Blogit
Valkoinen Harmaja

Takkoja takkoja

Yksi tämän vuoden suurimmista hankinnoista kotiimme taitaa olla takka. Tai ainakin toivomme, että tänä vuonna saamme sen vihdoin hankittua. Takasta olen viimeksi kirjoitellut tarkemmin joskus muinoin blogin alkuvaiheessa. Nyt takka-asiat ovat tulleet jälleen ajankohtaisiksi ja olemme alkaneet uudestaan miettiä millainen takka meidän kotiin sopisi. Kokosin mieluisimpia takkavaihtoehtoja kollaasiin:

takkavaihtoehtojaKuten kuvasta näkyy, valinnaksi on vahvistunut kevyttakka. Tämä johtuu ennen kaikkea takan tulevasta sijainnista sekä takan kevyestä ulkonäöstä. Tehokas lämmitys ei ole ykköskriteeri, sillä kotimme lämpenee kalliolämmöllä.

Lattiassamme on takkavaraus (vahvistettu laatta) olohuoneen kiinteän kirjahyllyn edessä. Alkuperäinen idea oli, että hyllyn ja takan väliin jäisi pieni käytävä ja takka olisi jykevä kivirankenteinen kiertoilmatakka, jonka hissiluukullinen tulipesä olisi takan sivussa. Olemme keväällä asuneet Valkoisessa Harmajassa kolme vuotta ja tänä aikana on vahvistunut päätös siitä, että takkaa ei sijoitetakaan kirjahyllyn eteen, vaan olohuoneen ”tyhjään kohtaan”, lähelle nojatuolinurkkausta:

takka_meidan_pohjassa

Takan suurpiirteinen paikka on merkitty mustalla ympyrällä olohuone-ruokailutilan pohjakuvaan. Voi olla, että takka tulee lopulta sijoittumaan pikkuisen lähemmäksi ikkunaa. Tässä kohdassa ei ole vahvistusta lattiassa, joten tähän ei voida sijoittaa kovin painavaa takkaa. Mutta tämä olisi ihanteellinen paikka takalle siksi, että takkatulta voisi ihastella olohuoneesta, ruokailutilasta ja jopa makuuhuoneesta saakka; etenkin mikäli päädymme hankkimaan pyörivän takan!

Näin ollen, ykkösvaihtoehtona ovat tällä hetkellä Conturan 590 pyörivä malli sekä Roltraden Pilar 152. Valitsin kollaasiin myös muita vaihtoehtoja, sillä lopullista päätöstä emme ole vielä tehneet, eikä muita malleja ole suljettu pois. ”Villinä korttina” laitoin mukaan myös Nordpeisin Tokyo-mallin, joka sopisi olohuoneen ja ruokailutilan väliin, mutta luulenpa että se on liian raskas. Sama juttu on Tulikiven Kaira-takan kanssa. Pidän ehkä hivenen verran enemmän noista takkamalleista, joissa takan alaosa on saman levyinen tulipesän kanssa.

Mutta mielelläni kuulisin teidän kokemuksia ja vinkkejä kevyttakoista. Olenko missannut jonkin valmistajan vaihtoehdot nyt täysin?

Kollaasin kuvat: Roltrade / Nordpeis / Tulikivi / Contura

P.S. Vinkki: Olettehan bonganneet jo Divaaniblogien uuden raksablogin Villa Solsidanin…?

Kommentit (46)

 1. Annamari

  Jos itse saisin valita, niin ottaisin Gyrofocus- nimisen takan… Aika mahtava – toki vaatii ympärilleen paljon tilaa…

  • suvi m

   Juu, se on tosi upea! Ja kallis. 😀

 2. karkki

  Aivan ihastuttava tuo Nordpeisin Tokyo -takka. Massiivinen, mutta ilmava. Mä en ole vielä tottunut kevyttakkojen perinteiseen pyöreään muotoon. Varsinkin nuo jalan varassa olevat takat tuntuvat liian kevyiltä.

  • suvi m

   Minustakin kevyttakat näyttivät aluksi vähän kummallisilta, mutta nyt olen tottunut. Ekassa talossa meillä oli iso Tupla Lauri takka, jossa oli luukut molemmin puolin. Nyt tuntuu siltä, että halutaan kevyemmän oloinen takka.

 3. Jan.niemi@tulikivi.fi

  Kevyt takat on hyvä vaihtoehto silloin, kun tarvitaan nopeaa lämmittäjää, eikä lämpöä tarvita paljon. Kamiinasta saa nopeasti lämpöä eli tehoja, mutta se ei kestä kauaa. Kamiinoiden laadussa, tekniikassa ja hinnassa on valtavat erot. Kannattaa myös kiinnittää huomiota kamiinan pintamateriaaliin. Metallikamiinan pinta tulee tulikuumaksi. Itsellänikin on saunan pukutilassa sellainen, mutta se ei ole koskaan lasten siellä ollessa päällä. Tulikiven Kairan saa muuten myös valkoiseksi pinnoitettuna. Vuolukivi tuo vähän lisää varaavuutta ja suojaa juurikin tuolta tulikuumalta pinnalta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *