Blogit
Valkoinen Harmaja

Keittiön kodinkoneet

Kun aloin kirjoittaa tätä postausta, huomasin, että tämä olisi pitänyt kirjoittaa jo paljon aiemmin – silloin kun kaikki nippelitieto kodinkoneista oli vielä tuoreessa muistissa. Nyt laitteiden mallien nimet ja ominaisuudet ovat jo unohtuneet. Yritin kaivella vanhoja kuittejakin, joissa olisi ollut tarkempaa tietoa, mutta urakka tuntui kovin työläältä. Niinpä kerron nyt ihan käytännön kokemuksia keittiömme kodinkoneista ilman sen suurempia ominaisuusanalyysejä.

Keittiömme on 14 m2 kokoinen. Keittiö jatkuu saumattomasti ruokailutilaan, joka olohuoneen kanssa muodostaa yhteisen suuren tilan. Tarkemmat piirustukset näet esim. täältä ja kaikki keittiöaiheiset postaukset löydät ”keittiö” tunnisteen avulla.

Pääosa kodinkoneistamme ovat Mieleltä. Tämä siksi, että halusimme laadukkaat kodinkoneet, joissa olisi alhainen energiankulutus. Toivottavasti nämä kodinkoneet palvelevat meitä vielä monta monta vuotta.

Aloitetaan astianpesukoneesta. Mielen astianpesukoneessa pidän erityisesti siitä, että haarukat ja veitset saa ladottua omalle tasolleen eivätkä ne ole sellaisessa perinteisessä korissa kuin monessa muussa astianpesukoneessa. Kuvia koneen sisältä en nyt ottanut, mutta niitä näkee esim. Mielen kotisivuilta.

Astianpesukone on integroitu keittiönkaapistoon, joten se on hyvin huomaamaton. Koneen viereisessä laatikossa säilytämme aterimia, mikä on kätevää konetta tyhjentäessä. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän astianpesukoneeseen. Ääni on hiljainen ja valittavissa on useampi eri pesuohjelma.

Mainittakoon tässä yhteydessä myös tiskiallas, josta onkin jo tullut kyselyitä. Allas on Blanco-merkkinen, huullettu teräsallas ja se on kooltaan melko suuri, 70 cm leveä, joten sinne mahtuu paljon tiskiä ”piiloon”. 😉 Ensimmäisessä talossammekin oli samankokoinen allas ja silloin totesimme, että sellainen on hyvin kätevä. Suuressa altaassa on myös tosi kätevä pestä uunipeltejä. Hana puolestaan on klassinen Vola, josta haaveilin monta vuotta.

Sitten siirrytään ”askel” eteenpäin ja ollaan uunin ja mikron kohdalla. Uuni on Mielen mallistosta ja se on ihan perus kiertoilmauuni. Uunissa on myös ajastustoiminto, jota käytämme usein. Eli uuni piippaa sitten, kun asetettu aika on mennyt umpeen. Muita (mahdollisia?) erikoistoimintoja ei ole tullut käytettyä. Ehkä pitäisi lukea ohjekirja tarkasti, että tietäisi mitä kaikkea mahdollisuuksia uunissa on.

Uunin yläpuolella on mikro, jonka valitsimme AEG:n mallistosta. Tähän vaikutti suurelta osin hinta. Mielen mikro olisi ollut huomattavasti kalliimpi ja koimme, ettei mikrosta kannata maksaa niin paljon. Tämän mikron kanssa on vähän sama juttu kuin uunissakin, eli en ole vielä tutustunut sen kaikkiin ominaisuuksiin, vaan käytän samoja asetuksia aina.

Käännytään sitten ympäri ja olemme lieden ja liesituulettimen luona. Induktioliesi on myös Mielen mallistosta.

Olen nauttinut siitä, että veden kiehumista ei tarvitse kauaa odotella induktioliedellä, mutta miinusta tulee siitä, että hipaisunapit eivät aina meinaa toimia. Joskus ruoka meinaa ihan kiehua yli jos napit eivät heti tottele. Meidän pitäisi kyllä selvittää onko tuossa jokin vika vai mistä ongelma johtuu. Tietystikään nappulat eivät toimi märillä käsillä, mutta tässä ei ole siitä kyse. Noissa napeissa on varmasti jotain häikkää…

Muuten liesitaso on ollut hyvä ja koen, että se on helppo pitää puhtaana. Pyyhin sen aina ruuanlaiton jälkeen kostealla rätillä ja käsittelen lieden silloin tällöin induktioliedelle tarkoitetulla kiillotusaineella. Naarmuja tasoon ei ainakaan vielä ole tullut yhtään.

Liesitason yläpuolella oleva liesituuletin on Lapetek Form V-mallinen. Juuri tämä sama liesituuletin meillä oli ensimmäisessäkin talossa ja tykästyimme siihen niin, että valitsimme sen taas. Pidämme liesituulettimen pelkistetystä muotokielestä ja imuteho on hyvä. Laite on myös hyvin helppokäyttöinen.

Sitten, kun taas pyörähdämme lieden edessä ympäri, on edessä kylmäkoneet. Ne ovat myös Mielen mallistosta. Vasemmalla on pakastin, jonka alaosan saa myös käyttöön kylmäkaapiksi yhden eristelevyn avulla. Tämä ominaisuus on kätevä esim. juhlien aikaan, kun jääkaappitilaa tarvitaan enemmän. Silloin osa pakastimesta muuttuu siis jääkaapiksi.

Jääkaappiosuus on oikealla. Jääkaapissa olen pitänyt erityisesti siitä, että se on hyvin tilava ja erilaiset lokerot ovat käytännöllisiä. Alhaalla on kaksi isoa laatikkoa, joissa säilytämme perunoita ja juureksia.

Koneiden lisäksi minulta on kyselty keittiömme tasoista, jotka ovat Okite-merkkistä komposiittia. Tasoihin olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Ne on helppo pitää puhtaana ihan vain kostealla rätillä pyyhimällä. Tasolle voi asettaa myös kuumia kattiloita, eikä se naarmuunnu. Suosittelen siis lämpimästi. Tässä vielä tarkempaa tietoa Okitesta Loimaan Kiven sivuilta:

”Okite on erinomainen keittiön- ja kylpyhuoneiden tasomateriaali, kestäen hyvin käyttöä  ja kulutusta, niin kuumaa kuin kylmääkin. Tämä kaunis ja kestävä materiaali on helppo pitää puhtaana, eikä se tarvitse kyllästystä eikä suojauskäsittelyä. Okite komposiittiin ei imeydy ruokaöljy, etikka, kahvi, viini eikä sitruunan mehu ja sen päällä voidaan leikata pinnan naarmuuntumatta. Okite ei ime kotitaloudessa käytettäviä pesu tai puhdistusaineita. Tiivis pinta suojaa yhtä hyvin bakteereilta kuin homekasvustolta. Okite on ”NSF” elintarvike käyttöön sertifioitu tasomateriaali. Okiten laaja valikoima värejä ja materiaalin estetiikka mahdollistaa henkilökohtaisen tyylisi toteutuksen.”

Toivottavasti tästä oli apua jollekin keittiötä suunnittelevalle. Toki saa kysellä jos jokin mietityttää.

Kommentit (36)

 1. Varpu

  Hei! sinulla on paras löytämäni sisustusblogi ja aivan ihana koti. Rakastan samanlaista modernia, selkeää tyyliä kuin sinä, vaikka olenkin sinua puolet vanhempi. Kertoisitko kokemuksia Okite keittiötasosta? Suunnittelemme keittiöremonttia ja valkoinen taso on haavenamme. Olen koukussa blogiisi jan katson päivittäin, mitä uutta olet sinne laittanut. KIITOS:)

  • suvi m

   Voi kiitos! Mukava kuulla, että olet tuota mieltä. 🙂

   Okitesta olen kirjoitellut monessakin postauksessa. Ne löytyvät varmasti helpoiten, kun kirjoitat tuonne blogini sivupalkissa olevaan hakukenttään sanan ”Okite”. Minulla ei ole Okitesta mitään negatiivista sanottavaa. Helppo pitää puhtaana eikä vaadi suurta huoltoa. Tasolle voi laskea kuumiakin astioita eikä se vahingoita pintaa. Tsemppiä keittiöremonttiin!

 2. Hanna

  Moi!
  Kotinne on todella kaunis!!!
  Me alamme rakentaa ensi kesänä ja suunnittelemani keittiö on melko identtinen teidän keittiön kanssa. Nyt kuitenkin pääsuunnittelija ja moni muu on kauhuissaan keittiön ”ikkunattomuudesta”. Kysyisinkin, onko sinua häirinnyt missään vaiheessa, että keittiössä ei ole isoa ikkunaa? Meilläkin välitilaan tulisi tuommoinen vaakaikkuna, mutta nähdäkseen siitä ulos, pitää tietty hieman kumartua. Itse olen ajatellut, että luonnonvaloa suurimman osan vuodesta on joka tapauksessa niin vähän, että huolellisesti suunniteltu valaistus olisi ikkunaa tärkeämpi. Enkä millään haluaisi rikkoa yläkaappien linjaa ikkunalla.. Mutta nyt arveluttaa kun joka suunnalta tulee negatiivisia kommentteja ja ihmetyksiä… Kiitos, jos ehdit kommentoida!

  • suvi m

   Onpa kummallista, että ikkunattomuutta on ihmetelty. Me emme itse törmänneet moiseen. Keittiömme aukeaa ruokailu+olohuonetilaan, jonka yksi seinä on melkein kokonaan ikkunaa, joten ehkä siksi kukaan ei meidän tapauksessa ihmetellyt sitä ettei keittiössä ole suurta ikkunaa. Minä en halunnut, että keittiöstä olisi näkymää tielle ja muutenkin meidän tien puolisen osan ikkunat ovat melko pieniä.
   Valon puutetta ei ole ollut. Mutta myönnän, että jos asuisimme jossain ”korvessa”, niin olisi mukavaa jos ruokapöydän vieressä olisi ikkuna (jolloin yksityisyyskään ei kärsisi).

   Tsemppiä rakentamiseen ja toivottavasti vastauksestani oli jotain apua…

 3. Laura

  Hei
  Meidän rakenteilla olevaan taloon on tulossa samaan tapaan uuni ja mikro päällekkäin, näiden viereen kylmäkalusteet. Itseäni mietityttää vielä tuo uunin ja jääkaapin vierekkäin laittaminen. Paljonko teillä on näiden etäisyys toisistaan? Onko sinua häirinnyt että uunin vieressä ei ole laskutilaa?

 4. S

  Moikka!
  Sinulla on todella unelmien keittiö! 🙂 Olisin kysynyt, että mistä on nuo ihanan yksinkertaiset vetimet? Ovatko ne kaikki saman mittaisia vai meneekö kaapin leveyden mukaan? Entä onko yläkaapeissa jonkunlainen avausmekanismi?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *