Blogit
Valkoinen Harmaja

Mitä jos?

Ehkä muistattekin, että olen kertonut meidän pienen bloggaajaporukan kuukausiteemasta, jossa jokainen vuorotellen keksii postausaiheen, josta muut (halutessaan) kirjoittavat. Syyskuun teeman keksi Nuapurissa-blogin Maru: Mitä tekisit nyt toisin? Maru pohjusti teemaa seuraavasti:

”Mitä tekisit nyt toisin? Onko jokin sisustusratkaisu, joka silloin tuntui loistavalta, mutta nyt kaduttaa? Mitä et mieluusti blogissa esittele tai sillä kehuskele? Tuliko testattua kaakelimaalia huonolla menestyksellä, vai löytyykö kylpyhuoneesta ysärillä asennetut siniset kaakelit? ”

Minulla ei ole varsinaisesti mitään sisustusratkaisua, minkä tekisin toisin. Meidän kodin sisustus muuttuu koko ajan, sillä ajattomat ja yksinkertaiset pintamateriaalivalinnat mahdollistavat pienten sisustusmuutosten tekemisen helposti. Sen sijaan on eräs seikka, josta olemme jossitelleet aika monta kertaa.

koti

Se on yläkerta. Miksi emme valinneet yläkertavalmiutta? Tai edes käyttöullakkoa? Kuinka kivaa olisikaan nyt rakentaa yläkertaan oleskelutila, missä lapset voisivat pelata ja viettää kavereiden kanssa aikaa. Tai sinne voisi tehdä suuren makuuhuoneen kattoikkunoineen…

Kaava saneli, että tälle tontille oli rakennettava 1,5 kerroksinen talo, mutta me halusimme nimenomaan yksikerroksisen talon. Silloin vuonna 2010. Ensimmäinen talomme oli yksikerroksinen ja talojen rakentamisen välissä asuimme vuokralla 3-kerroksisessa asunnossa, mikä viimeistään sinetöi päätöksen yksikerroksisesta talosta. Ja olimme ihastuneet nimenomaan yksikerroksisiin Harmaja-talomalleihin. Saimme luvan rakentaa yksikerroksisen talon, mutta kattokaltevuutta täytyi noudattaa.

Kaava määräsi kattokaltevuuden, minkä vuoksi kattomme on melko jyrkkä. Pidämme siitä kovasti, sillä se antaa talolle persoonallisen, modernin ilmeen. Mutta hyvinhän tuonne olisi jonkinlainen yläkerta mahtunut! Ainakin parvi. Me emme sitä rakentamisvaiheessa halunneet, eikä sitä ole enää mahdollista toteuttaa.

Minä olen jossitellut monet kerrat, että eikös sitä yläkertaa saisi mitenkään rakennettua. Korkeutta välikatolla riittäisi ikkunoiden puolella vaikka kuinka. Eikö kattotuoleja voi muuttaa? No, keväällä kun meille asennettiin takkaa ja piippua, nappasi Mankku tämän kuvan välikatolta:

valikatto

Olisihan tuonne aika mahdotonta mitään parvea rakentaa! Kattotuolien muuttaminen tulisi tosi kalliiksi ja yläkerran rakentaminen tarkoittaisi myös tukitolppien rakentamista alakertaan, mikä johtaisi siihen, että lattia pitäisi repiä auki ja varmistaa ettei lattialämmitysputket mene tukipilarien kohdalla. Melkoisen hankala homma olisi siis!

Yläkertaidean saa siis unohtaa. Toki olen keksinyt jo uuden muutosidean: Mankku haluaisi autotallin, niin ehkä voisimme rakentaa sinne yläkerran ja oleskelutilan. Olen tästä jo luonnostellut piirustuksiakin. No, tämä on tällaista hauskaa suunnittelua vain. On kiva keksiä uusia päivityksiä kotiin, vaikka ne eivät aina toteutuisikaan.

Kirjottelin muuten keväällä ”Viisi vuotta tässä kodissa” postauksessa ratkaisuista, joihin olemme olleet tyytyväisiä ja myös niistä mitkä eivät olleet ihan onnistuneita ratkaisuja. Eniten olemme kyllä jossitelleet tätä yläkerta-asiaa, joten siksi valitsin sen tähän Marun haasteeseen.

Onpa jännä päästä lukemaan muiden bloggareiden postauksia aiheesta! Maru koostaa niistä vielä myöhemmin koostepostauksen, joten kantsii tsekata sekin sitten myöhemmin Nuapurissa-blogista.

Onko sinulla muuten jokin juttu kodissasi minkä tekisit toisin jos saisit nyt päättää?


Translation: What would we do differently in our home if we could change something? We would definitely build a second floor. But now, after the house has been built,  it would be too much work and too expensive.

Kommentit (12)

 1. Piia

  Sama harmituksen aihe meilläkin! Pulpettikatto ja rinneratkaisu jättivät ullakolle seisomakorkuista tilaa, jossa meilläkin kattotuolit, joiden kanssa ei sinne lähdetä laajentamaan ilman isoja kustannuksia.
  Muistan kun suunnitteluvaiheessa puhuimme ullakko/parvivarauksesta kattotuolien osalta, mutta tuolloin talomyyjä sanoi kattotuolien tulevan tässä tapauksessa paljon kalliimmiksi ja emmepä sitä siinä vaiheessa osanneet ajatella kuinka hyvä sijoitus tämä olisi ollut.
  Varsinkin nyt kun on kolme lasta ja isommat jo koululaisia, ei haittaisi yhtään jos heillä olisi joku oma paikka missä kavereiden kanssa hengailla. Ollaankin mietitty että kutsuttaisiin joku rakennesuunnittelija katsomaan ja kertomaan mitä muutos maksaisi, eipä sitten tarvitsisi jossitella. Ehkä sitten viimeistään kun teini-ikä iskee! 😉

  • suvi m

   No niinpä, olisi tosi kiva että lapsilla olisi jokin oma paikka! Ei minunkaan tekisi mieli antaa periksi, vaan haluaisin vielä selvitellä tuota yläparven mahdollisuutta…Huikkaa minulle mitä rakennesuunnittelija sanoo – olisi mielenkiintoista tietää! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *