Blogit
Valkoinen Harmaja

Avohyllyt keittiössä

patalappu-kurkistaa

Aikanaan haikailin avohyllyjä keittiöön ja myöhemmin sellaiset sitten kotiutuivatkin meille. Säilytin hyllyssä ihanimpia astioitani: kauniita kannuja ja kermakkoja. Alkoi kuitenkin tuntua, että kovin käytännöllinen ratkaisu avohyllyt keittiössä ei ollutkaan, sillä juuri esillä olleita astioita tuli käytettyä harvemmin ja hyllyyn kerääntyi vain pölyä.

Muutama viikko sitten tyhjensin hyllyt ja laitoin niihin esille sellaisia astioita, joita käytämme usein: suuria kahvikuppeja pääasiassa. Nämä astiat eivät ainakaan ehdi pölyyntyä ja hyllyillä on oikeasti funktio.

Silti on selvää ettei meidän huushollissa toimisi keittiö, jossa olisi pelkästään avohyllyjä yläkaappien sijaan. Onko sinun keittiössäsi avohyllyjä? Pysyvätkö ne siistinä?

P.S. Kuka bongaa patalapun? 😉

Kommentit (19)

 1. Katja

  Avohyllyt on tosi nättejä, mutta itse olen niin laiska pölyjen pyyhkijä, ja astiat pölyisillä hyllyillä kun ei oikein houkuttele, niin kaapeilla mennään 🙂

  • suvi m

   Juuri noin minäkin ajattelen! 🙂

 2. Anne

  Minulla on pienessä keittiössäni pelkästään avohyllyjä yläkaappien paikalla. Tason yläpuolella on kaksi pitkää hyllyä: ylemmällä on vanhoissa Iittalan lasipurkeissa kaikki kuiva-aineet ja alemalla käyttöastiat: kupit, lasit ja kulhot ylösalaisin (astioihin ei mee pölyä).
  Pidän tätä ratkaisua niin käytännollisena, kuin esteettisenä. Hyviä puolia käytössä ovat mm. kaappien aukaisuun ei mene aikaa, kaikki kaunnisti käden ulottuvilla, vieraat ei kysele mistä löytää lasin, tason ylle saattoi laitaa kauniita riippuvalaismia..
  Estettisyyshän on päivän selvää kun esillä on pelkästaan kaunista ja harmoonista. Pölyt pyyhin noin neljä kertaa vuodessa. Samalla pesen Iittalan purkeista lasikannet tiskikoneessa ja kaikki astiat tiskikoneessa. Jos laiskotuttaa tämä homma, muistutan itselleni, kuinka entisessä kodissani tein tämän saman ilman tiskikonetta.
  Ja tekeehän ihminen kaikkea kummaa kauneuden tähden, mm kävelee korkokantakengillä. 😀

  • suvi m

   Niinpä, kauneuden tähden voi vähän nähdä vaivaa. 🙂 Meillä vaan kerääntyy ylipäänsä pölyä tosi paljon (johtuu varmaan kaikista koristetyynyistäni yms.) ja tuntuu, että koko ajan pitäisi imuroida. Pääasiahan on, että itse kokee että arki pelaa. Ja sinun hyllysi kuulostavat tosi kauniilta – iittalan lasipurkit näyttävät varmasti ihanilta.

 3. Kati

  Ei ole eikä tule 🙂 Meillä on iso keittiö, joka remontoitiin täysin viime kesänä kun muutimme nykyiseen asuntoon. Vaikka tila olisi siis antanut myöten (jotenkin ajattelen että avohylly laitetaan sitten jos on ylimääräistä tilaa…hassua ehkä) en harkinnut hetkeäkään avohyllyjä, sillä haluan ”kaiken” olevan ovien takana piilossa. Samasta syystä ei ole myöskään lasiovia. Nyt on sitten paljon kaappeja joista osassa on edelleen tyhjiä hyllyjä 🙂

  • suvi m

   Voi olisipa meilläkin kaappeja, missä olisi tyhjiä hyllyjä! Tavaraa on ihan liikaa. Koko ajan mietin, että pitäisi karsia ja järjestellä, mutta aikaa ei tunnu löytyvän. Pitäisi saada sellainen karsimis-järjestelyloma. 😀

 4. MiiaK

  Asumme 70-luvun alussa rakennetussa MOMO-kodissa, 50m2 kaksiossa. Asunnossamme on rakenusaikakaudelle tyypillinen, asunnon kokoon nähden iso keittiö, jonne mahtuu myös ruokapöytä neljälle. Remontoimme keittiön pari vuotta sitten putkiremontin yhteydessä ja halusin ehdottomasti yläkaapittoman ratkaisun. Olohuoneesta on suora näkymä keittiöön ja mielestäni yläkaapittomuus avartaa tilaa huomattavasti. Oviaukon viereen, sivuseinälle tuli yksi korkea kaappi jääkaapin viereen ja koska samalle seinustalle jäi vielä seinätilaa päätin laittaa siihen pari pitkää avohyllyä. Vaikka en ole mikään suuri siivousintoilija, niin niiden siistinä pito on helppoa ja myönnän myös pölynsiteokykyni olevan, juuri siinä hektisessä lapsiperhearjessa, aika korkea.

  Avohyllyissä meillä on alemmalla hyllyllä arjessa käytössä olevia kahvikuppeja ja kippoja. Ylähyllyllä taas kauniissa lasipurkeissa kuivia ruoka-aineita kuten mysliä, pastaa, kuivattuja sieniä, jne. Ylähyllyn pölyt eivät näy, joten sitä tulee siivottua harvemmin, mutta alahyllyn pyyhkiminen sujuu hetkessä, varsinkin kun suurinosa astioista sattuu olemaan samaan aikaan pesussa. Vietän itse paljon aikaa ruoanlaiton ja leipomisen parissa, joten halusin tehdä keittiöstä toimivan, mutta myös kauniin. Kaappitilaa ei ole ylenmäärin, mutta olenkin pyrkinyt säilyttämään vain sellaisia astioita ja tavaroita joille on oikeasti käyttöä ja uutta hankin harkiten. Kerran vuodessa käyn kaapit läpi. Nyt olisi taas keittiön kevätsiivouksen aika, jolloin imuroin ja pesen kaikki kaapit sisältä ja samalla laitan käyttämättömät tavarat kiertoon.

  • suvi m

   Kuulostaa teidän perheelle oikein toimivalta ratkaisulta ja niinhän sen pitää ollakin. 🙂 Tuollainen kevätsiivous minunkin pitäisi tehdä! Saisi vain tartutettua karsimisvimman myös isäntään ja vielä kun löytyisi tarpeeksi aikaakin…

 5. Muuttuva kotini Päivi S

  Vuosi sitten kun tehtiin remonttia muihin tiloihin, niin mietin silloin jo avohyllyjä keittiön tiskikaapin tilalle. Ruotsissahan tiskikaappeja ei ole ollenkaan ja meilläkin se tahtoo aina keräntyä kaikesta ylimääräisestä. Löysinki nyt kivan avohylly idean, kun vain joku tekis sellaisen :). Olis vähän kevyempi ilme mitä nyt tällä hetkellä, tuntuu että yläkaapit pienellä seinällä kaatuu päälle. Pölyjä joutuu kyllä enemmän silloin pyyhkiin :/, mutta avohyllyt antais taas uutta ilmettä 15-vuotta vanhaan keittiöön…jaksais taas vähän aikaa katella, koska nyt ei ole rahaa laittaa uutta keittiötä :(.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *