Blogit
Valkoinen Harmaja

Kamerakalustoni

Saan melko usein kysymyksiä valokuvaamiseen ja kuvauskalustooni liittyen. Siksi päätin tehdä siitä ihan oman postauksen ja kyselinkin teiltä lisäkysymyksiä jo aiemmin – kiitos niistä! Valokuvausinnostukseni syttyi bloggaamisen myötä ja on kai tässä vuosien varrella tullut opittuakin jotain, vaikka minusta tuntuukin siltä, että en teknisesti tiedä valokuvaamisesta juuri mitään. Säädän asetuksia oman silmän mukaan, enkä aina osaa puhua asioista oikeilla termeillä. Niinpä tämän postauksen ideana on kertoa teille kuinka kuvaan ja mitä kalustoa käytän, ei sen tarkemmin ohjeistaa ketään. Tietysti on kiva jos saatte tästä vinkkejä tai jos osaatte puolestanne neuvoa minua jossakin jutussa.

Aloitin tämän postauksen tekemisen niin, että asettelin kameran jalustani eteisen puolelle ja otin samasta kohtaa kuvia käyttäen jokaista objektiiviani. Näin näette kuinka laaja-alaisia kuvia milläkin objektiivilla saa. Kameran asetuksia (1/25 F4.0 ISO800) en muuttanut objektiivien vaihdon välissä. Kamerani on Canon 5D Mark II ja hankin sen kolmisen vuotta sitten. Nämä ensimmäiset kuvat jouduin ottamaan iPadilla, joten pahoittelen kuvan huonoa laatua. Muulla tavoin en voi kamerastani tai objektiiveistani ottaa kuvaa.

jalusta

Kamerajalustani on Manfrotto-merkkinen ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Ensimmäinen kamerajalustani meni aika nopeasti rikki ja siksi päätin hankkia tukevan jalustan, jossa ei olisi hauraita muoviosia. Tämä jalusta on nyt kestänyt käytössäni kolme vuotta. Täytyy kyllä myöntää, että käytän jalustaa melko harvoin. Minun tapani kuvata on sellainen, että saatan vaihdella kuvakulmaa ihan muutamilla senteillä vain ja siksi koen, että jalustan jatkuva säätäminen olisi liian työlästä. Ehkä sellainen yksijalkainen jalusta, josta saisi vain sopivasti tukea, olisi hyvä minulle…

objektiivit_teksti

Objektiiveja minulta löytyy yhteensä viisi kappaletta. Kameran mukana tuli Canon EF 24-105 mm zoom-objektiivi ja perus 50 mm objektiivi minulla oli jo ennestään vanhassa Canonissani. Sittemmin hankin vielä 50 mm macro-objektiivin, 35 mm Sigman sekä Tamronin zoomin 70-300 mm.

Eli kun olin asettanut kameran paikoilleen eteiseen aloin ottaa kuvia samasta kohdasta eri objektiiveilla. Alla olevista kuvista näette kuinka laaja-alaisia kuvia milläkin objetiivilla saa. Zoom-objektiivien kuvat otin ilman, että zoomasin yhtään. Näitä seuraavia kuvia ei myöskään ole käsitelty kuvankäsittelyohjelmalla ollenkaan, ellei erikseen mainittu.

Canon Compact Macro 50 mm:

IMG_4461

Kuvaan ehdottomasti eniten 50 mm macrolinssilläni. Minusta 50 mm objektiiveilla tulee parhaimmat kuvat, sillä jäljitteleehän tuo 50 mm kuvalaajuus ihmissilmän luontaista näkökenttää. Tässä objektiivissa on vain se vika, että se ei aina meinaa tarkentaa, vaan tarkennus junnaa edes takaisin. Se korjaantuu yleensä tarkennuspistettä vaihtamalla.

Tamron 70-300 mm:

IMG_4462

Tamronin 70-300 mm objektiivin innostuin hankkimaan siksi, että vanhassa kamerassani minulla oli vastaavanlainen objektiivi ja pidin siitä millaisia lähikuvia sillä saa. Yllä oleva kuva ei anna tuolle objektiiville oikeutta, sillä tarkennuspiste on vähän missä sattuu (vai unohtuiko se kokonaan määritellä), eikä tämä objektiivi ole minusta parhaimmillaan tällaisessa kuvakulmassa. Mutta tässäpä yksi esimerkkikuva, jonka olen tällä objetiivilla ottanut:

kummituspuu

Olen oikeastaan löytänyt tämän Tamronin objetiivin uudestaan, kun eräs lukijani kyseli siitä minulta sähköpostissa. Sillä ei sisällä saa kovin laajoja kuvia otettua, mutta varsinkin tällaisiin lähikuviin se sopii minusta hyvin. Se tuo ihan erilaista syvyyttä kuviin verrattuna siihen, että ottaisin samanlaisen kuvan jollain toisella objektiivillani.

Sigma 35 mm:

IMG_4466

Sigman 35 mm objektiivin ostin viime keväänä, kun halusin hankkia 50 mm:stä objektiivia laajemman kuvakulman antavan objektiivin. 35 mm:stä olin kuullut paljon hyvää muilta bloggareilta ja voinkin sanoa, että se on ollut oikein hyvä hankinta. Käytän tätä silloin, kun haluan ottaa laajempia yleiskuvia kotoamme.

Canon EF 24-105 mm:

IMG_4467

Canonin 24-105 mm zoom-objektiivi tuli kameran mukana. Käytän sitä yleensä ulkokuvissa sekä erilaisissa tilaisuuksissa (esim. lasten juhlissa), kun kuvaustilanteet vaihtelevat. Tämän objektiivin huonoja puolia ovat se, että se tummentaa kuvan reunoja silloin tällöin (eli vinjetoi) ja se saattaa myös pyöristää kuvaa varsinkin zoomia käytettäessä (tuollekin ominaisuudelle on varmaan olemassa jokin tekninen termi, ”lens correction” korjaa sen Photoshopissa…). Molemmat epäkohdat saa kyllä korjattua kuvankäsittelyllä. Eli yllä olevan kuvan korjasin Photoshopissa seuraavanlaiseksi:

IMG_4467korjattu

Canon 50 mm:

IMG_4470

Canonin 50 mm objektiivi oli ensimmäinen irrallinen objektiivi, jonka hankin jo ensimmäiseen järjestelmäkameraani. Onneksi se sopii myös nykyiseen 5D Markiini. Tämä onkin oikein hyvä perusobjektiivi, mutta jostain syystä käytän enemmän sitä 50 mm macroa. Mitään selkeää eroa en kyllä noiden kahden välillä omassa käytössäni huomaa.

Minulla on myös lisäsalama, jota en käytä juuri ollenkaan. Minusta salama antaa aina kalsean valon kuviin, vaikka ohjaisikin se osoittamaan kohti kattoa ja näin hajoittamaan lisävaloa. Myönnän kyllä, että en ole tarpeeksi perehtynytkään salamani asetuksiin. Jos kuvaan pimeällä, suurennan ISO-arvoa ja teen loput säädöt kuvankäsittelyssä.

Kuvaan aina RAW-formaatilla, sillä se mahdollistaa kuvankäsittelyn paljon monipuolisemmin. Olen niin hätäinen, että joskus kuvatilanteessa saattaa jokin asetus olla vähän vinksallaan, eikä kaikkia seikkoja huomaa ennen kuin on siirtänyt kuvat koneelle. RAW-kuvissa pienet epäkohdat on paljon helpompi muokata. Kuvankäsittelyyn käytän Photoshopia, mutta se aihe vaatii kyllä oman postauksensa.

Olen ollut todella tyytyväinen kameraani ja kuvieni laatu parani huomattavasti sen hankittuani. Valaistus on kuitenkin tärkeintä kuvan onnistumisen kannata. Paras kuva syntyy luonnonvalossa kylpevässä tilassa (ei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa). Tähän vuodenaikaan valokuvaaminen on ollut erittäin haasteellista, sillä valoisaa aikaa on niin vähän – tai se vähäinenkin päivänvalo on tullut sään takia harmaan pilviverhon läpi. Se kyllä lisää bloggaajan stressiä. 😉

Ongelmia on aiheuttanut myös kahden sävyinen valo, sillä ulkoa tuleva valo on vähän sinertävää, kun taas valaisimien valo on (meillä) lämpimän sävyistä. Jos haluan pitää kuvassa valaisinta päällä, tulee kuvaan väistämättä eri sävyisiä valoja. Onneksi päivät pitenevät koko ajan ja kohta tuo ongelma väistyy.

Kamerani järeä koko on ainoa miinuspuoli, jonka kamerastani keksin. Siksi kameraa tulee harvemmin otettua mukaan. Olenkin miettinyt toisen pienemmän kameran hankkimista. Olympuksen kameroista olen kuullut paljon hyvää ja sellainen olisikin varmasti oiva kakkoskamera…

Translation: A few words on my camera equipment and photoshopping. Only in Finnish this time, sorry.

Kommentit (42)

  1. Hanna

    Kiitos hyvästä postauksesta! Ihailen aina sinun hyviä kuvia, mutta myös taitavaa kuvakulmaa ja stailausta, sillä osaat asetella kuvien esineet ”oikeisiin” paikkoihin.

    • suvi m

      Voi kiitos positiivisesta palautteesta! 🙂 Ei ne kuvat aina ihan nappiin mene, mutta joskus sekaan sattuu sellaisiakin kuvia, joista itsekin innostuu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *