Blogit
Valkoinen Harmaja

Uutta laattaa keittiön välitilaan?

Olen jo pitkään miettinyt muutosta meidän keittiön välitilaan. Ihastuin aikoinaan välitilassamme olevaan mosaiikkimaiseen laattaan siinä olevien pikkumosaiikkipalojen muotojen takia. Laatat koostuvat ikäänkuin pienistä geometrisistä muodoista. Mutta huonoja puolia on kaksi…

white_kitchen

Ensinnäkin, laatan pinnassa on hitusen helmiäistä, joten se kiiltelee vahvasti valon osuessa keittiöön vastapäätä olevista suurista ikkunoista. Tämä aiheuttaa sellaista kiiltelyä, joka ei ole minulle mieleen. Vähän liikaa blig-bligiä meitsin makuun. Jossain välissä mietin jo laattojen käsittelyä mattamaisella aineella, mutta se on vähän liian säätämistä.

Toinen huono puoli on se, että välitilassa on runsaasti sauma-ainetta, sillä laatat kuului saumata yliasti. Tämä vaikeuttaa siivoamista, sillä tahrat irtoavat huonosti sauma-aineesta. Onneksi välitilaan ei tule paljon roiskeita, sillä liesi sijaitsee saarekkeessa, mutta kahvinkeittimestä kyllä roiskuu kahvia laatoille.

kitchen_1

keittio_ruokailutila

keittio_pysty

Näiden seikkojen takia olen vähän väliä haaveillut uudesta vaihtoehdosta keittiömme välitilaan. Mielessäni on pyörinyt oikeastaan kolme vahvaa vaihtoehtoa: valkoinen peruslaatta (esim. 15×15 cm) tiililadonnalla, suorakaiteen muotoinen laatta tiililadonnalla tai marmori (levy tai laatta). Asiaa havainnollistamaan innostui väkertämään havainnekuvat jokaisesta vaihtoehdosta kuvakäsittelyllä. Ehkä niistä jotain kuvaa saa tökeröstä photoshoppauksesta huolimatta… 😉

Marmori

keittionvalitila_marmorivalk

Marmorista haaveilin jo rakennusaikana (Marmoria modernisti postauksessa siitä silloin kirjoittelin). Silloin se ei ollut vielä niin trendikäs materiaali kuin nyt. Minusta marmori on kuitenkin ajaton materiaali, vaikka se onkin nyt niin pinnalla. Siitä tulisi hienostunut lopputulos.

Marmorinen välitila olisi helppo pitää puhtaana varsinkin jos koko välitilan saisi tehtyä muutamasta isosta palasta. Mutta se tulisi melko kalliiksi. Niinpä olenkin miettinyt marmorilaattojen hankkimista. Ne saisivat olla suorakaiteen muotoisia ja laatat ladottaisiin puskusaumaan ja tiililadonnalla…

Peruslaatta tiililadonnalla

keittionvalitila_peruslaatta

Nykyään näkee paljon tällaista peruslaattaa tiililadonnalla ja usein mustalla saumauksella. Tätä esiintyy paljon varsinkin ruotsalaisissa sisustuslehdissä ja -blogeissa. Tiililadonta tuo peruslaattaan vähän modernimman säväyksen, mutta onkohan tämä kuitenkin liian teollisuushenkinen meidän keittiöön…?

Suorakaide tiililadonnalla

keittionvalitila_tiililadonta

Suorakaiteen muotoinen laatta tiililadonnalla on hyvin klassinen valinta. Tämä laatoitus löytyy vanhempieni kodista ja ihailen sitä usein siellä. Tämä olisi melko varma valinta – ei menisi pieleen. Mutta olisiko tällainen laatoitus liian klassinen meidän kotiin…?

Ehkä jo arvasittekin, että pidän eniten marmorivaihtoehdosta. Minusta se sopisi parhaiten meidän kotiimme, sillä minusta tuntuu, että se olisi ajaton muttei tylsä valinta. Marmori saisi olla harmaampaa kuin havainnekuvassa, jolloin se toisi ripauksen kontrastia valkoiseen keittiöömme. Olemme itse asiassa jo käyneet vilkuilemassa laattamalleja rauta-kaupoissa, mutta sopivaa vaihtoehtoa ei ole vielä löytynyt. Luulen kyllä, että tämä saattaa olla kuitenkin yksi lähiaikojen projekteistamme. Tai ainakin toivon niin…

Minkä noista sinä olisit valinnut?

Translation: I dreaming of new tiling for our kitchen. I used Photoshop to create different pictures of the tile choices that I’ve been thinking about. The pics are not that great but they give an idea of what we are planning. My favourite choice is the marble one.

Kommentit (96)

 1. Piia

  Hei vielä! En tiedä vastailetko enää näihin vanhoihin postauksiin, mutta ajattelin kertoa että keksin juuri neljännen vaihtoehdon laatoille ja marmorille. Aion nyt vain maalata välitilan kokonaan valkoiseksi tai laittaa valkoisen laminaatin. Eli ajatus olisi että se näyttäisi tavalliselta seinältä. Tästä ajatuksesta pidän nyt eniten ja se varmaan toteutuukin!

  Tuossa postaamassasi Helena KArihtalan vapaa-ajan kodissa muuten on myös tuollainen maalattu seinä. Tosin liesituulettimen alla on pala marmoria, but you get the idea;)

  • suvi m

   No tuohan on kiva ja eleetön ratkaisu. 🙂

 2. Piia p

  Kaunis lattia tuossa ruokailutilassa onko materiaalina mitä?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *