Blogit
Valkoinen Harmaja

Viinimarjapuu ja muut pihan uudet kasvit

Lupasin kirjoitella vielä tarkemmin uusista pihaistutuksistamme ja näin vähän viileämpänä ja harmaana päivänä voikin hetken istua koneella blogia päivittelemässä.

Viime viikon sunnuntaina kävimme siis taimitarhassa hakemassa täydennystä pihakasveihimme. Meinasin tosissaan hullaantua Taimitaikureilla, kun siellä oli niin paljon ihastuttavia kasveja! Siellä oli mm. puunmuotoisia viinimarja”pensaita” ja sellainenhan oli saatava omalle pihalle.

viinimarjapuu

Olen teille tainutkin kertoa, että pidän ihan hirveästi tuollaisia puista, joissa on pitkä varsi ja tuuhea (pallomainen) yläosa. Ei siis ollut yllätys, että ihastuin ihan kympillä tähän viinimarjapuuhun. Istutimme sen terassin toisen sisäänkäynnin viereen. Tuosta on kätevä sitten napsia punaisia viinimarjoja terassinpuoleltakin.

Päätarkoitus oli kuitenkin ostaa taimitarhasta kolme isoa tuijaa talon ja saunarakennuksen väliselle nurmialueelle. Tuijien hankinta oli Mankun idea ja minusta oikein hyvä sellainen. Tuijat viimeistelisivät tuota tylsää nurmialuetta, jossa ennestään oli muutama pensas ja kolme syreeniä.

tuijat_maahan

Lapset auttoivat innoissaan istutushommissa ja rakentelivat hiekkakaupunkeja peräkärrylle kasattuun hiekkaan, joka kuopista kaivettiin.

hiekkakakut

hiekkakaupunki

tuijat_paikoillaan

korkeat_tuijat

Korkeat tuijat sopivat minusta oikein hyvin tuohon välialueelle. Onneksi hankimme yli kaksimetriset tuijat, niin heti sai näyttävyyttä pihalle, eikä tarvitse odottaa monta vuotta niiden kasvamista. Emme vain heti laittaneet niille tukikeppejä, joten tuuli ehti kaataa tuijat heti seuraavana päivänä. Nyt tukikeppien asettamisen jälkeen ovat kaikki kolme tuijaa pysyneet hyvin paikoillaan. Keppeinä käytimme harjanvarsia ja laitoimme ne tuonne tuijien sisälle niin, että niitä ei edes huomaa.

mustikka

Ostimme myös uuden mustikkapensaan. Ennestään meillä oli jo yksi pensas sekä jonkin verran luonnon mustikoita pihlajan juurella. Tälle uudelle mustikkapensaalle sai kahden vuoden takuun, joten uskalsin ostaa sen. Nyt pensaat kannustavat toisaan kasvussa ja toivottavasti saadaan paljon mustikkasatoa.

Pihan ”vanhat” kasvit ovat säilyneet hyvin ja näyttävät uutta kasvunvoimaa. Kartiovalkokuusemme selvisivät onneksi talvesta hyvin. Viime vuonnahan ne vähän kärsivät, mutta nyt sellaista ei ollut havaittavissa.

kartiovalkokuusi

pionit

Pionipuskatkin rehottavat hienosti. Ne ovat tuuhentuneet paljon verrattuna näihin viikko sitten otettuihin kuviin. Onneksi siirsimme ne pois alkuperäiseltä paikaltaan. Vielä pitäisi rajata tämä kukkapenkki selkeämmin ja hankkia kariketta.

tulppanirivi

Syksyllä kaivon kaikenlaisia sipuleita maahan ja yllättävän hyvin ne lähtivät kasvamaan. Aivan ihanaa, että saimme nauttia omien tulppaaneiden kukkasista sisäänkäynnin läheisyydessä. Olen ihan yllättynyt, että onnistuin kasvattamaan jotain.

kukatkukkii

etupiha

Nämä kuvat on otettu viikko sitten sunnuntaina ja nyt helteiden jälkeen on pihalla vähän vehreämpää kuin näissä kuvissa. Vielä olisi tarkoitus hankkia hyötykasveja sekä muutama kukkiva pensas pihalle. Vadelmapensaita haluaisin ehdottomasti hankkia. Sitten muutama amppelimansikka, kuten aiempina vuosinakin. Bacsaceihin ajattelin tänä vuonna istuttaa salaattia ja yrttejä.

Kommentit (12)

  1. SM

    Moi,

    kertoisitko ehtiessäsi tuosta asfaltointiprojektista? Erityisesti kiinnostaa, oliko nuo rajaukset reunakivillä tehty jo ennen asfalttia? kiitos!

    • suvi m

      Juu, kyllä laitettiin reunakivet ennen asfaltointia. Osassa kohtaa on vain lauta rajaamassa nurmea. Ne kohdat pitää laittaa jossain vaiheessa uusiksi, kun lauta alkaa menemään huonoksi…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *