Blogit
Valkoinen Harmaja

Saunarakennuksen kylpyhuoneen laattavalinnat

Olemme pohtineet ja pohtineet laattavalintoja ja nyt suunnitelmat alkavat olla valmiina. Eniten päänvaivaa tuotti saunarakennuksen kylpyhuoneen laatoitus. Niin kuin olen aiemmin kertonut, haluamme tehdä saunarakennuksen kylppäristä tumman ja tunnelmallisen; ihan erilaisen kuin taloon tulevasta kylppäristä. Idea tummaan kylpyhuoneeseen lähti tästä Divaani-lehden kuvasta:

(kuvat: Toukokuun 2010 Divaani-lehti)

Minusta tuo kylpyhuone on ajattoman tyylikäs ja tunnelmallinen. Muutenkin koti, jossa tuo kylpyhuone sijaitsee, on todella kaunis ja siinä on paljon sellaisia elementtejä, joita voisimme valita omaan taloommekin. Harmi etten löytänyt kuvia netistä, vaan jouduin ottamaan kuvan lehdestä järkkärillä, kun skannerikin on yhteistyökyvytön.

Ajatuksena on ollut löytää tumma – musta tai tummanharmaa – mosaiikki sekä saman sävyinen suuri 60×30 laatta. Aluksi olimme päätymässä tumman Il Micron -laatan puoleen, mutta sitten alkoi epäilyttää, että kylpyhuoneesta tulee liian kiviluolamainen. Se ei ole tarkoitus. Niinpä etsintä jatkui. Kun näimme valkoisen Laattapisteen Cubica-laatan (jota on nyt tulossa talon kylpyhuoneen yhdelle seinälle valkoisessa värissä), ihastuimme siihen niin kovasti, että meinasimme valita sen mustana myös saunarakennuksen kylppäriin. Mutta ajatusta kypsyteltäessä, ei sekään enää tuntunut parhaalta vaihtoehdolta; liikaa efektiä ja kyllä se riittää, että Cubicaa on jo tulossa talon kylppäriin.

Niinpä lähdimme tutkailemaan vielä Pukkilan laattoja, sillä niitä emme olleet ehtineet vielä katsoa ollenkaan. Kävimme Pukkilan tehtaanmyymälässä Turussa. Myymälä oli pienoinen pettymys, sillä laatat oli kasattu ”fiiliskollaaseiksi”, jolloin kaikkia laattamalleja ei ollut nähtävillä ja valikoima tuntui suppealta. Mielessä kävi jo, että pitääkö se tumma kylppäri unohtaa kokonaan, sillä kauniisti yhteensopivia tummia laattoja oli niin vaikea löytää. Jos löytyi kaunis mosaiikki, ei löytynyt saman sarjan suurta laattaa ja päin vastoin. Tai jos löytyi kaksi kaunista mustaa laattaa (30×60 ja mosaiikki), niiden sävy ero oli niin suuri etteivät ne sopineet keskenään yhteen. Vaikeaa!

Kävimme sitten vielä täällä paikallisessa Hartman-raudassa katsomassa heidän valikoimaansa. Ja sieltä löytyi yhteensopivat mustat Pukkilan laatat!

Molemmat laatat ovat mustia, vaikka mosaiikki näyttää kuvassa tumman harmaalta. Näissä laatoissa oli yhteensopiva mustan sävy (kuva vääristää hiukan), jonka johdosta ne sopivat kauniisti yhteen. Matta- ja kiiltäväpinta muodostavat mielestäni kauniin kontrastin. Kiiltävä laatta heijastaa valoa, mikä lisää kylpyhuoneen valoisuutta tunnelmallisesti. Kiiltävällä laatalla laatoitettaisiin kaikki seinät paitsi suihkujen vastainen seinä, johon tulisi tuota mosaiikkia. Samaa mosaiikkia tulisi sitten myös lattioihin ja mahdollisiin ”puoliseinämiin” (seinäwc:n yhteyteen jne.).

Tuo mosaiikkilaatta on itseasiassa meille jo ennestään tuttu, sillä siskollani on ollut sitä omassa kylppärissään entisessä kodissaan (mutta eri värisenä) ja olen aina ihastellut tuota mosaiikkia, kun olen saanut sen mallikappaleen käsiini. Tässä mosaiikissa on kuitenkin riski: se on niin mattapintaista, että sauma-aine voi tarttua siihen niin kovasti kiinni, ettei sitä enää saakaan kunnolla pois. Tästä meitä on varoiteltu ja siksi emme ole pitäneet tätä laattavaihtoehtoa realistisena vaihtoehtona. Hartman-raudan myyjä kuitenkin kertoi, että mosaiikit on kostutettava hyvin ennen saumausta, jolloin sauma-aine ei jämähdä mosaiikin pintaan kiinni. Hän kertoi myös, että erääseen taloyhtiöön oli asennettu samaa mosaiikkia ilman mitään ongelmia. Haluamme siis ottaa riskin ja valita tämän mosaiikin, sillä pidämme siitä niin kovasti.

Saunarakennuksen kylpyhuoneeseen tulee myös lavuaari ja wc-istuin. Ne saavat olla valkoisia. Mutta entäs amme? Sekin voisi olla valkoinen, mutta olemme vähän katselleet erästä kulmikasta mustaa ammetta Netraudasta. Merkki on meille tuntematon, mutta kyseessä lienee kuitenkin ihan laadukas amme…? Yhtenä vaihtoehtona on ollut myös upotettu amme, jolloin sen reunukset laatoitettaisiin samalla mosaiikilla kuin lattia. Ammetta pitää vielä miettiä, sillä ei tuo netraudan ammekaan kolahda kympillä…

Kommentit (9)

 1. Anonymous

  >Meilla on ollut muutamassa eri kodissa mosaaiikkia (pienempaa kuin teille tuleva) ja niin kaunista kun se onkin en sita enaa laittaisi, ainakaan lattiaan, koska mielestani se on todella hankala pitaa puhtaana. Meilla on kylla valkoiset saumaukset, joten ne varmasti menevat nopeammin huonoiksi kuin tummalla saumatut.JA meilla jamamhti saumausaine mosaiikin paalle kiinni TODELLA RUMASTI. Sita on yritetty saada irti seka fyysisella voimalla ("terassienella", poraan asennettavalla terasharjalla jne.) etta pahemman luokan liutosmyrkyilla. Pienen osan saimme siita pois, suurin osa on yha rumentamassa mosaiikkia…Lisaksi mosaiikkien laadussa on ollut suuria eroja. Bisazza on ollut tosi hyva, toinen, sita yli puolta halvempi merkki aika huono. Mutta kaunista mosaiikki kylla on!T. ulkosuomalainen

 2. Hanna

  >Kuulostaa unelmalta tuo erillinen saunatupa! Tuleeko se kokonaan erikseen vai kulku jonkun katoksen/lasiverannan kautta? Itselläni ollut aina haaveena sauna, jonne kuljettaisiin lasiverannan kautta, joka olisi sopiva viileä, muttei liian kylmä. Siinä olisi ihana istahtaa löylyjen jälkeen.Ja laattavalinnat näyttävät tyylikkäiltä! Kiiltävä ja matta yhdistettynä on varmasti upea! Meillä mustaa laattaa eikä kalkki ole aiheuttanut ongelmaa. Sauma-aine vaan ei ollut tarpeeksi mustaa, joten varmistakaa te se!Iloisia suunnitteluhetkiä!

 3. Sara

  >Mattpintainen laatta kannattaa käsitellä pari kertaa parafiinilla ennen käyttöönottoa. Levitetään laatan pintaan ja annetaan imeytyä, toistetataan kunnes laatta ei enää ime parafiinia. Ja jatkossa ehkä kerran vuodessa.

 4. suvi m

  >Nyt vasta huomaan/muistan nämä kommentit…Ulkosuomalainen: Kiitos tiedosta! 🙂 Näitä asioita pitää pohtia niin monelta kantilta…Hanna: Saunarakennukseen kuljetaan terassia pitkin. Haaveillaan, kuinka ihanaa on jouluaattona köpötellä saunaan lyhtyjen reunustamaa terassia pitkin. 😉 Kiitos myös hyödyllisistä vinkeistä! Pitää muistaa nämä kaikki vinkit, joita tätä kautta saa…Sara: Kiitos sinullekin tästä vinkistä! On se mukava, kun tätä kautta saa apua. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *