauttaa ulos hieman kitkerältä maistuvasta kuorestaan.
hamsteri red epicure
’Red Epicure’ -härkäpavun siemenet ovat suloisen punaisia kuin pienet porsaat.

Suuri osa sadostani on tallessa pakastimessa. Varsinkin papuja kasvoi tänä vuonna kehnosta startista huolimatta yllättävän hyvin. Jopa härkäpavuista riitti jonkin verran pakkaseen siitä huolimatta, että yleensä manaankin härkäpavun vievän liian paljon tilaa kasvimaalla siihen nähden, että yksittäinen kasvi tekee niin vähän satoa.

Pakkaseen päätyi myös useampi purkillinen toffeenmakuista uuniomenahilloa, mutta sen aineksissa jouduin turvautumaan ystäväni isojen omenapuiden satoon. Kaupunkipihani nuoren perheomenapuun muutamista hedelmistä ei ollut hilloaineksiksi, ja kesämökkini ison villiomenapuun sato taas oli niin huonolaatuista, ettei hedelmälihasta jäänyt matojen ja muiden vioitusten poistamisen jälkeen juuri mitään jäljelle.
Linkin takana on muuten yksi ohje tuon herkullisen ja helpon omppuhillon tekoon. Kannattaa kokeilla, jos omenoita on vielä jäljellä!

hamsteri uuniomenahillo
Toffeinen uunomenahillo saa hienon arominsa karamellisoituvista omenoista. Se on herkkua jogurtin kanssa!

Sattumankaupalla syysperennoja

Mökkipuutarhassa alkaa tuntua jo syksyiseltä, sillä sitä ympäröivän koivikon vihreyden joukkoon tulee päivä päivältä enemmän keltaista. Kun tuulee, puista irronneet lehdet satavat alas kuin pikkuruisina kullankeltaisina leijoina. Hämärä alkaa hiipiä jo kahdeksan aikaan, tunti myöhemmin illalla…

Sadonkorjuussa ennen syyssateita

Vietin viime viikon alkupuolen sadonkorjuussa mökillä. On tämä kaiken kypsyminen ja valmistuminen sitten niin ihanaa aikaa! Vaikka kuulostaakin ehkä kliseiseltä, niin sadonkorjuu tuntuu ainakin minusta ihan oikeasti muhkealta palkinnolta kevään ja kesän puutarhapuuhista. Sitä saa,…

Vielä ehtii ulkoiluttaa huonekasveja!

Kesäaikaan tuskin huomaan huonekasveja, kun puutarha ja varsinkin kasvimaa vievät lähes kaiken huomioni. Kastelen silloin kun muistan, ja siinäpä hoitotoimet sitten ovatkin. Elokuun alkupuolella kuitenkin pidän huolen, että muistan nostaa osan huonekasveista pihalle, sillä olen…

Kasvimaalla käynti on aina pieni seikkailu

Kasvimaalla kuljeskellessani henkäilen tuon tuosta hämmästyksestä. Tuntuu eriskummalliselta, että tuolla alle kahden aarin kokoisella alueella tapahtuu koko ajan niin  paljon, että en mitenkään pysy siitä kaikesta perillä. En siitäkään huolimatta, että mökillä ollessani käyn kasvimaalla…

Kastelu on aliarvostettu taito!

Kastelu on yksi tärkeimpiä ja samalla myös vaikeimpia puutarhatöitä! Tämän ja monta muuta viljelyvinkkiä sisäistin kunnolla vasta viime kesänä, kun haastattelin moneen otteeseen Kukkiva kasvimaa POTAGER -kirjamme (<-linkistä pääset kirjan Facebook-sivulle) asiantuntijaa Gunilla Törnroosia. Hänen ihana…

Toukokuussa en pysynyt kasvun vauhdissa mukana

Huhhhuh, kylläpä nämä viime viikot toukokuussa ovat olleet aikamoista haipakkata! Vietin mökillä äitienpäiväviikonlopun eli toukokuun puolivälissä. Seuraavan kerran ehdin sinne pitkäksi viikonlopuksi viime lauantaina. Voi pojat, miten puutarhan kasvu oli tuon parin viikon aikana röyhähtänyt!…

Au, ihana toukokuu! Ensimmäiset pihapuuhailut tuntuvat kropassa

Toukokuu tarkoittaa minulle mökkikauden alkua. Ja mökkikausi alkaa aina kunnon touhuiluilla. Kun aurinko paistaa, käki kukkuu ja nurmikko alkaa vihertää, minun tekee mieli törsätä kerralla talven aikana mieleen ja kroppaan varastoitunut puutarhapuuhailuenergia. Olin viime viikonloppuna…

Huhtikuu saa suunnittelemaan uusia kuvioita kotipihalle

Huhtikuu on jo pitkällä, mutta minulla tuntuu nyt olevan muilla elämänalueille niin kiireistä, että blogin päivitystiheys on harventunut ja harventunut. No, yritän löytää taas aikaa tällekin harrastukselle, sillä pian puutarhoissani alkaa jo olla jotain kerrottavaakin….

Vihdoinkin se on täällä: Kukkiva kasvimaa POTAGER -puutarhakirja

Muuttolintujen, leskenlehtien ja jäiden lähdön lisäksi yksi varma kevään merkki on se, että kirjakaupan hyllyille putkahtaa uusi puutarhakirja jos toinenkin. Tänä vuonna kirjakaupoista löytyy myös minun, Teija Tuiskun ja Gunilla Törnroosin uutuus, Kukkiva kasvimaa POTAGER….

Sininen hetki eli helmililjat sisustuksessa

Kun näin ensimmäiset helmililjat kaupassa, en vain voinut vastustaa kiusausta. Talvi on parhaimmillaan, mutta minä höpsö kuikuilen jo kevättä. Tein kauppareissulta mukaan tarttuneesta purkillisesta heleänsinisiä sipulikukkia pienen mutta yksinkertaisen piristyksen keittiön pyödälle. Nyt sain käyttöön…