Blogit
Tyrniä ja tyrskyjä

Viikko 3: Tuhti italialainen jauhelihakastike – Ragu alla Bolognese

Tällä viikolla on keskiviikkona vietetty Italialaisen keittiön kansainvälistä päivää IDIC, joka on aina tammikuun 17. päivä. Kyseisenä päivänä italialaiset kokit pitkin maailmaa valmistavat Tagliatelle al Ragu alla Bolognesea perinteisellä ohjeella. Ragu alla Bolognese on peräisin Bolognan kaupungista ja siitä on tullut yksi tunnetuin ja suosituin italialaisen keittiön ruokalaji. Meillä on ollut ilo herkutella Vepan kokkailuilla tänä viikonloppuna, sillä olen edelleen petipotilas. Eilen leijaili hienostuneet italialiset tuoksut pitkin poikin, kun kokki valmisti ragua. Aloitti jo hyvissä ajoin ennen ruoka-aikaa, sillä kastikkeen parhaat aromit tulevat esiin hitaasti hauduttelemalla. Mitä isompia lihapaloja, sitä pidempään kannattaa pataa pitää porisemassa, neljä tuntia ei ole lainkaan tavatonta. Tämä on meillä varsin suosittu resepti ja ensimmäisen kerran oikeaa ragua on saatu Italian reissulla. Reseptit hiukan vaihtelevat sen mukaan, mistä päin Italiaa ne ovat. Pohjoisessa Ragun valmistuksessa käytetään juurikin jauhelihaa ja etelässä taas isompia lihapaloja, jotka pitkän haudutuksen jälkeen otetaan kastikkeesta pois ja tarjoillaan erikseen. Kastikkeeseen käytetään usein halvempia ruhon osia ja se tarjoillaan pastan kanssa, italialainen valitsee maccheronin, rigatonin tai gobbin, tuorepasta sopii myös erityisen hyvin. Tämä on myös aivan loistava kastike lasagnen tekoon. Kansainväliset reseptit poikkeavat perinteisistä usein siinä, että ne valmistetaan nopeammin, eikä niissä useinkaan ole maitoa. Lisäksi italialainen ei mausta ruokaansa kovin voimakkaasti, joten jos makua tuntuu olevan liian vähän, ei varmastikaan ole kiellettyä lisätä hiukan rosmariinia, valkosipulia, basilikaa ja oreganoa. Perinteisessä reseptissä kun käytetään sian kyljen tilalla pancettaa, joka on usein maustettu juurikin rosmariinilla tai valkosipulilla. Liiallinen valkosipulin maku kuitenkin italialaisten mielestä peittää ruuan oman hienostuneen maun. Ragu alla Bolognese on juurikin sellaista talvisen pakkaspäivän lohturuokaa, jota valmistetaan hartaasti kaikella rakkaudella patojen poristessa pitkin päivää ja herkullisten tuoksujen leijaillessa. 

Ragu alla Bolognese

Ainekset

600 g
naudan jauhelihaa
400 g
sian jauhelihaa
200 g
sian kylkeä
100 g
sipulia
100 g
porkkanaa
100 g
sellerin varsia
1 kg
Mutti kuorittuja tomaatteja
3 dl
kuivaa valkoviiniä
5 dl
maitoa
3 kpl
laakerinlehteä
1-2 tl
suolaa
0,5 tl
mustaapippuria

Tee näin:

Yhdistä jauhelihat ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paista kuutioitu sian kylki isolla pannulla, kunnes rasva on sulanut. Lisää silputtu sipuli ja anna ruskistua, lisää kuutioitu porkkana ja silputtu selleri, anna aavistuksen ruskistua. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha, paista jauheliha ruskeaksi. Lisää viini, anna kiehahtaa, lisää tomaattimurska. Anna kiehua miedolla lämmöllä parin tunnin ajan, jotta kastikkeesta tulee paksua, jos kastikkeesta meinaa tulla liian paksua, lisää hiukan lihalinetä. Lisää maito ja anna porista vielä tunnin verran. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Tarjoile tuoreen tagliatellen ja parmesaaniraasteen kera. Italialainen ei mausta ruokia kovinkaan voimakkaasti, joten jos tuntuu että makua ei ole tarpeeksi, voi kastiketta maustaa rosmariinilla, valkosipulijauheella ja basilikalla sekä oreganolla.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.