Blogit
Valkoinen Harmaja

Pihistä – panosta: ”Etch”-kynttilälyhty

kynttilakipot

Pihistä-panosta sarjaan löytyi tällä kertaa tunnelmallisia tuikkukuppeja. Alkuperäisen Etch kynttilälyhdyn on suunnitellut Tom Dixon. Jysk on päättänyt kopioida ideaa pienin muunnelmin: pyöreiden reikien tilalla ovat tähden muotoiset rei’ät. Muoto on sama molemmissa. Jyskin versiota en ole hipelöinyt, mutta veikkaan sen olevan paljon heiveröisempää tekoa verrattuna Tom Dixonin viimesteltyyn kynttilälyhtyyn.

livingroom_etch

Meidän kodistamme löytyy Tom Dixonin ”Etch” kynttilälyhty kuparin värisenä. Olen saanut sen lahjaksi siskoltani. Minusta tämmöiset pienet ylelliset tuotteet ovat juuri onnistuneita lahjoja designfriikille. Ylellinen kynttiläkippo tuo pientä luksusta kodin sisustukseen. Palan Tom Dixonin upeaa muotoilua saa kotiin alle seitsemällä kympillä.

Jyskin kopio kalpenee minun mielestäni aidon rinnalla aivan täysin, eikä se luo ollenkaan samaa fiilistä. Tulen lähinnä surulliseksi, kun muotoilijan työ on kopioitu ja massatuotettu edulliseen hintaan. Luulenpa, että moni Jyskin version ostajista ei edes tiedä kynttilälyhdyn muotoilun alkuperää. Vai ostaisitko itse sellaisen vain korvikkeeksi alkuperäiselle?

Translation: This kind of copying makes me sad.

Kommentit (51)

 1. Pernilla

  Vaikka kuinka hyvällä tahdolla yrittäisin tätä keskustelua lukea, niin jotenkin tässä haisee sekä elitistisyyden tavoittelu että itsensä korottamisen halu. Miksi niin monet ovat varmoja siitä, ettei Jyskissä asioiva varmasti tunnista Jyskin lyhtyä kopioksi Dixonin tuotteesta? Onko yleisesti tunnustettu tosiasia, ettei Jyskin asiakkailla ole mitään käsitystä designista? Kuulkaa ihmiset, minäkin omistan ns. designiksi luokiteltavia huonekaluja ja esineitä, mutta kävinpä siitä huolimatta jokin aika sitten Jyskissä lakanaostoksilla. Ja huomasin siellä tuon kopiolyhdyn, josta näkee kilometrien päähän, mistä ”inspiraatio” siihen on haettu. Itse en sitä ostaisi, mutta ymmärrän kyllä sen, jos joku näkee siinä kauneutta ja itselleen sopivan hinnan. Kaikilla ei todellakaan ole varaa ostaa miltei sadan euron kynttilälyhtyä.

  Kuten tässä keskustelussa jo aiemmin todettiinkin, designiakin on monenlaista. On turha hokea jokaisen kalliin esineen kohdalla mantraa siitä, että se säilyy äidiltä tyttärelle. Kallis, mutta huonolaatuinen esine ei säilytä jälleenmyyntiarvoaan eikä siitä ole mitään iloa tuleville sukupolville. En usko, että design on mikään arvonnostoautomaatti tulevaisuudessa ottaen huomioon jo tuotteiden valmistusmäärätkin. Minusta koko sana kärsii inflaatiosta.

  Suomalaisen designin osalta viimeisin pettymys omalla kohdallani oli Muurame. Päätin panostaa viimein uuteen tv-tasoon ja kuvittelin kotimaiselta suunnittelijalta ja valmistajalta saavani varmasti laadukkaan tuotteen. Toisin kävi: taso tuli kotiin ikea-tyyppisissä ”kokoa-se-itse” -paketissa ja loppujen lopuksi tasosta meni vaihtoon yhteensä neljä osaa huonon laadun vuoksi. Yksi tehtaalta tullut vaihto-osa meni sekin uudestaan palautukseen puussa olleen lohkeaman vuoksi.

  Minusta meidän kuluttajien pitäisi ryhdistäytyä ja rohkeasti vaatia laatua ja oikeaa vastinetta rahoillemme – myös designilta.

  • suvi m

   En usko, että kukaan tarkoitti sitä etteivätkö Jyskin asiakkaat yleisesti tunnistaisi designia. Itse tarkoitin ainakin sitä, että arvelisin valtaosa kynttilälyhdyn ostajista ostavan lyhdyn nimenomaan sen muotoilun takia, eikä siksi että haluaisivat kopion Dixonin lyhdystä. Toki voin olla väärässä, mutta näin arvelisin. Ja minusta on väärin, että muotoilijan työtä kopioidaan. Se surettaa. Ja kyllä minäkin siellä Jyskissä asioin, en tarkoittanut ollenkaan aliarvoida Jyskin asiakkaita. Itsekin olen heidän asiakkaansa.

   Ikävää, että sinulle sattui maanantaikappale Muuramen tv-tasosta. Virheellisestä tuotteesta pitää toki reklamoida. Virheitä saattaa sattua firmalle kuin firmalle. Me ihmiset niitä tuotteita loppuen lopuksi teemme, vaikka kone varsinaisen työn suorittaisikin.

 2. Tiina

  En tue tuotteiden kopioimista, mutta mietin kuinka samanlainen tuotteen pitää olla, jotta se voidaan mieltää toisen kopioksi? Milloin tuote on vain esim samaa tyylisuuntausta?

  • suvi m

   Niinpä! Ja kun muotoilu on usein hyvin yksinkertaista, varsinkin modernin tyylisissä tuotteissa, niin kuka on loppuen lopuksi keksinyt sen alkuperäisen tuotteen…? Tässä Tom Dixonin Etch-lyhdyssä on ehkä normaalista poikkeavampi muotoilu, joten kopion huomaaminen on selkeämpää.

   Ja kun maailmassa on jo niin paljon tavaroita ja monet ideat on jo keksitty, taitaa kopioimista tulla välillä vahingossakin.

 3. Kate

  Missä sitten raja menee kopioinnin suhteen, milloin ollaan surullisia 🙂 Konstsmiden moderni joulukynttelikkö/Design House Stockholmin Lightbow-kynttelikkö

  • suvi m

   Niin kumpi on suunniteltu ensin…? Hyvin samanlaisia ovat tuotteet, Konstsmiden kynttelikkö taitaa vain olla pidempi ja siinä on enemmän valoja. Yksinkertainen muotoilu…kuka sen idean omistaa…? Nämä saattavatkin olla aika kinkkisiä juttuja.

  • Kate

   Tykkään molemmista kyntteliköistä, mutta jyskin gulla… Kiitos blogistasi, ollaan kodin remppaan saatu paljon hyviä vinkkejä! Ihanaa että jaat taitojasi muiden iloksi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *