Blogit
Valkoinen Harmaja

Meillä asuu sohvatuholainen

Kuten olen aiemmin kertonut, hankimme uuden sohvan (Adean Band) tähän kotiin. Ensimmäisen ”kunnon sohvamme” ja sillä olisi tarkoitus pärjätä mooonta vuotta.

Jo heti, kun hankimme sohvan, huomasimme, että meidän kisu tykkää upottaa kyntensä siihen. Niinpä päätimme, että hän saa alkaa heti ulkoilla vaikka olimme juuri vasta muuttaneet, ja onneksi se onkin sujunut hyvin. Kisu on yleensä ulkona jos emme ole kotona (lyhyitä aikoja). Öisin, kun kisu on sisällä, levitämme viltit sohvan päälle suojaksi.

Raapimisen estämiseksi ostin myös ihmisnenälle hajutonta suihketta, jonka pitäisi hillitä kisun raapimistarvetta. Ehkä siitä oli vähän apua, sillä hetkeksi sohva jäi rauhaan. En ole suihkuttanut sitä ainetta kylläkään kuin kaksi kertaa.

Arvatkaa vaan v***ttiko suorastaan tämä näky lauantai-iltana, kun tulimme kaupasta (kisu oli jäänyt sisälle):

Suurempien tuhojen estämiseksi sohvan runkoon olimme hankkineet Adealta myös käsinojansuojukset samasta kankaasta ja onneksi kisu oli raapinut sitä suojusta eikä sohvaa!

Ja onneksi minulla on sopiva ratkaisu tuohon pulmaan ja 10 min myöhemmin tuo kohta näytti tältä:

Paljon parempi! Ja salainen ase….

Lyijykynä, kun meillä ei mitään järeää neulaa sattunut olemaan (nuppineulalla homma ei onnistu). Harmittaahan tuo siltikin ihan valtavasti!

Tyypillistä tälle jutulle on vielä se, että juuri ennen kuin kisu oli tehnyt tuon pahimman tuhonsa, olin minä aiemmin päivällä korjannut hänen aikaisemmat, paljon lievemmät, tuhot piiloon.

Sohvan takaosa (täältä olin aiemmin samana päivänä korjannut kisun paljon pienempiä tuhoja)

Olemme juuri leikanneet kisun kynnet, mutta luulenpa, että se on vikatikki – taitaa raapimisvimma siitä vaan yltyä, jotta saa kyntensä taas teräviksi. Voi voi…arvatkaa vaan ärsyttääkö tällainen, vaikka tuhot saakin korjattua suhteellisen hyvin?!

Täytyy vielä mainita noista käsinojan suojuksista, että ne ovat muutenkin hyvät olemassa: käsinojathan likaantuvat helposti ja suojukset on kätevä heittää koneeseen aina silloin tällöin (kaikki sohvan päälliset ovat kyllä vesipestävät, mutta aina ei jaksa kaikkia päällisiä pestä). Toivoisin vain, että käsinojasuojukset olisivat koko sivun levyiset, eikä tällaiset ”kolmiot”:

Tuossa yllä olevassa kuvassa siis vielä kerran ne tuhot…taustalla näkyy myös olkkarin uusin valaisin. Tarkempi olohuonepostaus on tulossa kyllä…

Kommentit (39)

 1. suvi m

  >No niin, eiköhän rauhoituta nyt.

 2. Viivi

  >Meillä on Ht-collektionin Clara sohva samanlaisessa "vapaassa" asennossa kuin teillä. Siinä on niin tiukkaan kudottu kangas että kissojen on vaikea saada niitä lankoja. Leikkaan aina kolmen kissamme kynnen päät säännöllisesti sekin auttaa. Olemme laittaneet n. 1 m. korkean tolpparaapimispuun juuri tuohon selkänojan kulmaan. Löytyi vaalean harmaa eli samanvärinen kuin sohvamme. Toinen puun on makkarissa eli kun heräävät päikkäreiltä tykkäävät teroittaa siihen.Tuo sisalmaton hankinta kuulosti hyvältä idealta, varmasti pienikin riittää. Sohvanne on hieno :)Kun nyt niin kovasti on käyty keskustelua kissojen vapaana liikkumisesta niin juuri tänään luin Mtv3 sivuilta että taas on tehty lakialoite kissojen luvallisesta tappamisesta! Haloo!Pitäisköhän mennä marssimaan!

 3. 6 kissaa

  Tuossa aikaisemmin joku kertoi, että kissa ei saa ulkoilla Suomen lain mukaan vapaana, ja olisi tällöin lainsuojaton, jonka kuka tahansa saisi tappaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Tässä lakia kissan osalta

  Vuonna 2003 voimaan tullut järjestyslaki sallii kissan pitämisen vapaana. Muutama poikkeus tästä säännöstä ilmaistaan järjestyslaissa näin: Omistajan on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

  Kissalla on siis vapaa liikkumisoikeus koko maassa, eikä kissaa lain mukaan tarvitse pitää kytkettynä taajamassakaan.

  Lisäksi vuonna 1993 voimaan tulleessa metsästyslaissa säädetään, että kotikissalla on lain suoja koko maassa. Vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Villiintynyt kissa tunnistetaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Villiintynyt kissa mm. hankkii kaiken ravintonsa luonnosta. Sekä metsästyslaki että eläinsuojelulaki kieltävät seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön. Yksin ulkona liikkuva kissa ei missään nimessä ole sama kuin villiintynyt kissa.

  Jotta kiistatapauksilta vältyttäisiin, kannattaa naapurustossa keskustella kissan ulkoilusta ja sopia siitä, voiko kissan omistaja esimerkiksi järjestää suojan hiekkalaatikon päälle. Periaatteessa talokohtaiset järjestyssäännöt eivät voi kumota lain suomaa oikeutta.

  Kissan riistavietin vuoksi olisi hyvä, että kissaomistajat valvoisivat lemmikkiensä ulkoilua lintujen pesimäaikaan. Lisäksi kaupunkilaiskissojen oman turvallisuuden vuoksi kissat kannattaa ulkoiluttaa valvotusti.

  Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistys

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *