Viikko 2: Italian hekumaa, minestrone

Italialainen keittiö, la cucina Italia, on valloittanut koko maailman. Loistavista raaka-aineista rakkaudella ja intohimolla hitaasti haudutellen valmistetut herkut maistuvat kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan jokaiselle ja vaatimattomista maalaisperinteistä ovat saaneet alkunsa monet maailmankuulut ruokalajit. Ruokia ei mausteta pilalle, vaan niissä maistuvat aidot maut. Lisäksi viinivalikoimat ovat valtavat, jäätelö on maailman parasta ja tiramisu lumoavaa. Italialaiset osaavat ruuan valmistuksen salat ja ennenkaikkea ruuan nauttimisen taidot, sillä muuten ehkä hiukan kiivastempoinen kansa rauhoittuu ruokapöydän ääreen herkkuja nauttimaan ja sulattelee ruokansa rauhassa. Usein aterioilla nautitaan montaa ruokalajia ja ruokailu aloitetaan alkupaloilla, antipasti, per favore. Tämän jälkeen nautitaan alkuruoka ja pääruoka, joka on lihaa tai kalaa lisukkeilla. Pasta on perinteisessä italialaisesa keittiössä alkuruoka, joten listalta tilattu pasta-annos saattaa olla yllättävän pieni. Seuraavaksi nautitaan jälkiruoka, mahdollisesti joku hyvä jälkiruokaviini ja koko komeus päätetään kunnon kahviin. Kesäisin tarjolla on aterian lopuksi raikasta Limoncello sitruunalikööriä, jota meille on lomareissuilla tarjoiltu lähes joka aterian jälkeen, myös lapsille, pojun ei kylläkään ole annettu sitä juoda. Limoncello on monessa paikassa ravintolan itsensä tekemää ja sellainen kunnia-asia. Maaseudulla ravintoloissa on syytä varautua siihen, että kaikki eivät todellakaan osaa englantia ja osa ruokalistoista on vain italiaksi, primeistä ja secondeista kannattaa siis olla hiukan selvillä.  Suurimmissa kaupungeissa taidot ovat jo hiukan erilaiset ja listoja löytyy usemmalla kielellä. Sen sijaan palvelu on aina pelannut, eikä koskaan ole mitään valittamista ollut. Tosin muuten niin joustavien italialisten intohimo ruokaa kohtaan on niin tiukka, että tarjoilija voi kurtistella kulmiaan turistien oudoille ehdotuksille. Ruoka on tärkeä osa italialaista kulttuuria ja siitä keskustellaan pitkin päivää, ruoka on siis lähes pyhä asia. Hyvää ruokahalua, Buon appetito.

Italia on meidän perheessä lähellä sydäntä, jatkuva keskustelun aihe, koskaan siitä ei saa tarpeekseen ja jostain syystä varsinkin näin alkuvuodesta tulee aina kova Italia-kuume. Katselen vanhoja kuvia, muistelen tekemiämme reissuja ja haaveilen uudesta. Yritän epätoivoisesti kokata italialista ruokaa ja kuvitella huivipäisiä mummoja porisevien lihapatojen äärellä. Parasta antia Italiassa on ollut Umbrian todellisen maalaismaiseman samoilu omalla autolla. Turisteja oli todella vähän ja seutu sanoinkuvaamattoman autenttista ja kaunista. Asustimme maatalon vuokrataloissa, joissa oli aitoa italialaista tunnelmaa ja ikkunat aukesivat valtavan kauniille kumpuileville maissipelloille, vuoristot siinsivät taivaanrannassa ja sypressirivit reunustivat pikkuisia teitä. Läheisestä kylästä kuului iltaisin musiikkia ja ilonpitoa, pimenevässä illassa ulkona yön ääniä kunnellen lämpimän tuulen hivellessä ihoa sitä kuvitteli olevansa vähintään paratiisissa. Vihannekset poimittiin omasta puutarhasta, kypsät tomaatit olivat suurenmoisia, omasta kanalasta haettiin munia ja lähistöllä olevasta kaupasta löytyi tuoretta lihaa ja juustoja. Joka kerta meitä seurattiin varsin uteliaasti, eikä kertaakaan kauppareissulla törmätty muihin turisteihin. Siinä oli sitä jotain.

Kaiho on siis voimakas nytkin ja siksipä tänään on ollut Italia-päivä. Minestrone-keittoa, focacciaa ja italialaista porkkanakakkua. Kovasti yritän, mutta en vielä pärjää huivipäisille mummoille. Perhe oli kuitenkin tyytyväinen ja se on parasta. Minestrone sisältää paljon vihanneksia ja niitä voi kauden mukaan vaihdella, porkkanaa, sipulia, selleriä, papuja, tomaattia ja kyytipoikana myös pastaa, tässä on lisäksi savustettua sian kylkeä makua antamassa. Koko komeus kuorrutetaan parmesaaniraasteella. Oli hyvää ja varsin runsasta, värikin herkullinen. Tee, nauti ja kuvittele se italialainen tunnelma. Tästä muuten tulee melkein viiden litran kattilallinen, joten jos haluat vähemmän kerralla, puolita resepti.

Minestrone

Ainekset

2 kpl
sipulia
5 kpl
valkosipulinkynsiä
1 kpl
kesäkurpitsaa
1 varsi
selleriä
2 kpl
porkkanoita
200 g
herneitä
0,5 rkl
oreganoa
0,5 rkl
basilikaa
0,5 tl
mustaapippuria
2 tlk
Mutti tomaatteja
2 tlk
Mutti tomaattimurskaa
2,5 l
vettä
3 kpl
lihaliemikuutiota
250 g
kidneypapuja
5 dl
simpukkapastaa
500 g
savustettuan siankylkeä
1 dl
sweet chili -kastiketta
2 dl
parmesaaniraastetta

Tee näin:

Paista silputtua sipulia pannussa, lisää silputtu valkosipuli ja kuutioitu kesäkurpitsa. Kiehauta 2,5 litraa vettä kattilassa. Lisää paistuneet sipulit ja kesäkurpitsa, lisää joukkoon huuhdellut ja valutetut pavut, viipaloidut porkkanat, silputtu selleri, herneet, tomaattimurska ja tomaatit, mausteet ja anna kiehua hiljalleen. Kuutioi sian kylki ja paista rapeaksi pannulla, lisää keittoon. Kun vihannekset alkavat olla kypsiä, lisää pasta ja anna kiehua niin että pasta on al dente. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, raasta parmesaani ja ripottele sitä lautaselle keiton päälle.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *