Viikonlopputarhuri
Viikonlopputarhuri

Kastelu on aliarvostettu taito!

Kastelu on yksi tärkeimpiä ja samalla myös vaikeimpia puutarhatöitä! Tämän ja monta muuta viljelyvinkkiä sisäistin kunnolla vasta viime kesänä, kun haastattelin moneen otteeseen Kukkiva kasvimaa POTAGER -kirjamme (<-linkistä pääset kirjan Facebook-sivulle) asiantuntijaa Gunilla Törnroosia. Hänen ihana Westersin puutarhansa Kemiönsaarella ei tarvinne sen kummempia esittelyjä.

Gunillan mielestä liian moni tarhuri suhtautuu kasteluun liian kevyesti ja hutiloiden – kastelu on vain pitkävetistä letkun jatkona seisoskelua. Väärin! Kastelu vaatii taitoa ja huolellisuutta! Liian moni meistä kastelee aivan liian vähän. Itsekin olen huomannut, että melko runsaaltakin tuntuneen veden hölväyksen jälkeen multa saattaa lopulta olla kostunut hyvä jos muutaman sentin syvyydeltä. Gunilla neuvoikin tutkimaan maata kastelun jälkeen.

Ei riitä, että vain pintakerros on saanut vettä. Maan pitää olla syvemmältäkin märkää.

Monesti kastelu on myös kovin epätasaista. Eturivin kasvit ja istutusten keskustat tuppaavat saamaan enemmän vettä kuin reuna-alueet.

Jos luulet kastelleesi tarpeeksi, kastele vielä saman verran lisää,

Gunilla kertoi omaksi nyrkkisäännökseen.

kastelu kuunlijat sadepisaroissa
Kuunliljat ja muut mökkipuutarhan kasvit saivat alkuviikosta onneksi muutaman kunnon saderyöpyn niskaansa. Niistä huolimatta kastelin kasvimaan kylvöksiä.

Mökkipuutarhani kasvimaalla on ollut hirmuisen kuivaa, kuten kuulemma monella muullakin seudulla viime aikoina. Tavallisesti melko savipitoisessa maassa on ollut näin alkukesällä sen verran kosteutta, että en ole yleensä kastellut esimerkiksi kylvöjen yhteydessä lainkaan. Mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Ajattelin, että viikon alussa kylvämäni pavut ja herneet eivät mitenkään lähde itämään kuivana pölisevässä maassa, vaikka liotinkin siemeniä yön yli ennen kylvöä.

Samalla kun virittelin letkuja kasvimaalle, alkoi taivaalta tippua sadepisaroita. Täydellistä, ajattelin ja jatkoin kastelua, vaikka villatakkini alkoi vettyä. Kun maa on valmiiksi sateen kostuttama, kasteluvesi imeytyy paremmin ja kastelu on tehokkaampaa. Muistan, kuinka muinoin kesätöissä Helsingin kaupungin puisto-osastollakin kastelimme aina mieluiten sateella Kallion puistojen istutuksia.

kastelu taimet odottavat istutusta kasvihuoneessa
Istutin kasvihuoneeseen itse kasvattamiani taimia: erilaisia tomaatteja, chilejä, paprikoita ja muutaman munakoisonkin. Niiden lisäksi ostin puutarhamyymälästä muutaman basilikan taimen ja ananaskirsikan.
kastelu vikke iloisena kasvihuoneessa
Vikke-koira on mukana kaikissa puutarhatöissä, kasvihuoneellakin.

Kasvihuoneessa kastelu täytyy tietysti hoitaa keinotekoisesti kesän sadetilanteesta huolimatta. Koska en pääse kastelemaan joka päivä, mökkipuutarhan kasvihuoneessa on automaattinen kastelujärjestelmä. Askartelin sen paikoilleen taas viime viikonloppuna ennen kuin istutin tomaatit, chilit, paprikat, munakoisot, basilikat ja ananaskirsikan. Kastelujärjestelmä pitää ottaa pois aina syksyisin, etteivät sen keraamiset anturit vaurioidu pakkasissa.

Tämä ei sitten ole mikään maksettu mainos, mutta joka vuosi tähän aikaan tekisi mieli hehkuttaa, kuinka kätevä tuo kasvihuoneeseen valitsemani Blumat-kastelujärjestelmä on! Sen asentamiseen menee ehkä tunti tai kaksi, ja ensimmäisinä päivinä kastelujärjestelmää pitää tietysti hieman säätää, jotta keraamiset anturit tippaisivat vettä juuri sopivasti niin, että multa pysyy tasakosteana mutta ei kastu liian märäksi. Mutta sitten helpottaa, sillä lopun kesää riittääkin, että muistan täyttää riittävän usein kasvihuoneen vieressä olevan 1000-litraisen vesitankin. Kesästä riippuen tuo määrä vettä riittää viikon tai kahden verran kasvihuoneen kahden reilun kokoisen viljelylavan kasteluun. Niin kätevää, suosittelen!

kastelu blumat kasvihuoneen lavassa
Tältä Blumat-kastelujärjestelmä näyttää asennettuna.
kastelu keraaminen anturi
Multaan painetut keraamiset anturit täytetään ensin vedellä ja liotetaan vesiastiassa vähintään tunnin ajan. Sitten ne kytketään kastelujärjestelmän letkuihin. Ruskeasta nupista kiertämällä säädetään veden tippumisvauhtia.

Toukokuussa en pysynyt kasvun vauhdissa mukana

Huhhhuh, kylläpä nämä viime viikot toukokuussa ovat olleet aikamoista haipakkata! Vietin mökillä äitienpäiväviikonlopun eli toukokuun puolivälissä. Seuraavan kerran ehdin sinne pitkäksi viikonlopuksi viime lauantaina. Voi pojat, miten puutarhan kasvu oli tuon parin viikon aikana röyhähtänyt!…

Au, ihana toukokuu! Ensimmäiset pihapuuhailut tuntuvat kropassa

Toukokuu tarkoittaa minulle mökkikauden alkua. Ja mökkikausi alkaa aina kunnon touhuiluilla. Kun aurinko paistaa, käki kukkuu ja nurmikko alkaa vihertää, minun tekee mieli törsätä kerralla talven aikana mieleen ja kroppaan varastoitunut puutarhapuuhailuenergia. Olin viime viikonloppuna…

Huhtikuu saa suunnittelemaan uusia kuvioita kotipihalle

Huhtikuu on jo pitkällä, mutta minulla tuntuu nyt olevan muilla elämänalueille niin kiireistä, että blogin päivitystiheys on harventunut ja harventunut. No, yritän löytää taas aikaa tällekin harrastukselle, sillä pian puutarhoissani alkaa jo olla jotain kerrottavaakin….

Vihdoinkin se on täällä: Kukkiva kasvimaa POTAGER -puutarhakirja

Muuttolintujen, leskenlehtien ja jäiden lähdön lisäksi yksi varma kevään merkki on se, että kirjakaupan hyllyille putkahtaa uusi puutarhakirja jos toinenkin. Tänä vuonna kirjakaupoista löytyy myös minun, Teija Tuiskun ja Gunilla Törnroosin uutuus, Kukkiva kasvimaa POTAGER….

Sininen hetki eli helmililjat sisustuksessa

Kun näin ensimmäiset helmililjat kaupassa, en vain voinut vastustaa kiusausta. Talvi on parhaimmillaan, mutta minä höpsö kuikuilen jo kevättä. Tein kauppareissulta mukaan tarttuneesta purkillisesta heleänsinisiä sipulikukkia pienen mutta yksinkertaisen piristyksen keittiön pyödälle. Nyt sain käyttöön…

Siemeninventaario suoritettu!

Tänä sunnuntaina ohjelmassa oli siemeninventaario. Otin siis esille koko siemenvarastoni ja levittelin ja lajittelin sen sisällön olohuoneen pöydälle. Säilytän siemeniäni pahvilaatikossa ja erikokoisissa peltilaatikoissa. Alkukesän kylvöjen jälkeen puutarhassa riittää niin paljon muuta puuhaa, että siemenpussit…

Taimikasvatuksen ensimmäiset tulokset, ja tekee mieli ottaa tanssiaskelia!

Varmasti jokainen taimikasvatuksen koskaan kokenut tietää tämän tunteen: Jabadabaduu, ne itävät!!! Taimien kasvuunlähtö tuntuu aina yhtä suurelta ihmeeltä ja onnelta. Hymyilyttää ja tekee mieli ottaa pari tanssiaskelta. Tein ensimmäiset pikku kylvökset viime viikon torstaina. Liotin…

Tulppaanikimppu ensiavun tarpeessa? Helppo elvytysniksi nuupahtaneille.

Taas kävi näin: tulppaanikimppu ehti nuupahtaa vedenpuutteeseen. Väsyneimmät kukat valuivat jo aivan lötköinä maljakkonsa kylkiä pitkin, kun vihdoin huomasin, että vesi oli huvennut. Olin lämmittänyt ahkerasti olohuoneen takkaa tajuamatta, että huonelämpötilan kohotessa takan lähellä olevasta…

Vihertankkausta talven keskellä

Mikä on edullisin ja helpoin keino saada vihertankkausta talvipäivään? Jos minulta kysytään, niin vierailu viherkasvimyymälässä. Poikkesin pari viikkoa sitten ex tempore -pyrähdyksellä legendaarisessa Viherpajassa Vantaalla. Aikoinaan, kun harrastin enemmän huonekasveja, Viherpajassa tuli käytyä monta kertaa…

Parasta juuri nyt – Tulppaaniaika!

Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta, että tulppaaniaika on nyt parhaimmillaan? Hyvin varustelluista kukkakaupoista löytyy nyt vähän erikoisempiakin lajikkeita, esimerkiksi röyhelöisiä papukaijatulppaaneja tai elegantteja ranskalaisia tulppaaneja, mutta ihan markettikimpuissakin on melko mukavasti valinnanvaraa. Silloin täytyy vain…