Blogit
Valkoinen Harmaja

Ekologisuus näkyy valinnoissa

Elisa Minä ja Morris -blogista kirjoitteli minulle sähköpostissa Joutsenmerkin Ekoasumishaasteesta ja haatoi minut osallistumaan. Olin kyllä huomannut haasteen jo Facebookissa aiemmin, mutta ohittanut sen kiireessäni. Aihe on tärkeä ja minusta sitä voi lähestyä niin monesta näkökulmasta, joten päätin tarttua haasteeseen.

Useinhan ekologisesta sisustuksesta tulee (ainakin itselleni) mieleen runsas ja värikäs retrosisustus, jossa on paljon kirpputorilta hamstrattuja tavaroita. Mutta ei ekologisen sisustuksen tarvitse välttämättä olla sellaista. Sitä voi toteuttaa monella tyylillä, miten parhaiten itselle sopii. Ja tärkeää onkin juuri se oman tyylin löytäminen ettei sisustusta tarvitse muuttaa vähän väliä, kun mieltymykset vaihtuvat.

Voisin tietysti aloittaa kotimme ekologisen tarinan jo rakentamisvaiheesta: kalliolämmöstä, laadukkaasta talopaketista ja energiatehokkaista kodinkonevalinnoista jne. Mutta haluan nyt kuitenkin keskittyä sisustamiseen ettei sepustuksestani tule liian pitkä. Minulle ekologisuus sisustuksessa tarkoittaa ennen kaikkea laadukkaita ja ajattomia materiaaleja ja huonekaluvalintoja, pitkäikäisyyttä. Tämä alkaa jo pintamateriaalien valinnasta: kun ne on valittu ajattomasti ja luonnonmukaisesti, on luotu hyvä pohja pitkäaikaiselle sisustukselle.

eko_klassikot

Sanonta kuuluu ”köyhän ei kannata ostaa halpaa” ja minusta tuo lause pitää usein paikkaansa. Satsaamalla kerran pikkuisen enemmän laadukkaisiin huonekaluihin, designklassikoihin, tulee hankinta pidemmällä aikavälillä paljon halvemmaksi ja ennen kaikkea ekologisemmaksi kuin muutaman vuoden välein hankitut edullisemmat huonekalut. Tässäkin valinnassa täytyy lähteä siitä, että tuntee oman tyylinsä ja tietää mistä pitää. Tällöin valintoihin ei kyllästy.

Ajattomat klassikot näyttävät vuodesta toiseen raikkailta, kun sisustus muulla tavoin – pienin keinoin – tuodaan nykypäivään. Ja mikä parasta, näistä huonekaluvalinnoista on iloa moniksi kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, sukupolvelta toiselle. Esimerkisi monet kotimme Artek-klassikoista ovat peruja lapsuuteni kodista 30-vuoden takaa.

eko_diy

Kaikki itse tehty ja tuunattu on tietysti myös hyvin ekologista. Meidän kodissamme itsetehty näkyy lukuisina anopin neulomina kauniina tekstiileinä (on pikkutyynyjä ja torkkupeittoja) sekä Mankun nikkaroimissa huonekaluissa. Terassin pöytä koostuu kokonaan rakennusvaiheen jämäpuutavarasta. Lankkuja riitti myös pihalle raajaamaan nurmialueita kävelyreiteistä. Makuuhuoneen sängynpäädyn Mankku nikkaroi jo ensimmäiseen taloomme. Viimeisin tuotos on tyttären kirjoituspöytä, johon Mankku hitsasi pöydänjalat; vanerilevy oli ylijäämäpala toisesta pöydästä.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vanhoille huonekaluille pitää antaa uusi elämä. Niillä on usein myös paljon tunnearvoa. Tämän takia halusin uudistaa vanhan nojatuolin, joka on ollut perheessämme yli 20 vuotta. Nojatuoli-rahi-yhdistelmään on uusittu päälliset jo pariin otteeseen ja nyt viimeisimpänä teetin siihen valkoiset irtohuput ompelijalla. Olisi ehkä saattanut tulla edullisemmaksi ostaa uusi nojatuoli Ikeasta, mutta se ei varmasti olisi ollut yhtä hyvä istua ja etenkään yhtä rakas.

eko_kierratettya

Tärkeä osa ekologisuutta on tietenkin kierrättäminen. Tämä voi tarkoittaa juuri aiemmin mainittujen klassikkohuonekalujen kierrättämistä tai vaikkapa kirpputorilöytöjen hyödyntämistä sisustuksessa. Minusta sisustuksessa täytyy olla kerroksellisuutta, jotta koti ei jää hengettömäksi. Jo muutamalla vanhalla maljakolla saa aikaa aivan uudenlaista mielenkiintoa kodin sisustusasetelmiin. Kirpputorilöydöistä voi myös itse tuunata jotain oman näköistä: tästä esimerkkinä makuuhuoneen valaisin, johon vaihdoimme pitkän johdon, joka kannattelee valaisinta katosta saakka.

En malta kuitenkin olla palaamatta rakentamisvaiheeseen. Silloinkin kannattaa ottaa huomioon voisiko jostain löytää jotain käytettyä tai jämätavaraa. Budjetti on rakentamisen aikana usein tiukilla, joten tuollaisista löydöistä saattaa tulla mukavia säästöjäkin. Me löysimme saunatuvan kylpyhuoneen suuret seinälaatat eräästä outlet-myymälästä. Oikeasti nuo laatat ovat ylijäämätavaraa Helsinki-Vantaan lentokentältä. Onneksi eivät menneet roskiin.

Toinen jämätavara, jota on hienosti hyödynnetty ovat vanhat sälekaihtimet, joista kokkolalainen Anna Nygård valmistaa kauniita ja käytännöllisiä sälekoreja. Mahtava idea!

eko_kotimaista1

Itse miellän myös kotimaisuuden osaksi ekologisuutta. Haluan suosia suomalaisia pienyrittäjiä, jotka usein valmistavat tuotteensa eettisin ja ekologisin perustein. Myös designhuonekalut ostan mielummin pienistä suomalaisista liikkeistä kuin ulkomaisista nettikaupoista, sillä haluan tukea yrittäjyyttä. Tämä on minusta ekologinen valinta myös siltä kannalta, että tuotteita ei rahdata toiselta puolelta maapalloa kotiovelle.

Ja nyt olin vielä niin ekologinen, että käytin tässä postauksessa jo kertaalleen julkaistuja kuvia. Kierrätystä! 😉

Tarttukaahan muutkin bloggaajat tähän haasteeseen!
Lisätietoa löydät Joutsenmerkin sivuilta.

Kommentit (16)

 1. Elisa

  Wau, oletpa tehnyt perusteellisen postauksen aiheesta! Teillä todellakin ekologisuus näkyy asumisessa monella tapaa. 🙂

  Elisa
  http://minajamorris.blogspot.fi/

  • suvi m

   Kiitos sinulle vinkistä vielä! 🙂

 2. Anne-Maria

  Olipa hyvä postaus! Olen kanssasi samaa mieltä. Varsinkin kodin sisustamisen kerroksellisuudesta ja siitä, että ainakin osalla tavaroista tulisi olla ”historia”, Omassa kodissani sitä ei ehkä ole niin paljon kuin haluaisin, koska joskus käy niin, että ”lusikat laitetaan jakoon” ja osa rakkaista tavaroista poistuu pakosta… Onneksi jotain on säilynyt 70-luvulta asti. Ja pienillä yksityiskohdilla saa uuteenkin kotiin tuota toivottua kerroksellisuutta ja henkeä, kuten totesit. Mukavaa syksyä!

  • suvi m

   Kiitos, mukava kuulla! 🙂

   Onhan se niin ettei kaikkea voi kuitenkaan säilyttää monestakin syystä, mutta onneksi jo muutamalla huonekalulla tai esineellä saa luotua sisutukseen kerroksellisuutta. Täydellisyyttä pitää vähän rikkoa.

   Mukavaa syksyä sinnekin! 🙂

 3. Jenni/Talosanomat

  Vastailinpa haasteeseen! 🙂
  http://www.talosanomat.fi/sisustajan-ekohaaste/

  • suvi m

   Kiva juttu. Huomasinkin tuon jo. 🙂 Niin kauniit kuvat taas.

 4. Elena

  Kiinnostava postaus! Kiitos tästä! Tosiaan jo se, että rakentaa omakotitalon, on jo aika iso ekosynti. Onneksi sitä voi lieventää rakentamalla järkevämmin. Löysin tällaisen linkin, joka saattaa kiinnostaa monia tämän blogin lukijoita: http://www.rakentajanekolaskuri.fi/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *