Blogit
Valkoinen Harmaja

Viisi vuotta tässä kodissa

Muutama päivä sitten tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun muutimme tänne meidän Harmajaan. Toisaalta tuntuu kummalliselta, että siitä on jo niin kauan! Omasta Harmajasta haaveilimme jo ekaa taloa rakentaessa ja tämä koti onkin ollut yksi unelmien täyttymys. Toki vuosien varrella on huomannut mitä olisi ehkä voinut tehdä toisin, mutta ne ovat pikkujuttuja.

IMG_6500Koti viisi vuotta sitten, juuri muuton jälkeen

syyshortensiat

Harmaja-talomallissa ihastuin ihan aluperin tähän koristeporttiin. Se oli ehdottomasti saatava meidänkin kotiin ja vaikka usein kuljemmekin kodinhoitohuoneen oven kautta, olen edelleen yhtä ihastunut tähän näyttävään sisääntuloon! Aamuaurinko paistaa tälle puolelle taloa, joten kesäaamuisin istun usein tuossa rappusilla juomassa aamukahvia.

pyora_roskiskatos_takaa

Kaava saneli, että tähän meidän tontille täytyi rakentaa 1,5-kerroksinen talo. Halusimme kuitenkin yksikerroksisen ja saimme siihen luvan. Kattokaltevuus oli myös määritelty kaavassa, joten siksi meidän talon katosta tuli näin jyrkkä. Mutta me pidämme siitä! Se antaa meidän Harmajalle omanlaisen ulkoasun.

Kieltämättä olemme jälkeenpäin harmitelleet, että miksi emme sittenkin tehneet 1,5-kerroksista taloa – tai edes parvea. Nyt jälkeenpäin sitä ei oikein voi toteuttaa, sillä vaikka korkeutta riittäisi, ovat kattotuolit edessä. Silloin kun rakensimme, asuimme vuokralla 3-kerroksisessa asunnossa ja silloin saimme tarpeeksemme portaissa ravaamisesta, joten se oli yksi syy miksi päädyimme yksikerroksiseen taloon.

amppelihortensia_terassilla

albmi_pyyheteline

ellos002

saunatupa6

Oma, erillinen saunatupa on ollut aivan loistava ratkaisu! Isäntä halusi ”oman tilansa” ja minua viehätti ajatus köpsöttelemisestä saunaan pihan poikki, joten siksi päätimme rakentaa erillisen saunatuvan. Silloin vanhempani myös asuivat vielä Turussa ja ajattelimme, että se olisi kiva vierasmaja heille, kun tulevat vierailulle. Onneksi muuttivat pian meidän perässä tänne Kokkolaan takaisin!

terassi1

Takapihan suuri terassi on aivan ihana kesällä ja terassipurjeet tuovat sopivaa varjostusta sekä ilmettä. En osaisi kuvitella tähän katettua terassia. Terassilaudaksi valittu siperian lehtikuusi on harmaantunut nätisti, mutta keväisin se hilseilee inhottavasti ja harmaata nöyhtää on joka paikassa. Nyt olisikin taas edessä terassien pesuoperaatio. Mutta muutenhan se on huoltovapaa valinta.

istutuslaatikko

Piha on ollut oikein sopivan kokoinen meidän perheelle: mahtuu pelaamaan jalkapalloa ja leikkimään leikkimökissä. Rakennusvaiheessa emme osanneet kuitenkaan hahmottaa kuinka lähelle naapuritalot oikein tulisivat ja vastapäätä oleva paritalo tuntuukin olevan lähes meidän takapihalla. Odotan kuumeisesti, että pensasaita ja puut kasvavat!

olohuone_sisustus_pysty

Sisällä kotona on ollut oikein mieluista sisustaa ja tiheimmin ilme taitaa muuttua olohuoneessa. Sohvamodulit ovat tässä viiden vuoden kuluessa saaneet toiset, valkoiset päälliset ja minusta onkin tosi kätevää, että päällisiä voi vaihdella. Se operaatio olisi taas edessä.

tv_taso

Olohuoneen ainoa ehjä seinä tuotti sisustajalle päänvaivaa heti alusta asti. Seinällä on ollut tauluja ja pienet hyllyt, mutta lopulta oikea ratkaisu löytyi kalkkimaalista, jolla maalasin seinään betonimaisen pinnan.

balmuir_olivegreen

petaus

Makuuhuoneen ilme on ehtinyt muuttua pariinkin otteeseen. Ensin maalasimme päätyseinän Kalklitirin ”Palladio” sävyllä ja nyt vuodenvaihteessa koko makuuhuoneesta tuli petroolinsininen Jotun Lady ”St Paul’s Blue” maalilla. Molemmista maalisävyistä pidän edelleenkin tosi paljon, mutta vaihtelu virkistää. Maalamalla on niin helppo muuttaa ilmettä, eikä tarkoitus alunperin ollutkaan, että kaikki seinät säilyisivät valkoisina.

white_kitchen

marble_backsplash

Keittiössä tehtiin viime kesänä ehkä koko täällä asumisen ajan suurin remppa, kun poistimme kiiltävät välitilan laatat ja asensimme niiden tilalle carrara marmoria. Tämä oli todella hyvä ratkaisu, sillä nyt laattoja on paljon helpompi pyyhkiä, kun sauma-alaa ei ole niin paljon. Carrara marmori on myös tosi kaunista minusta.

Keittiö on kyllä kieltämättä aiheuttanut ehkä eniten murhetta tässä kodissa – ei mitään suurta, mutta siellä on ollut eniten epäkohtia. Toiminnallisesti keittiö on oikein loistava, mutta muutamat epäkohdat ärsyttävät. Esimerkiksi Mielen induktiolieden näppäimet toimivat vähän miten sattuu – joskus reagoivat hyvin ja joskus eivät millään. Muutama päivä sitten koko liesi oli ihan jumissa, enkä voinut tehdä ruokaa. Se ratkesi vain siten, että otimme sähköt kokonaan pois päältä ja laitoimme takaisin.

Keittiön kaapistojen ovista on lähtenyt maalia ja saimmekin takuussa vaihdettua muutamat ovet. Onneksi värieroa vanhojen ja uusien ovien välillä ei huomaa!

Keittiön laattalattiassa on yksi osa, jossa laatan pintaan on jäänyt ikävät jäljet muovista, joka oli lattian päällä suojana silloin kun rakensimme. Tietysti suojaksi olisi mielummin pitänyt laittaa pahvia, eikä muovia, joka saattaa reagoida sauma-aineen kanssa. Nyt noita läiskiä on katseltu viisi vuotta. Ja edelleen ärsyttää!

Toinen asia, mikä minua on ärsyttänyt alusta saakka on keittiön sokkeli. Remppamiehet kokosivat sen kolmesta eri palasta! Tietysti yksi ehjä pala olisi paljon kauniimpi. No, tämä pieni muutos toteutetaan pian, sillä yksi paloista on rikki, kun vedin sen väkisin irti. Säikähdin yhtenä päivänä, että astianpesukone oli vuotanut vettä lattialle ja kiihdyksissäni vetaisin sokkelin irti, jotta näin kaapiston alle oliko siellä vettä. Onneksi vesi ei ollut peräisi astianpesukoneesta, vaan juomapullosta, joka oli laitettu tyhjien pullojen kassiin.

Mutta noista pikkuseikoista huolimatta, olen ollut oikein tyytyväinen meidän keittiöön ja edelleen voisin valita samanlaiset keittiönkaapit ja vetimet. Ajattomuus oli tärkein kriteeri kiintokalusteita ja pintamateriaaleja valittaessa, emmekä ole joutuneet pettymään.

eteisen_vaatehuone

Yksi parhaimpia tilaratkaisuja on ollut eteisen oma, erillinen vaatehuone. Vaikka se on pieni, saa sinne tosi kätevästi kaikki ulkovaatteet ja kengät piiloon. Kunhan se vaan pysyisi aina järjestyksessä. Itse-tehty liukuovi on toiminut myös hyvin – näitä olisi voinut tehdä muuallekin taloon!

Lastenhuoneiden vaatesäilytys ei sen sijaan ole täysin toimiva. Vaatekaappeja täytyy hankkia lisää ja Ikean kalvopäällysteisien ovien pinta on alkanut rispaantua. Lastenhuoneisiin täytyy siis hankkia lisää kaappeja ja uudet, maalipintaiset ovet.

valkoinenharmaja-2217q

valkoinenharmaja-2258q

kylppari

Kylpyhuoneiden pintamateriaaleihin olen ollut pääasiassa tyytyväinen ja valinnat miellyttävät edelleen. No, meidän vanhempien kylpyhuoneen päätyseinän kimallemosaiikkia en tänä päivänä enää valitsisi. Nyt ottaisin kalanruotolaattaa – sitä olisi pakko saada jonnekin!

Lasten kylpyhuoneen suihku on ollut todella vähällä käytöllä. Mankku ei ole tainut käydä siellä kertaakaan – minä ehkä kerran. Lapsetkin käyvät mielummin suihkussa meidän kylppärissä. Ehkä se muuttuu sitten, kun teini-ikä iskee päälle…

Saunatuvan musta kylpyhuone on ihanan tunnelmallinen ja poikkeaa kivasti talon kylppäreistä! Kalkkinen vesi ei ole ollut mitenkään ongelma. Ehkä se johtuu suoja-aineesta, jota olemme laittaneet laattojen pintaan. Puhdistus on sujunut oikein helposti.

Kylpyammeessa olemme polskineet melko harvoin. Ehkä en enää laittaisi kylpyammetta jos joskus innostuisimme vielä rakentamaan.

Yksi olennainen asia, mikä meidän kodista edelleen puuttuu on takka! Sen hankinta on lykkääntynyt monestakin syystä tässä vuosien varrella, mutta alusta asti on ollut selvää millaisen takan haluamme. Ja nyt se vihdoin on tulossa.

Kyllähän te tiedätte, että rakennuskuume on aina silloin tällöin nostanut päätään ja olemme käyneet katsomassakin sopivaa tonttia. Se on kuitenkin ollut vain haaveilua ja ajatuksella leikkimistä. Olisi kyllä aivan ihanaa rakentaa taas ja miettiä pintamateriaalivaihtoehtoja ja uuden kodin pohjaratkaisua! Mutta toisaalta, olisi äärimmäisen vaikea luopua tästä kodista, josta on tullut meille tosi rakas ja meidän arkeen sopiva. Jos lottovoitto napsahtaisi kohdalle, saattaisimme rakentaa kesäasunnoksi sen toisen talon. Aina voi haaveilla!

Translation: We have lived here now for five years. This was our dream home and it still is, although there are some things that I would do differently. Sometimes we dream of building another house someday again, but it would be very difficult to give up this house, which has become a dear home for our whole family.

Kommentit (33)

 1. Hanna

  Kiva postaus. Meillä on sama ongelma Mielen induktiolieden kohdalla ja siihen ratkaisuna lieden käyttö kapealla puulastalla (joku Bilteman maalinsekoitustikku, leveys 1,5 cm luokkaa, tavallisen puulastan varsipääkin hätätilassa sormea parempi). Toimii jostain syystä!

  • suvi m

   Tuota kokeilin heti ja meilläkin se toimi! Kummallista! 😀

 2. Mitä jos? – Meillä Kotona -blogit

  […] muuten keväällä ”Viisi vuotta tässä kodissa” postauksessa ratkaisuista, joihin olemme olleet tyytyväisiä ja myös niistä mitkä eivät olleet […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *