Suklaiset nougatkeksit ja lomalla olemisen sietämätön keveys

Niin se on, että joissain asioissa kaipaa harjoitusta iästä riippumatta. Tämä viikko onkin sisältänyt filosofista pohdiskelua lomailusta ja sen perimmäisestä olemuksesta. Monta lomaa viime vuosina on tullut vietettyä jossain reissussa, jolloin elo on ollut lähinnä euforista vaeltamista paikasta toiseen. Nyt pitäisi vaan osata olla sen enempää tekemättä tai miettimättä. Tämän olemisen sietämättömän keveyden vielä kruunaa puolikuntoisuus, jonka takia ei oikein uskalla samoilla pitkin takarantaa tai lähteä mihinkään pidemmälle.

 

Helposti näen ympärilläni kaikkia niitä kotitöitä tai tekemättömiä asioita veroilmoituksesta ikkunoiden pesuun, jotka suorastaan huutavat itsensä pariin ja tietoisesti pitää päättää, että niiden aika ei ole juuri nyt. Istun paksu karvapyjama päällä pörrösukat jalassa, tuijottelen takan leimuun, naputtelen konetta ja nautin suklaakaakaota. Jäkiruokana kaakaon lisäksi on myös pari mehukasta mandariinia. Pesukone hyrrää suorastaan taianomaisesti ja ulkoa kantautuu kovan pakkasen korostamat äänet, sisällä kirmailee ihana kevätvalo, niin kirkas ja kuulas.

 

Takana on aamupalaksi hitaasti hartaudella valmistettu perunafrittata lisukkeineen, joka on nautittu lähes viimeistä palasta myöden. Likaiset astiat ja juustonmurut sekä tyhjä appelsiinimehutölkki kertovat onnistuneesta aamupalasta. Helsingin Sanomat on luettu tavallista tarkemmin. Päivärytmi on jo sopivasti venahtanut lomailumoodiin. Tästä on hyvä jatkaa. Tämän päivän ja loman agenda on siis oloilu, sietämättömän keveä, varmasti ansaittu, varsin tervetullut ja niin leppoisa. Kaikki muu saa odottaa.

 

Lomaherkku suklaiset nougatkeksit, jotka oikeastaan leivoin influenssaa potevalle Ukolle, on kaikki syöty. Ohjeesta tulee 24 kappaletta ja maku on ihastuttava, joten eipä näitä tarvitse sen enempää säilöä. Tekeminenkin on simppeliä, sillä valmiista taikinasta vaan nostellaan nokareet pellille, ei tarvitse kaulita ja pyöritellä, sopii siis lomalaisen rentoon päivärytmiin hyvin.

 

Kannattaa valmistaa keksit omien intressien mukaan, jos haluaa sellaiset rapeat keksit, voi pitää hiukan pidempään uunissa, jos taas pitää enemmän sellaisista keskeltä pehmeistä, riittää hiukan lyhyempikin aika. Suosittelen kokeilemaan. Pähkinäallergikko ei voi tuota nougatpatukkaa syödä ja se onkin helppo vaihtaa vaikka Fazerin sinivalkoiseen tai muuhun lemppari suklaapatukkaan.

 

Suklaakeksit

Ainekset (24 annosta)

200 g
tummaa suklaata
2 rkl
vahvaa kahvia
50 g
voita
1,5 dl
sokeria
1 dl
fariinisokeria
1 tl
vaniljasokeria
2 kpl
kananmunaa
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhoja
0,5 dl
kaakaota
3 kpl
Marabou nougatpatukkoja
35 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Lisää kahvi ja vaniljasokeri. Vatkaa keskenään vaahdoksi sokerit ja huoneenlämpöinen voi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Leikkaa nougatpatukat pieniksi kuutioiksi ja lisää taikinaan. Anna taikinan odotella pöydällä kymmenisen minuuttia ja ota sen jälkeen lusikalla nokareita leivinpaperille, taikinasta tulee reilu 20 keksiä. Paista 180 asteessa kypsäksi 10-15 minuuttia.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *