Blogit
Valkoinen Harmaja

Saunarakennuksen pintamateriaalipohdintaa

Tällä viikolla on vesieristetty saunarakennuksen kylpyhuoneen seinät. Siellä näyttää nyt niin ihanan valoisalta- ja siksi olemme alkaneet miettiä tummaa kylppäriä uudestaan.

Alkuperäinen suunnitelmammehan oli laittaa kylpyhuoneen seinät tummalla 30×60 Ii Micron 36N -laatalla ja lattioihin tumman harmaata mattapintaista mosaiikkia (kts. lisää laattavalinnoistamme täällä). Mutta olemme tulleet siihen tulokseen ettei lattiaan kannatakaan laittaa mattamosaiikkia, sillä saumat tulevat Mapein Kerapoxyllä, joka on todella herkkä jämähtämään laattaan kiinni ellei sitä heti pese pois. Tämä olisi siis vielä suurempi haaste mattapintaisen laatan kanssa. Eli vaikka pitäytyisimme vanhassa suunnitelmassa, täytyisi meidän kuitenkin löytää uusi laatta lattiaan. Ja voin kertoa ettei ole kovin helppoa löytää saman sävyistä tummaa mosaiikkia kuin Ii Micron N36. Ii Micronia saa myös mosaiikkikoossa, mutta sitten saunarakennuksen laattojen kustannukset nousisivat vähän liian korkealle meidän budjetin kannalta.

Olemme nyt sitten pähkäilleet, että olisikohan mahdollista päällystää osan kylpyhuoneen seinistä kosteutta kestävällä tasoitteella ja maalata sitten kosteuden kestävällä maalilla…? Ainakin Tikkurilalta löytyisi tähän tarkoitukseen sopivia tuotteita (kts. täältä).

Jos sellainen ratkaisu olisi mahdollinen, tekisimme luultavasti niin, että laatoittaisimme lattian, suihkuseinän, ammeen reunat sekä ammeen ja wc:n välisen seinämän tumman harmaalla Ii Micron -mosaiikilla (jota voisimme siinä tapauksessa hankkia, sillä kaikkia seiniä ei tarvitsisi laatoittaa).

Mietimme myös, että kuinkahan paljon vettä roiskuu ammeen ympärillä, että pitäisikö ammeen viereinen seinäkin varmuuden vuoksi laatoittaa…? Siinä tapauksessa laatoitus menisi samaan linjaan vieressä olevan puoliseinämän kanssa, mutta sitten ammeen ja suihkun väliin jäisi laatoittamatonta seinää…ääh, laatoituksen rajaaminen olisi hankalaa.

Samaa mosaiikkia tulisi myös osaan saunan seinistä. Löysin Laattapisteen valikoimasta aivan upean Stones-sarjan Block-laatan (josta ei valitettavasti ole kuvaa netissä), joka sopisi kivasti saunaan kiukaan taakse, mutta hinta on päätä huimaava (49 € / 1 kpl 30×30 laattaa, jolloin neliöhinta on todella korkea). Todennäköisesti siihen tulee sitten vain sitä samaa mosaiikkia kuin muuallekin kylpyhuoneessa.

Mikäli kylpyhuoneen seinien maalaaminen onnistuu ja kaunis vaihtoehto laattaosan rajaamiseen löytyy, maalattaisiin seinät vaalean harmaiksi. Jos seinät täytyy kuitenkin laatoittaa, kannattaako sittenkään laittaa tummaa kylpyhuonetta? Tuleeko siitä liian pimeä? Se saisi joka tapauksessa olla tunnelmallinen ja erilainen kuin talon kylpyhuoneet. Vaikeaa! Houkuttaisi myös laittaa tännekin valkoista laattaa tiiladonnalla kuten talossa lasten kylpyhuoneessa, mutta toisaalta olisi kiva laittaa jotain erilaista. Pitäisi mennä vielä kiertelemään laattakauppoja…

Saunarakennuksen vierashuoneen pintamateriaaleista meillä on ollut mielessä kaksi vaihtoehtoa: lattiaksi tulee lankkulattia, joka maalataan valkoiseksi ja seinät maalataan myös, TAI takaseinä päällystetään raakalaudalla, joka maalataan valkoiseksi ja lattia jätetään betonille, joka käsitellään (öljytään, maalataan tms.). Timpurimme sanoi, ettei lankkulattia sovellu tilaan lattialämmityksen takia, joten olemme päätymässä tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Se tuntuukin oikein kivalta. Nyt vaan kaikki vinkit kehiin, kuinka betonilattia pitäisi käsitellä…?

Eli saunarakennuksen osalta on kaikki vielä auki! Onneksi se ei ole niin kiirellinen, vaan voimme muuttaa vaikkei saunarakennus olisikaan valmis.

Olisimme todella kiitollisia kaikista vinkeistä kylpyhuoneen seinien maalaamisen ja vierashuoneen betonilattian käsittelemisen suhteen!

Ja mitä mieltä olette tummasta kylpyhuoneesta? Onko se tarpeeksi ajaton valinta?

Kommentit (22)

  1. Violette

    >Iso kiitos Nannasille!Suvi, aikainen talventulo lumineen ja pakkasineen on viivästyttänyt meidän projektia. Katto pitäisi tulla valmiiksi lähipäivinä, siis vasta nyt:( Voin laittaa jotain tuoreita kuvia, mutta ne on niin ankeita eikä niistä saa mitään selvää. Tuskastuttavan hidasta, mulla pitäis kaikki tapahtua nopeammin. Teidän talon valmistumisen seuraaminen antaa vähän toivoa mulle, että joskus päästään sinne mielenkiintoisiin sisätöihin meilläkin:)

  2. Hannah

    >Jep, vanhoja koulukavereita ollaan. Ehkäpäs me näillä kulmilla joskus törmäillään 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *