Blogit
Valkoinen Harmaja

Pihistä – panosta: Bertoia-tuoli

Huomasin etten ole pitkään aikaan kirjoitellut ”pihistä-panosta-juttua” (tänä vuonna ollenkaan), joten asia pitää korjata pikimmiten. Huomasin nimittäin viime sisustusuutisia kootessani, että Jotexin mallistoon oli ilmestynyt tutun näköinen tuoli. Taisi Bertoia-tuoli olla inspiraationa?

pihistapanostabertoia

Harry Bertoia suunnitteli nykyisin designklassikon asemaan nousseen ”Side Chair” tuolin vuonna 1955. Tuoli tunnetaan myös nimellä ”Wire”. Tänä päivänä tuolia valmistaa Knoll, mutta sitä on valmistettu myös Suomessa, Billnäsissä, 1950-60-luvulla. Siksi vanhoja Bertoia-tuoleja saattaa löytää Suomestakin jos on onnekas. Meiltä löytyy juuri nuo vanhat Bertoia-tuolit. Aidon Bertoia-tuolin tunnistaa helpoiten siitä, että rautaverkko kulkee reunojen päälle, eli tuolin ”raamit” jäävät verkon alle. Suomessa valmistettujen Bertoia-tuolien jalkaosa eroaa jonkin verran Knollin versioista.

Ei ole vaikea arvata mistä Jotexin ”Ulricehamniksi” nimetty tuoli on saanut inspiraatiota. Muotoilu on kuitenkin selvästi tökerömpää ja voisin kuvitella, ettei Jotexin tuoli ole yhtä tukeva kuin alkuperäinen. Surullista sanoisin.

Mitä sanotte tästä parista?

Translation: Look-a-likes Jotex ””Ulricehamn” and design classic ”Bertoia Side Chair”. I must admit this copying makes me sad.

Kommentit (24)

 1. arleena

  En usko, että Jotex on vain sattuman ohjaamana valmistanut kopion Bertoian tuolista.
  Olisi hyvä muistaa, että selvästi kopioksi mielletty tuote on varkaus ja moraalitonta.
  Kun mielikuvitus ja taito ei riitä, on helppoa kopioda.
  Miltähän se alkuperäisen suunnittelijan mielestä tuntuu, kun näkee kättensä työt tökerösti kopioituna. Kopiointi on hyvin yleistä, eivätkä suomalaiset designeritkaan ole siltä välttyneet. Esimerkkinä Eero Aarnio. Kannattaa pohtia asiaa hieman pidemmältä kuin oman rahapussinsa kautta.
  .

  • suvi m

   Niinpä! Olen ihan samaa mieltä.

 2. T

  Täytyy kyllä sanoa olen samaa mieltä siitä, että minustakin tämä look a like klassikkotuolista on hieman mauttoman näköinen. Ilmeisemmin tämä ei ole suora kopio, jota myytäisiin alkuperäisen klassikkotuolin nimissä, joka on kaikille tuttu. Jotenkin en vaan siksi ehkä kauheasti jaksa jeesustella juuri tätä kappaletta. Kuitenkin… jos tätä asiaa alkaa pohtimaan tarkemmin, ymmärtää pian, että raja on hyvin häilyvä kaikenlaisen inspiroitumisen ja kopioinnin välillä.. markkinoille tulee jatkuvasti tuotteita, jotka muistuttavat hämmästyttävästi toisiaan. Mikä sitten lopulta kopiointia ja miten siihen pitäisi suhtautua? Mielenkiintoisia kysymyksiä..

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *