Blogit
Valkoinen Harmaja

Vinkkejä pintamateriaalivalintoihin

Sain lukijaltani Kaisalta jonkin aikaa sitten Facebookin kautta postaustoiveen ”Vinkkejä rakennusprojektia aloittavalle”, jossa hän toivoi, että antaisin vinkkejä siihen, mitä suunnitteluvaiheessa tulisi ottaa huomioon ja kertoisin miten toimimme sen jälkeen, kun pohjat olivat valmiit. Mistä etsiä pintamateriaalivaihtoehtoja jne. Kerron mielelläni siitä, kuinka olemme molemmat rakennusprojektimme suunnitelleet pintamateriaalien ja sisustuspuolen kannalta. Rakennustekniset seikat olen jättänyt aina mieheni ja ammattilaisten pähkäiltäviksi. Kerron nyt suurpiirteisesti kuitenkin hiukan myös siitä, kuinka rakennusprojektimme ovat alkaneet ja miten olemme edenneet pintamateriaalien valintaan. (postaus on kuvitettu arkistoistani löytyineillä, blogissa aiemmin jo julkaistuilla kuvilla)

Rakennusprojekti alkaa tietysti siitä, että ensin on löydettävä tontti. Kun sopiva tontti on löytynyt, voi tehdä lopullisen päätöksen talomallista. Ilmansuunnat on huomioitava talomallin valinnassa; mihin huoneeseen haluat, että aamuaurinko paistaa jne. Kun rakennuskuume iskee, on luonnollista heti ahmia erilaisia taloesitteitä ja unelmoida siitä oikeasta talovaihtoehdosta. On oikeastaan ihan hyvä, että ennen tontin valintaa olisi jonkinlainen mielikuva siitä, millaisen talon haluaa rakentaa.

Molemmissa taloprojekteissa löysimme mieleisen talomallin, jonka pohjaa muokkaamalla saimme niistä tehtyä meidän perheellemme sopivat vaihtoehdot. Halusimme keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen olevan yhtä suurta tilaa, koska siellä vietetään suurin osa ajasta. Ajattelimme, että makuuhuoneiden ei tarvitse olla kovin suuria, mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna olisi kieltämättä mukavaa jos aikuisten makuuhuone olisi hitusen suurempi. Halusimme myös välttää käytäviä, joten kodissamme kuljetaan tavallaan huoneesta toiseen, ilman käytäviä.

Kun suurimmat päätökset, eli tontti ja talomalli on valittu, voi rakennusprojekti käynnistyä todenteolla. Se alkaa lupien hakemisella ja jatkuu sen jälkeen maatöillä. Tässä vaiheessa minä aloin suunnitella ja haaveilla mieleisistä pintamateriaalivalinnoista entistäkin innokkaammin. Molemmissa taloissamme periaate pintamateriaaleja valitessa on ollut ajattomuus. Ajattelen, että talo saa olla ikäänkuin tyhjä paperi, joka sitten piirretään valmiiksi sisustuksen avulla. Siksi pääosa seinistämme on valkoisia. Valkoinen näyttää aina hyvältä, se avartaa ja siihen voi yhdistää mitä vain. Molemmissa taloissa kipsilevyseinät on tasoitettu ja maalattu sitten valkoisiksi (nykyisessä kodissa sävy on Tikkurilan ”Paperi”), eli emme ole käyttäneet tapettia ollenkaan, koska olemme halunneet yhtenäistä ja sileää pintaa. Myös sisäkattomme on toteutettu samalla tavalla molemmissa taloissa.

Viime vuosien sisustustrendi on ollut erilaiset tehosteseinät. Tässä kodissa olen halunnut tietoisesti välttää niitä. Silti aina silloin tällöin haaveilen, että maalaisimme tai tapetoisimme makuuhuoneemme päätyseinän jollakin tehosteella. Vielä on tuo idea saanut jäädä muhimaan. Tyttären huoneeseen päätimme maalata yhden seinän liitutaulumaalilla, sillä ajattelimme, että se olisi varmasti lapsien kannalta hauska valinta. Pojan huoneen tehoste tulikin kattoon, kun maalasimme sen siniseksi (hän valitsi värin itse, minä valitsin sävyn). Johonkin huoneeseen halusin saada munakoison sävyä, joten siksi päätimme maalata koko pikkuruisen työhuoneemme tummalla, lilaan taittavalla Tikkurilan ”Kätkö” sävyllä. Vaikka sanotaan, että tummat värit pienentävät, muodostui huoneesta oikein tunnelmallinen pieni pesä, jonne suuri ikkuna tuo yllin kyllin valoa.

Laattavalinnoissa pyrimme säilyttämään saman linjan, eli mahdollisimman ajatonta ilman mitään ylimääräisiä efektejä. Laattavalinnat löytyivät selaamalla lukuisia eri laattavalikoimia rautakaupoissa ja Laattapisteen myymälässä. Lattialaatan valinta Laattapisteen Ii Micron 36G oli aivan selvä jo ennestään, sillä olin iskenyt silmäni kyseiseen laattamalliin jo ensimmäisessä rakennusprojektissa vuosia sitten. Tähän kotiin laitoimme Ii Micron-laattaa vain entistä enemmän kuin ensimmäiseen taloon; sitä tuli eteiseen, keittiöön, kodinhoitohuoneeseeen sekä aikuisten kylpyhuoneeseen. Laatan väri muistuttaa betonia ja on hyvin ajaton ja käytännöllinen.

Talon kylpyhuoneen seinälaatoiksi valitsimme samat valkoiset 30×60 cm laatat kuin ensimmäisessä talossa, jossa meillä oli täysvalkoinen kylpyhuone. Olin kuitenkin ihastunut Kuopion asuntomessuilta bongaamaani Cubica Blanco -laattaan, joten sitä tuli sitten aikuisten kylpyhuoneen päätyseinään. Se on kieltämättä jonkin asteinen trendivalinta, mutta vielä en ole katunut valintaani. Suuri laattakoko (30×60 cm) saattaa myös vuosien päästä paljastaa sen milloin talo on rakennettu, eli sekin on yksi nykytrendeistä. Mutta toisaalta, suurista laatoista laatoitettua pintaa on helppo pitää puhtaana, kun saumoja on vähemmän.

Lasten kylpyhuoneesta tuli ajattoman mustavalkoinen: seinät valkoista laattaa tiililadonnalla ja lattiassa mustaa mosaiikkia. Tiililadontaa halusin alusta alkaen johonkin tilaan, sillä pidän siitä kovasti. Saunarakennuksen kylpyhuoneen laattavalinnoissa oli Mankun mielipiteellä suuri painoarvo; siitä tuli lähes musta ja valinta on ollut oikein hyvä. Saunarakennuksessa on ihan oma tunnelmansa. Saunan kylpyhuoneen ”Pure Black” luonnonkivimosaiikki oli Ii Micronin lisäksi sellainen laattavalinta, johon ihastuin heti ensi näkemältä.

Talon lattiapintamateriaalin valinta on ollut selkeä alusta asti; halusimme molempiin taloihimme parkettia, sillä sitä voi hioa ja siinä on oikean puun tuntu toisin kuin laminaatissa. Ensimmäiseen taloon valitsimme vaahteraparketin ja nykyiseen kotiimme valikoitui ajaton valkoöljytty tammi. Viistetty lankkuparketti tuo kivan kodikkaan kontrastin moderniin taloon, sillä usein lankkuparkettia valitaan perinteisemmän tyylisiin taloihin. Ajattelin myös, että tammi on ajattomin puulaji; viime vuosina puulajitrendit ovat vaihdelleet hyvin tummasta puusta nykyisin niin suosittuun vaaleaan puuhun. Uskon, että valkoöljytty tammi näyttää hyvältä vielä vuosienkin päästä, trendivirtauksista huolimatta.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että kotimme pintamateriaalivalinnoissa on vallalla valkoinen ja vaalea harmaa (betonin sävy) sekä vaalea puu (valkoöljytty tammi). Kaiken viimeistelee sisustus, huonekalu- ja tekstiilivalinnat. Ripauksen ajankohtaisia trendejä pyrin tuomaan juuri tekstiilien ja pienesineiden avulla – näin koti säilyy ajankohtaisena ja raikkaana.

Blogin alkupään teksteistä löydät rakennusajan aikaisia pohdintojani, esim. seuraavista postauksista:

”Lopulliset piirustukset”

”Pintamateriaalien pohdintaa”

”Lopulliset laattavalinnat”

”Katsaus taaksepäin, ensimmäiseen taloomme”

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua pintamateriaalivalintoja pähkäileville. Kylläpä heräsi taas talokuume, kun muisteli näitä juttuja. 😉

Kommentit (44)

 1. Anu

  Hei,
  olisin kiinnostunut, mikä valkoisen sävy teillä on seinissä? Meillä talvilomaprojektina olohuoneen seinien ”valkaisu” ja sävyä vielä mietitään. Toiveena olisi valkoiset seinät, jos ymmärrät mitä tarkoitan 🙂
  Kiitos etukäteen, jos ehdit vastata.

 2. kyselijä

  Hei, mikä on ulkomaalinne? Me kuumeisesti mietimme sopivaa valkoisen sävyä. Muutoin paljon samaa väritystä,kuin teillä….

  • suvi m

   Meidän talomme on maalattu myös ulkoapäin Tikkurilan ”Paperi” sävyllä.

 3. lattia

  Hei. Oletko ollut tyytyväinen lattian viisteisiin? Millainen on käytössä. Puhdistus?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *