Täytekakku: kakkupohja, kostutus ja kuorrutus

 

Näin äitienpäivän kynnyksellä on hyvä miettiä hiukan kakkujuttuja. Jos täytekakkuja ei tee usein, eikä omista selkeää luottoreseptiä, on aina ongelmana se, että miten saa tehtyä hyvän kakun. Useita erilaisia kakkupohjia kokeilleena, olen päätynyt mielestäni parhaaseen 70% pohjaan, joka on sopivan tiivis ja onnistuu aina. Ohjeen voit katsoa tästä. Kun muutamat perusjutut ovat kunnossa, onnistuu kakkupohjan tekeminen, vaikkei niitä jatkuvasti väsäisikään. 

 

Muista käyttää kuivia ja puhtaita välineitä. Käytä aina huoneenlämpöisiä kananmunia. Mittaa ainekset tarkkaan ja vaahdota munia sekä sokeria tarpeeksi kauan. Itse käytän sellaista muistisääntöä, että vatkaan minuutin yhtä munaa kohti eli siis kuuden munan kakun sokeria ja munia vatkaan siis kuusi minuuttia. Voitele ja korppujauhota vuoka hyvin. Laita uuni ajoissa lämpiämään, jotta se on kohdelämpötilassa, kun laitat kakkupohjan uuniin. Paista kakkupohja alatasolla. Testaa kakun kypsyys tikulla ja kumoa kakku pian uunista oton jälkeen. Paista kakkupohja mielellään täyttöä edeltävänä päivänä.

 

 

Itse pidän kakuista, jotka eivät ole liian kosteita eivätkä liian makeita. Niinpä teen täytteet mahdollisimman yhteensopiviksi ja usein toisen täytteen vähemmän makeaksi. Yleisin käyttämäni täytteen pohja on vatkattu kerma ja siihen sekoitettu rahka tai mascarpone. Seokseen lisään sitten haluttua maustetta kuten vadelmahilloa, sitruunatahnaa tai sulatettua valkosuklaata. Suklaa täytyy muistaa jäähdyttää hyvin ennen kermarahkaseokseen lisäämistä. 70% kakkupohja on helppo leikata ohuiksi siivuiksi, jolloin ei ole välttämätöntä tehdä paksuja täytekerroksia liivatteella, vaan monta ohutta kerrosta ja useita täytekerroksia. Kakun teko on näin nopeampaa.

 

Kakun kostutus on ihan oma lajinsa. Mitä nopeammin kakku menee tarjottavaksi, sitä enemmän sitä pitää kostuttaa. Yläkerroksia kostutetaan enemmän kuin alakerroksia, sillä kosteus valuu alaspäin. Näin varsinkin silloin, jos kakku täytetään jo edellisenä päivänä. Reunoja kostutetaan hiukan enemmän kuin keskikohtaa. Kostutukseen käytän maitoa tai spriteä. Tosin viimeisimpänä herkullisena vaihtoehtona kokeilin edellisten puuttuessa alkoholitonta karpalosiideriä ja tuli tosi hyvää. 

 

 

Helpointa kakku on koristella kermavaahdolla. Siihen on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja erilaisista pursotuksista ihan sileään pintaan. Kermavaahto on myös helppo värjätä pastaväreillä, jolloin tulee taas ihan erilainen ilme kuten ylläolevassa kakussa, jossa on käytetty violettia pastaväriä. Väri lisätään kerman joukkoon, kun vaahto on melkein valmista. Kannattaa laittaa ensin vähän ja lisätä väriä sitten sen mukaan, miten voimakkaan värisen vaahdon haluaa. 

Kommentit (5)
  1. Apuva! äitienpäiväkakku! tuli hieman kauhunhiki asiaa ajatellessa 😀 jälkiruoat on oma heikkous, kaikki muut ruokalajit kyllä hoituvat..

  2. Kauhistuin leipomisajatuksesta niin, että unohdin sanoa miten UPEITA kakkuja Sari loihdit!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *