Blogit
Valkoinen Harmaja

Lempijuttuja Alvar Aallolta

Yksi kotimme käytetyimmistä huonekaluista vuosien varrella taitaa olla Alvar Aallon suunnittelema klassikko Jakkara 60. Lapsuudenkodissani oli niitä useita ja sieltä on tämäkin yksilö kulkeutunut meille. Parasta tässä jakkarassa on sen monikäyttöisyys: se soveltuu yhtä hyvin istuimeksi kuin pieneksi sivupöydäksi mihin tahansa huoneeseen. Käytämme jakkaraa usein vierasvarana, kun pöytään tarvitaan lisää istumapaikkoja. Viikonloppuna raahaan sen aamuisin nojatuolin viereen apupöydäksi kaffikuppia varten.

Kolmijalkainen versio on hiukan kiikkerä, joten lapsiperheeseen saattaa sopia nelijalkainen versio paremmin. Mutta kyllä kolmijalkaiseen tottuu, eikä meillä ole sattunut sen kanssa vahinkoja.

Ruokapöydälläkin on tällä hetkellä Aallon tuotantoa: asettelin neilikat Aalto-maljakkoon. Ja ”kuvausassistentti” ryntäsi taas heti paikalle. Pehmis-kissa pitää vedestä tosi paljon; aina pitää päästä tassulla sorkkimaan hanoja tai vesikippoja.

Löytyykö teidän kodista nämä samat Aallon klassikot? Veikkaisin, että Aalto-maljakko löytyy aika monelta…

Translation: One of our most used piece of furniture is Jakkara 60 designed by Alvar Aalto. It can be used as a stool as well as a small side-table. Another piece designed by Aalto is the Aalto vase on the dining room table. These are both timeless Finnish design classics.

Kommentit (34)

 1. nalle

  Käytettynä olen ostanut pyöreän pöydän ja siihen yksitellen 69-tuoleja. Kolmijalkajakkara löytyy punaisena sekä yo-lahjaksi aikoinaan saatu kirkas Aalto vaadi.

  • suvi m

   Varmaan aika moni on saanut yo-lahjaksi tai häälahjaksi Aalto-vaaseja…? Oikein suomalaiskotien klassikko. 🙂

 2. enni

  Hei, mistä teille on tuo sohva ostettu? 🙂 aivan huippu hieno 😀

  • suvi m

   Meidän sohva on Adean ”Band” ja olen hankkinut sen Sisustuksen Koodista.

 3. JohannaS

  Meiltä ei löydy muuta Aaltoa kuin Aalto-maljakoita. Niitä onkin kertynyt 16 kpl. Olen rajannut keräilyn siihen isoimpaan 160mm kokoon, ettei aivan levähdä tuo keräily. Muutama poikkeus on 140mm puumuottiin puhallettujen vuosimaljakoiden muodossa sekä yksi korkea. Ja myös sellainen ameebamainen vati leveillä reunoilla löytyy. Ensimmäisen Aalto- maljakkoni olen ostanut 20 vuotta sitten 🙂
  Terkuin JohannaS

  • suvi m

   Mahtava kokoelma Aalto-maljakoita. 🙂 Meillä taitaa olla niitä eri koossa yhteensä 5 kpl.

 4. Niitty

  Sukunimi velvoittaa ja meillä löytyy 2 nojatuolia ja ruokapöydät tuolit, jotka ovat menossa korjaamoon, satulat ovat vähän… huonossa hapessa. Aalto-maljakkoja on eri värejä ja kokoja reippaasti yli 10, muutama huippuarvokas ja muutama pienempi.

  Lisää vois ottaa pilvin pimein, kunhan lompakko vaan antais myöten.

  • suvi m

   Meilläkin on välillä olleet ne satulavyönojatuolit (tällä hetkellä ne ovat vanhempieni kodissa). Meidänkin pitäisi kunnostaa niitä jo hiukan, sillä toinen käsinoja irtoaa välillä.

 5. tikako

  Meiltä löytyy Aalto-maljakoita, mutta suuremmat Aalto-aarteet on vielä hankintalistalla. Erityisesti mustista baarituoleita haaveilen.
  Ja täältä löytyy muuten myös vesihullu kissatyttö 🙂 tykkää katsella sekä juoda vettä. Viime kesänä oltiin huolissaan kun kissa katosi pariksi viikoksi, mutta naapuri osasi kertoa, että joen rannassa se oleilee. Oli ressukka tainnut lumoutua siitä valtavasta vesimäärästä…

  • suvi m

   Onneksi teidän kisu löytyi! Meidän Pehmistä ei haittaa edes se, että hän vähän kastuu joskus lavuaarissa. Ihan höpö kissa. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *