Blogit
Valkoinen Harmaja

Muutama ajatus (sisustus)bloggaamisesta

Jotkut blogipostaukset ovat sellaisia, että ne syntyvät mielessä ihan itsestään. Tätä postausta olen kirjoittanut mielessäni viikonloppuna siivotessani ja viimeksi tänä aamuna, kun ajoin autolla töihin. Välillä päätin, että en kirjoita koko juttua ollenkaan, mutta tässäpä nyt naputtelen. Sisustusbloggaaminen ja ajatuksia siitä.

tulppaanit_kynttila

Monessa blogissa on nimittäin viime aikoina pohdittu sitä kannattaako blogissa kirjoittaa monesta eri aihepiiristä erikseen vai kannattaisiko pysyä vain yhdessä aihepiirissä. Lähes kaikki kommentoijat ovat olleet sitä mieltä, että mielummin kirjoituksia monesta eri aihepiiristä kuin selkeä keskittyminen yhteen aihepiiriin. ”Käyhän se tylsäksi, kun kirjoittaa vain esim. sisustuksesta”.

Luettuani tuollaisia kommentteja mieleeni nousi väistämättäkin ajatus, että minun blogini on varmasti tosi tylsä ja miksi en minäkin kirjoita useammin eri aihepiireistä. Kommenteissa ei tietenkään otettu kantaa minun blogiini, eikä kirjoittajien tarkoituksena varmasti ollut kritisoida yhteen aihepiiriin keskittyviä blogeja. Mutta kuitenkin sitä usein tulkitsee monet asiat omasta näkövinkkelistä ja heijastaa ne omaan tekemiseen.

tulppaanit_oh

Huomasin, että näiden ajatusten jälkeen minun oli vaikeampi alkaa kirjoittaa normaalisti uutta postausta. Niinhän siinä helposti käy jos miettii liikaa sitä, että ”haluaakohan tätä kukaan lukea” tai ”millaisista postauksista lukijat pitävät eniten”. Silloin palautan mieleen punaisen langan, ajatukseni, joka on ollut mielessäni ensimmäisestä blogistani saakka: ”tee sellaista blogia, jota itse haluaisit lukea”. Tähän ajatukseen on bloggaamiseni kiteytynyt kaikki nämä vuodet. Ja kyllä tätä blogia joku muukin lukee. 😉

tulips

Kyllä, olen ottanut selkeästi sen linjan, että haluan keskittyä blogissani sisustamiseen. Hyvin vahvasti. En kuitenkaan anna sen rajoittaa itseäni, vaan jos minusta siltä tuntuu, niin kirjoitan muistakin aiheista. Blogi syntyy hyvin vahvasti fiilispohjalta ja siksi en voi suunnitella postauksia paljon etukäteen (yhteistyöpostaukset ovat poikkeus). Kirjoittamalla siitä, mikä itselle tuntuu mieluiselta ja mistä inspiroituu voi parhaiten välittää lukijoillekin sitä samaa innostusta, fiilistä tai vinkkiä. Blogia ei voi perustaa sille ajatukselle, että mitä muut ajattelevat tai mitä lukijat haluaisivat lukea – silloin joutuu lukkoon. Toki on tärkeää kuunnella lukijoiden mielipiteitä, mutta bloggaamisen täytyy perustua omaan mielenkiintoon tai intohimoon.

tulppaanit_vaaka

Kuten esim. musiikissa on blogeissakin erilaisia ”genrejä” ja niille omat erityispiirteensä. Joku joka pitää jonkin toisen tyyppisistä blogeista ajattelee ihan varmasti, että ”onpa tylsää kuvata samaa asuntoa ja samanlaisia kukkakimppuja päivästä toiseen”. Jokainen tietysti lukee sellaisia blogeja, joiden aihepiiristä itse pitää. Ja onneksi on olemassa niin monenlaisia blogeja – jokaiselle jotakin.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että vaikka blogi keskittyisikin vain yhteen aihepiiriin, voi siitä kirjoittaa hyvin monipuolisella tavalla. Olen sen tiedostanut oikeastaan vasta hiljattain, vaikka erityyppistä sisältöä olen pyrkinyt tekemään alusta asti. Yllätyin nimittäin viime kesänä kommenteista, joita sain blogini 5-vuotissynttäripostaukseen: moni kiitti blogini monipuolisuudesta. Voiko sisustusblogi olla monipuolinen? Blogini keskittyy sisustamiseen, mutta yritän tehdä erityyppisiä postauksia tuon aihepiirin sisällä. Jos kirjoittelen esim. vaatteista pyrin ottamaan sisustuksellisia kuvia (”Kurkistus vaatekaappiin”). Olen kehitellyt myös vuodesta toiseen jatkuvia postaussarjoja, kuten ”Tykkään” tai ”Pihistä-panosta”, uusimpana sarjana ”Sisustusuutiset”. Se on totta, että kovin usein en sisustus-kategorian ulkopuolelle rönsyile, mutta joskus sitäkin tapahtuu.

kubus_tulppaanit

Blogini muuttaessa tälle uudelle saitille, halusin luoda uuden yläbannerin ja kiteyttää siihen blogini teeman. Minulla luki tuossa logon alla aluksi ”sisustus – piha – kotoilu”. Kotoilu on minusta hyvä käsite, sillä se pitää sisällään laajan kirjon lifestylesisältöä, eikä poikkea kauas blogini punaisesta langasta, sisustamisesta. Vaihdoin banneriin kuitenkin englannin kielisen tekstin, jotta ulkomaisille kävijöille tulee yhdellä vilkaisulla selväksi millaiselle sivustolle he ovat päätyneet: interior design blog.

Minusta on hienoa, että meillä Suomessa on niin monenlaisia blogeja ja verrattuna moniin ulkomaalaisiin blogeihin, on meillä minusta henkilökohtaisempi ote (sisustus)blogeissa. Suomalaiset sisustusblogit keskittyvät pitkälle oman kodin pieniin muutoksiin. Toisin on vaikkapa Ruotsissa, joissa monet suosituimmista sisustusblogeista perustuvat pääosin lainakuviin.

Kyllä kuvaan näitä meidän samoja kotinurkkia päivästä toiseen. Maljakoissa vaihtuvat kukat ja sohvalla tyynyt. Nämä ovat pieniä muutoksia, joita on helppo soveltaa kotiin kuin kotiin. Ja nehän ovat juuri ne pienet muutokset piristävät ja tuovat vaihtelua – millä tahansa elämän osa-alueella. Eikös vain?

Kommentit (56)

 1. by kaisla

  Mielestäni blogissasi on riittävästi mielenkiintoista sisältöä ihan vain vaikka tältä yhdeltä aihealueelta. Ja oma mielenkiintohan se loppupelissä ratkaisee, mistä tykkää postata. Tykkään blogistasi juuri näin, mutten paheksuisi, vaikka täällä joskus sivuttaisiin muutakin aihetta :). Hyvää kevään odotusta sinulle!
  bykaisla.com

  • suvi m

   Kiitos kaisla kivasta palautteesta! 🙂
   Hyvää kevättä sinnekin!

 2. Johanna

  Blogisi on tyylikäs, ammattimaisen oloinen ja inspiroiva – erittäin hyvä juuri sellaisenaan.

  • suvi m

   Kiitos Johanna! 🙂

 3. Jenni

  Tämä blogi on aina ollu suosikkini, tykkään tyylistäsi sisustaa:)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *