Blogit
Valkoinen Harmaja

DIY: liukuovi

Minulta kysytään usein tarkempia ohjeita eteisen liukovestamme. Olen luvannut kirjoittaa siitä jo aikoja sitten, mutta nyt vihdoin sain aikaiseksi. Kuvituksena vanhat, liukuoven tekopäivänä otetut kuvat (postaus täällä).

Eli liukuovi syntyi siten, että haimme ensin vanerifirmasta oikean kokoisen vanerilevyn. Aikomuksenamme oli hankkia kaksi ohuempaa vanerilevyä ja kiinnittää ne kehikkoon, jotta ovi ei muuttuisi vinoksi ajan myötä puun elämisen takia. Vanerifirman myyjä sai meidät kuitenkin vakuutettua, että yksi paksumpi levy riittää, joten ostimme sitten yhden 20 mm levyn. Rautakaupasta haimme valmiin kiskopaketin, johon kuului kaikki tarvittavat osat.

Ensin Mankku maalasi vanerilevyn muistaakseni ihan samalla maalilla kuin sisäseinämmekin (sävy Tikkurilan ”Paperi”). Sitten hän porasi reiän oven aavaamista ja sulkemista varten. Olimme yhdessä katsoneet reiän paikan. Sitten tuli kiskon kiinnittämisen vuoro. Kisko oli sellaista mallia, joka olisi pitänyt kiinnittää kattoon, mutta me teimme niin, että kiinnitimme kiskon paksuun puupalkkiin. Puupalkki ruuvattiin sitten vaatehuoneen seinään kiinni. Kuva vaatehuoneen puolelta:

Ovi ikäänkuin roikkuu kiskossa. Kiskopaketin mukana tuli vielä lattiaan kiinnitettävä osa, joka estää ovea liikkumasta eteen ja taaksepäin, mutta meidän käytössä se irtosi lattiasta hyvin pian asentamisen jälkeen. Se olisi kannattanut kiinnittää jotenkin muuten kuin liimaamalla, mutta emme halunneet tehdä laattaan reikiä. Ihan hyvin on ovi toiminut ilman sitäkin, vaikka se kyllä vähän heilahteleekin.

Lattialistan takia ovi ei sulkeudu aivan täysin, mutta meitä se ei haittaa. Jos haluaisi, että ovi liukuisi vastakkaiseen seinään asti kiinni, voisi lattialistaan tehdä siihen kohtaan kolon.

Liukuovi on nyt ollut melkein vuoden ahkerassa käytössä ja on ollut oikein toimiva. Vähän se on kyllä tullut vinoksi puun elämisen myötä, mutta ei minusta häiritsevästi. Oikein näppärä systeemi!

Toivottavasti tästä oli apua liukuovea suunnitteleville. Saa toki kysyä tarkennuksia. 🙂

Kommentit (21)

  1. Paula

    Vieläköhän huomaat kysymyksen vanhemmasta postauksesta… Olisin ollut utelias tietämään vielä mitä vaneria käytitte, koivuvaneria kenties? Tässä suunnitellaan vaneriovea meillekin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *