Blogit
Valkoinen Harmaja

Pihistä – panosta: lattiavalaisin

Täällä on vietetty Itsenäisyyspäivää rennoissa merkeissä leipoen ja syöden hyvin. Innostuin myös lisäilemään vähän jouluisia juttuja kotiin ja tänään olen heilunut kameran kanssa ympäriinsä. Saunatuvankin järjestin tänään, joten (lattia)postausta on luvassa vihdoin ensi viikolla. Mutta mutta, nyt ajattelin pläjäyttää ilmoille tämän seuraavan parivaljakon:

jalkavalaisimet

Tarvitsisimme pienen jalkavalaisimen meidän nojatuolinurkkaukseen ja Louis Poulsenin valmistama ”AJ” on ollut haaveissani jo monta vuotta. Ja haaveeksi taitaa edelleen jäädä, sillä nyt haluan säästää kaikki ylimääräiset pennoset takkaan. Ja vasta sitten joskus kun takka on paikoillaan (nojatuolinurkkauksen lähellä), kannattaa oikeastaan päättää millainen valaisin nurkkaukseen sopii.

Arne Jacobsenin suunnittelema AJ on muotoilultaan selvästi viimeistellympi ja upeampi kuin Ikean kopio, mutta monta kertaa kalliimpi hinta laittaa tietysti miettimään hankintaa. Itse kyllä säästäsisin mielummin pidemmän aikaa aitoon valaisimeen. Uskon siihen, että designklassikot ovat sijoituksia, joista on iloa vuosikymmeniksi eteenpäin, sukupolvelta toiselle. AJ:n ja Ikean Stockholm-valaisimen sijaan saattaisin ostaa esim. Muuton ”Leaf” lattiavalaismen, joka reilun kahdensadan euron hinnallaan asettuu noiden välille.

Miten on, pihistäisitkö vai panostaisitko tällaisessa valaisinhankinnassa?

Kommentit (41)

 1. Anna

  Ikea on ruma, AJ järkyttävän kallis. Jättäisin väliin molemmat.

  • suvi m

   OK. 🙂

 2. SM

  Tässäpä on se ikuinen dilemma: kannattaako hankkia funktionsa täyttävä esine ylihintaan vain sen takia, että se on klassikko? AJ:n hinta ei minusta ole mitenkään perusteltavissa, jos ajatellaan kaikkia suunnittelu-ja valmistuskustannuksia. Kun jostakusta esineestä tulee ”desing-klassikko”, niin kummasti hintakin nousee.

  • suvi m

   Minusta hyvästä muotoilusta voi maksaa. Ajattelen, että se on ikäänkuin taidetta. Ei design-tuotteen hinnassa ole kyse pelkästään tuotantokustannuksista.

 3. Anni

  Mä pihistäisin niin että jättäisin valaisimen ostamatta ja ostaisin haluamani vasta sitten, kun takka on paikallaan ja on varaa ostaa se, josta oikeasti tykkää eli designversio. Tai sitten ostaisin ihan muunlaisen valaisimen, kopiosta kuitenkin tulisi aina mieleen se, jonka alun perin olisi halunnut.

  • suvi m

   Niinpä. Noin minäkin ajattelen. 🙂

 4. Kerttu / Modernisti Kodikas

  Hmm. Kyllä se menee panostamisen puolelle. AJ-on sellainen unelmavalaisin, että sille löytyy takuuvarmasti paikka kotoa koko elämän. Ikean valaisimen käyttöikä varmaan jäisi pariin vuoteen.

  Sinä kun olet tekstiilien kanssa niin taitava, niin tulehan nappaamaan haaste blogistani: http://modernistikodikas.blogspot.fi/2013/12/talven-tekstiilit.html

  • suvi m

   Aivan. 🙂 Ja kiitokset haasteesta. Laitan korvan taakse. 🙂

 5. Birdo

  No mutta, onhan tuossa AJ:n ja Stockholmin välissä ihan kelpo vaihtoehto eli ei-virallinen-AJ. Siitä ei tarvitse maksaa kuin 50 e yli Stockholmin hinnan (+ kuljetusmaksu). Laatukin on varmasti vähintään Ikean tasoa.

  • suvi m

   Tarkoitat varmaan sellaista replica-kopiota…? Se ei ole vaihtoehto minulle.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *